REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakaunėje perinti mažųjų erelių rėksnių pora šiemt susilaukė mažylio.  Ši paukščių pora Lietuvoje unikali tuo, kad vienintelės jos judėjimą galima stebėti dėl ant nugarų įtaisytų siųstuvų. O šie atskleidžia daug įdomybių.

Pakaunėje perinti mažųjų erelių rėksnių pora šiemt susilaukė mažylio.  Ši paukščių pora Lietuvoje unikali tuo, kad vienintelės jos judėjimą galima stebėti dėl ant nugarų įtaisytų siųstuvų. O šie atskleidžia daug įdomybių.

REKLAMA

Kauno rajone, Žaslių pašonėje, Keturokų miškely nulūžusios eglės viršūnės vietoje mažieji ereliai rėksniai pernai susisuko naują lizdą. Pernai vaikų neturėjo, o šiemet susilaukė atžalos. Ornitologui Saulius Rumbutis kaip koks aukštalipys jauniklį nukėlė nuo 15 metrų eglės, apžiūrėjo ir netgi paėmė kraujo – taip bus nustatoma jo lytis.

Paaiškėja, kad ereliukas vos mėnesio amžiaus. Specialistai sako, kad ir lizdo būklė taip pat kiek neramina – matyt, teks jį žmonėms sutvirtinti.

„Šitą lizdą erelis sukrovė iš bėdos, nes aplink vyko kirtimai, išsivartė lizdas, seną lizdą užėmę suopiai, perėjo jame, tai ereliai pasirinko būtent šį medį, kuris yra laužta viršūne, sakuojasi, šakos silpnos, pats lizdas silpnas, juda ir iš esmės jį reiktų renovuoti. Reikėtų įdėti platformą ir ant jos uždėti lizdą“, – TV3 žinioms teigė ornitologas Deivis Dementavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors Lietuvoje peri apie du tūkstančius mažųjų erelių rėksnių porų – Kaunas ir Metida – vienintelė pora, kurios keliones galima stebėti gyvai, mat ant jų nugarų pritvirtinti siųstuvai. Šie ereliai įveikia atstumus nuo Lietuvos iki pat tolimiausių Afrikos kampelių.

REKLAMA

Jiems ant nugarų buvo uždėti GPS siųstuvai, kurie maitinami saulės baterijomis. Šitie paukščiai jau du kartus nuskrido į Afriką, žiemojo Zimbabvėje. Netgi patelė buvo pasiekusi Pietų Afrikos Respubliką. Atstumas į vieną pusę siekia apie 15 tūkst. kilometrų“, – teigė S. Rumbutis.

Tokį siųstuvą ornitologai norėtų įtaisyti ir ką tik sužieduotam jaunikliui, tačiau jis kainuoja per tūkstantį eurų, tad tikimasi rasti rėmėjų įrenginiui įsigyti. Tai padeda atskleisti ir daug netikėtų erelių įpročių . Štai kad ir ši pora – viens kitam meilūs namie, o svetur – net nepasimato.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma patelė išskrenda pirma, patinas dar kurį laiką lieka. Žodžiu, išskrenda jie atskirai, keliauja atskirai. Žiemoja nors ir toje pačioje vietoje, bet beveik nesusitinka. Grįžta atskirai, pirma patinas, užima teritorija, laukia patelės ir tada jau vėl prasideda bendras gyvenimas“, – erelių judėjimo kryptį šmaikščiai nupasakojo ornitologas.

Lietuva – mažųjų erelių rėksnių populiacijos centras. Čia peri net penktadalis visoje Europos Sąjungoje gyvenančių šių sparnuočių.

Ornitologai sunerimę, mat pastaraisiais metais vis intensyvėjant miškų kirtimams, šių į Raudonąją knygą įrašytų plėšriųjų paukščių sparčiai mažėja. Jie itin saugomi, tad radus lizdą aplink jį 100 metrų spinduliu pjūklo garso neišgirsi – kirtimai draudžiami. Prašoma pamiškėse palikti ir dirvonuojančias pievas, kur ereliai pasigautų maistui šmirinėjančių graužikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų