REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
2
Gydytojai (nuotr. Fotodiena.lt)

Vieši vienos Klaipėdos medikės pasisakymai apie chemoterapijos žalą ir „elito“ bandymą šiuo gydymų sumažinti gyventojų skaičių pykdo ne tik medikų bendruomenę, bet ir pačios moters darbovietę.

2

Vieši vienos Klaipėdos medikės pasisakymai apie chemoterapijos žalą ir „elito“ bandymą šiuo gydymų sumažinti gyventojų skaičių pykdo ne tik medikų bendruomenę, bet ir pačios moters darbovietę.

REKLAMA

Chemoterapija yra tokia nuodinga, kad keli lašai vaisto, užlašėję ant jūsų rankos, gali labai ją nudeginti“, „Liga yra natūralus organizmo būdas save išgydyti, šiuolaikinis gydymas yra tik pakenkti ar net sunaikinti šį gebėjimą“, „Elitas nori sumažinti gyventojų skaičių, todėl reikia, kad žmonės kentėtų ir mirtų anksčiau laiko“.

Būtent tokiais kontroversiškais pastebėjimais socialiniame tinkle „Facebook“ dalinasi viena Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vidaus ligų gydytoja.

Kolegos niršta

Šie pasisakymai papiktino jos kolegas medikus, kurie suabejojo, ar už šias sąmokslo teorijas nereikėtų panaikinti medikės licencijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Reiktų svarstyti dėl licencijos sustabdymo. Galimai reikia gydymo moteriai. Jokiu būdu negali dirbti su tokiomis idėjomis“, – gydytojos įrašą komentavo viena medikė.

REKLAMA

„Manau, žmogus turėtų privalomai praeiti psichiatrinę ekspertizę, būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, o licencija atimta“, – piktinosi kita.

„Dėl tokių postų UK (Jungtinės Karalystės – aut. past.) gydytoja turėtų bėdų su licencija, etc. Jei ji iš tikrųjų gydytoja. Nežinau ar Lietuvoje SAM/akreditavimo tarnybai tai būtų įdomu“, – stebėjosi vienas gydytojas.

„Labai sudėtingas žmogus“

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė taip pat skaitė savo darbuotojos teiginius ir pripažįsta, kad tai yra „labai sudėtingas žmogus, labai sudėtingas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turėjome ir teisminį procesą su ja. Ji profsąjungos lyderė, prisidengė profsąjunga. Sunku. Buvom pradėję atleidimo procesą, bet nepavyko. Bet tai buvo jau senokai, prieš kokius 15 metų. Dabar mes jau taip įstaigoje darbinius reikalus su ja sutvarkome ramiau. Bet va pasitaiko ir skundų, ir va tokių...“, – tv3.lt pasakojo L. Venckienė.

Gydytoja nuogąstauja, kad tokie darbuotojos pasisakymai gali griauti įstaigos reputaciją, tačiau „tai nėra pagrindas nutraukti darbinius santykius“. Vis tik ji teigia, ketinanti pasikalbėti su darbuotoja.

Portalas tv3.lt bandė susisiekti su pareiškimus paskelbusia Klaipėdos medike, tačiau moteris į užduotus klausimus dar neatsakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsitikinimais negali kenkti pacientui

Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldaus Lietuvos bioetikos komiteto laikinoji direktorė Asta Čekanauskaitė teigia, kad gydytojai, kaip numato profesinė etika, teikdami sveikatos priežiūros paslaugas yra nepriklausomi, tačiau savo autonomiją turi derinti su pareiga vadovautis šiuolaikinėmis medicinos žiniomis. Be to, asmeniniai gydytojo įsitikinimai neturi pakenkti pacientui.

„Jei vadovaujantis įrodymais grįstomis žiniomis, chemoterapinis gydymas yra laikomas optimaliu gydymu tam tikriems pacientams ar jų grupėms, gydytojo išsakomos abejonės šiuo gydymo metodu turėtų būti pagrįstos moksliniais tyrimais ir praktika. Priešingu atveju gydytojo teikiama ar viešai skleidžiama informacija gali klaidinti pacientus, jų šeimas ir visuomenę, kelti nerimą“, – atsakyme tv3.lt rašė A. Čekanauskaitė.

REKLAMA

Ji pažymi, kad gydytojo vaidmuo yra ypatingai svarbus veiksnys, lemiantis pacientų pasirinkimus dėl gydymosi, profilaktikos ar gyvenimo būdo.

„Gydytojas ar kitas sveikatos priežiūros specialistas yra pagrindinis informacijos šaltinis, gyventojams ieškant informacijos apie sveikatą ir priimant su sveikata susijusius sprendimus. Todėl ir Lietuvos gydytojo profesinės etikos kodekse įtvirtinta nuostata, kad, atlikdamas profesines pareigas, gydytojas savo elgesiu formuoja profesijos įvaizdį visuomenėje, todėl net ir neatlikdamas profesinių pareigų, turi vengti elgesio ir viešų pasisakymų, kurie galėtų diskredituoti gydytojo vardą, kenkti jo asmeniniam ir gydytojo profesijos prestižui ir taip silpninti visuomenės pasitikėjimą gydytojo profesija“, – teigė A. Čekanauskaitė.

REKLAMA

Paprastos ląstelės po chemoterapijos atsigauna

Chemoterapija – sergančiųjų onkologine liga gydymas vaistais, kurie slopina vėžio ląstelių savybę greitai ir nekontroliuojamai dalintis. Praradusios dauginimosi galimybę vėžio ląstelės žūva, navikas nebeauga, informuoja Nacionalinis vėžio institutas.

Labiausiai šių vaistų poveikiui jautrios greitai besidauginančios ląstelės. Kadangi vėžio ląstelės dauginasi ir auga daug greičiau nei sveikos organizmo ląstelės, jas vaistai nuo vėžio paveikia pirmiausia ir labiausiai. Tačiau ir sveikos, normalios organizmo ląstelės neišvengiamai pažeidžiamos, tačiau silpniau, todėl jos sugeba atsigauti.

Tradicinė chemoterapija ir dabar išlieka vienu iš svarbiausių įvairių organų vėžio gydymo būdų. Chemoterapija pirmą kartą pradėta taikyti 1950 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų