REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jono Meko fondo direktorius susiklosčiusią situaciją, kai Artūro Zuoko namuose buvo rasti J. Meko daiktai, vadina keista ir komiška. Portalui tv3.lt jis tvirtino, kad jau kreipėsi į savivaldybę dėl nusavintų daiktų. Pats A. Zuokas kirto ir miesto valdžiai, ir buvusiai žmonai.

Jono Meko fondo direktorius susiklosčiusią situaciją, kai Artūro Zuoko namuose buvo rasti J. Meko daiktai, vadina keista ir komiška. Portalui tv3.lt jis tvirtino, kad jau kreipėsi į savivaldybę dėl nusavintų daiktų. Pats A. Zuokas kirto ir miesto valdžiai, ir buvusiai žmonai.

REKLAMA

Buvusio Vilniaus mero A. Zuoko namuose rasta per 100 dėžių su įvairiais menininko Jono Meko daiktais. Apie rastas dėžes, skirtas Jono Meko fondui, savivaldybę informavo A. Zuoko žmona, sostinės tarybos narė Agnė Zuokienė, šiuo metu besiskirianti su vyru.

Savivaldybės atstovai žada aiškintis, kaip menininko, iš kurio dalį kolekcijos įsigijo savivaldybė, daiktai atsidūrė pas politiką.

„Gavome pranešimą iš piliečio, kad rastas neaiškus daiktas. Antstolis apžiūrėjo, suskaičiavo – viskas apžiūrėta, sudėta į autobusiukus, bus vežama į savivaldybę tolesniam tyrimui. Tai galimai yra meno kūriniai, kurie priklausė Jonui Mekui“, – naujienų agentūrai BNS A. Zuoko namų kieme sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Zuokienę sveikino su fluxus pasirodymu

A. Zuokas žiniasklaidai nekomentavo susidariusios situacijos, tačiau savo vertinimą pateikė feisbuke. Politikas tvirtino, kad Lietuvoje vyksta fluxus performansas.

REKLAMA

„Ir, matau, turiu pareigą paaiškinti. Mielai, tai darau, nors ir esu ne Lietuvoje. Vilniaus miesto savivaldybėje ne visi turi minimalų kultūrinį išsilavinimą bei teisines žinias, bet būtent tokie ir tinka fluxus gatvės pokštams“, – komentavo A. Zuokas.

Politikas teigė, kad R.Šimašius ir administracijos direktorius Povilas Poderskis neskiria Vilniaus miesto savivaldybės įstaigos  Jono Meko vizualinių menų centro nuo privačios viešosios įstaigos Jono Meko fondo.

„Todėl iš Užupio g. 30 paimtos dėžės, kuriose ne meno kūriniai, o knygos bei žurnalai apie kiną ir ir jo istoriją priklauso būtent Jono Meko fondui. Kaip ir kiti artefaktai iš Fluxus ministerijų Vilniuje ir Kaune laikotarpio. Todėl, kuo skubiau gražinkite į vietą, kas ne jums priklauso. Ir saugiai“, – ragino A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zuokas taip pat ironiškai sveikino A. Zuokienę su gimtadieniu.

„Sveikinimai Agnei, kuri savo gimtadienio proga surengė puikų fluxus performansą. Ir sandėliuko nereikėjo pačiai valyti, tai padarė Vilniaus miesto savivaldybė:) Gaila, jie fluxus pokšto, atrodo, nesuprato...“ – ironizavo A. Zuokas.

Kreipėsi į savivaldybę

Jono Meko fondo vadovas Edgarą Stanišauskas portalui tv3.lt teigė, kad rastos dėžės priklauso Jono Meko fondui.

Jose – knygos, plakatai, projektorius, per kurį fondas norėjo rodyti menininko filmus. Šie daiktai fondui buvo perduoti prieš maždaug dešimtmetį. E. Stanišauskas paneigė, jog ten yra meno kūrinių.

E. Stanišauskas portalui tv3.lt tvirtino, kad fondo biuras yra Užupyje. Pašnekovas pasakojo, kad kol fondas buvo pristabdęs „Fluxus ministerijos“ veiklą, daiktus reikėjo saugiai padėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ten ofisą turime, tai laisvoje vietoje ėmėme ir padėjome“, – kalbėjo E. Stanišauskas.

Vyras teigė, kad fondas kartu su teisininkais jau kreipėsi į savivaldybę, kad jiems būtų grąžintas jų turtas.

„Situacija yra keista ir šiek tiek komiška“, – juokėsi E. Stanišauskas.

Pašnekovas teigė, kad rasti daiktai priklauso Jono Meko fondui, tad su Jono Meko vizualiųjų menų centru, kurio direktorių Gintarą Sodeiką šiandien atleido Vilniaus meras Remigijus Šimašius, nieko bendro neturi.

E. Stanišausko teigimu, A. Zuoko namuose daiktai nepriklauso Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekcijai, kurią Vilniaus savivaldybė įsigijo 2007 metais už 13 mln. litų (šiuo metu tai būtų 3,8 mln. eurų). Pašnekovo tvirtinimu, ši kolekcija yra saugoma Martyno Mažvydo bibliotekoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų