REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektroninių cigarečių skysčio garinimas kenkia jūsų sveikatai. Tokią žinią paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija. Jos atstovai aiškina, kad elektroninių cigarečių rinką būtina reguliuoti, nes atsiradusiais gaminiais greitai susidomi jaunimas – ne tik pilnamečiai, bet ir 18 metų neturintys vaikai, kurie elektronines cigaretes tiesiog nusiperka internetu.

Elektroninių cigarečių skysčio garinimas kenkia jūsų sveikatai. Tokią žinią paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija. Jos atstovai aiškina, kad elektroninių cigarečių rinką būtina reguliuoti, nes atsiradusiais gaminiais greitai susidomi jaunimas – ne tik pilnamečiai, bet ir 18 metų neturintys vaikai, kurie elektronines cigaretes tiesiog nusiperka internetu.

REKLAMA

Vilnietis Edgaras elektroninių cigarečių skystį garina nuo 11-tos klasės, jau trejus metus. Vaikinas pasakoja, kad paprastų cigarečių anksčiau nerūkė, pirmą kartą iš karto traukė elektroninę cigaretę, kurią jam davė pažįstamas. Vėliau Edgaras pats nusprendė nusipirkti reikalingą įrangą.

Edgaras supranta, kad elektroninių cigarečių garinimas yra žalingas įprotis, tačiau vaikinas įsitikinęs, kad elektroninės cigaretės sveikatai kenkia mažiau nei įprastos.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš galvoju, kad čia yra mažiau kenksmingas. Rūkant cigaretes tengi dega tas tabakas, dega visas kitas popierius. Čia, aišku, irgi chemija viskas, bet, mano manymu, čia mažiau žalingas dalykas", – teigė jis.

REKLAMA

Pasaulio sveiktos organizacija mano, kad Edgaras neteisus. Esą įprotis garinti elektroninių cigarečių skystį neabejotinai kenksmingas. Tarptautinės organizacijos atstovai neseniai paragino valstybes nepasitikėti šių produktų gamintojų teiginiais, kad naujos cigaretės kenkia mažiau nei įprastos. Jiems antrina ir Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė:

„Akivaizdu, mes ir anksčiau kalbėjome, kad tai yra tokie pat žalingi produktai, kaip ir cigaretės. Dabar Sveikatos apsaugos ministerijos ir komiteto nuomonę patvirtino ir Pasaulio sveikatos organizacija, kad iš tikrųjų tai yra žalingi produktai."

REKLAMA
REKLAMA

Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, nepakanka įrodymų pagrįsti teiginius, kad elektroninės cigaretės padeda rūkaliams, mėginantiems atsisakyti įprastų cigarečių. Nors su šia organizacijos išvada elektroninių cigarečių pardavėjai nesutinka.

„Pavyzdžiui, tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek kitose Vakarų Europos šalyse būtent skatinama per elektronines cigaretes rūkymo mažinimą ar metimą. Nelabai mes sutinkama su tokia nuomone", – kalbėjo „Ecodūmas“ atstovas Valentas Štakonas.

Tiesa, yra viena problema, kurią mato ir Pasaulinė sveikatos organizacija kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu, ir elektroninių cigarečių platintojai. Tai – nepilnamečių rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu elektroninėms cigaretėms taikomi lygiai tokie patys apribojimai, kaip ir įprastoms cigaretėms. Jų reklama draudžiama, gaminiai apmokestinti akcizais, nepilnamečiai garinti nikotino negali. Tačiau realybė visai kita. Elektronines cigaretes vaikai lengvai nusiperka feisbuke. Reikalingą skelbimą čia galima susirasti vos per kelias minutes.

„Yra grupių, kuriose ir nepilnamečiams be jokios tvarkos pradavinėjamos prekės. Nėra žinoma, iš kur jos yra atvežtos. Nėra žinoma, kas jų gamintojai. Yra ir perpardavinėtojų visokių, jokios tvarkos, jokios kontrolės. Yra skelbiama, kad mokyklose rūko. Taip ir yra daroma, internetu įsigyjama, jiems prie pat mokyklų su dviračiais, mašinomis priveža tuos daiktus ir niekas neklausia, kiek jiems metų", – toliau kalbėjo V. Štakonas.

REKLAMA

„Ta prekyba nėra licencijuojama, ją gali vykdyti fiziniai asmenys, išsiima individualios veiklos pažymėjimą ir prekiauja tokiais produktais", – sakė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovas Rokas Daknys.

Kol kas nei tabako gaminių priežiūrą vykdantis departamentas, nei Seimo nariai elektroninių cigarečių licencijų klausimo nesvarsto, tačiau neatmetama galimybė, kad ši priemonė ateityje gali būti siūloma.

„Tam tikra dalis prekybininkų nebegalėtų užsiimti šia veikla, turėtų steigti įmones arba nutraukti tokią veiklą", – šnekėjo R. Daknys.

„Reikėtų, kad jie būtų licencijuojami, kad tai būtų lygiai toks pat reglamentavimas, kaip yra tų tradicinių cigarečių, nes akivaizdu, kad žala yra lygia tokia pat", – tikino Seimo narė A Kubilienė.

Iki tol tabako gaminių kontrolė toliau griežtės kitomis priemonėmis. Seimas rudenį turėtų galutiniai apsispręsti, ar reikia uždrausti rūkymą balkonuose ir slėpti cigaretes parduotuvėse.  

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų