REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržų ligoninės pacientus bei jų artimuosius ištiko šokas, kai paaiškėjo, kad jiems reikia dalytis viena dušo patalpa su mirusiaisiais. Po incidento kai kurie sako nebenorintys ten praustis.

Biržų ligoninės pacientus bei jų artimuosius ištiko šokas, kai paaiškėjo, kad jiems reikia dalytis viena dušo patalpa su mirusiaisiais. Po incidento kai kurie sako nebenorintys ten praustis.

REKLAMA

Ligoniai, kurie skubiai buvo išprašyti iš vonios, už durų išvydo ant vežimėlio gulintį mirusįjį. Jį medikams įvežus į vonios patalpą ir ten palikus, durys buvo užrištos tvarsčio gabalu.

Pasikeitė vietomis su lavonu

Biržų ligoninės ketvirtajame aukšte esančiame Vidaus ligų skyriuje gydoma daug pacientų. Daugelis jų kamuojami sunkių lėtinių ligų ir yra garbaus amžiaus. Tad jiems dažnai padeda susitvarkyti artimieji.

Vieną liepos sekmadienį, apie 12 valandą, į skyriuje esantį vienintelį dušą moteris nuvedė savo sergančią mamą nusiprausti. Besiprausiant į vonios duris kažkas pradėjo belstis. Už durų stovinčios ligoninės personalo darbuotojos liepė kuo skubiau išeiti iš dušo.

REKLAMA
REKLAMA

Susijaudinusios moterys skubėjo baigti prausimosi procedūras. Senolė iš vonios patalpos išėjo ne tik šlapia, bet ir su išvirkščiai aprengtais marškiniais.

REKLAMA

Tačiau didžiausias netikėtumas jų laukė išėjus į koridorių. Prie dušo stovėjo vežimėlis su uždengto žmogaus kūnu. Kaip suprato, tai buvo miręs žmogus. Išėjus pacientei ir lydinčiajai, ratinius neštuvus į vonios patalpas įstūmė trys personalo darbuotojos. Ligoniai jas apibūdino kaip tas, kurios „ir lašines stato, ir valgyti dalija“.

Įvykį stebėjo palatose buvę pacientai. Staiga viena personalo darbuotoja susigriebė, kad palatų durys pravertos, ir puolė jas uždarinėti. Kadangi ligoninėje karšta, palatų duris ligoniai palieka atviras, kad jos šiek tiek prasivėdintų.

REKLAMA
REKLAMA

Ištiko šokas

Įvykį mačiusius pacientus ir jų artimuosius ištiko šokas. Pirma mintis buvo ta, kad personalo darbuotojai mirusįjį į vonią įstūmė, kad jį nupraustų. Viena jauna pacientė sakė planavusi eiti maudytis po senolės. Tačiau savo planus ji pakeitė.

Savo mamos, kaip planavo, vakare nebevežė maudyti ir kitos pacientės artimieji.

Palatose buvę ligoniai svarstė, kaip jiems reikėtų elgtis. Jei velionis buvo prausiamas vonioje, tai kaip reikės po to eiti maudytis. Juk vonios patalpa po to neišdezinfekuota.

Kitos svarstė, kad mirusiuoju rūpinęsi personalo darbuotojai vėliau ta pačia apranga ir vaistus leidžia, ir maistą nešioja. O tai jau ne tik nemalonu, bet ir nehigieniška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų nestebina, kad tualete nėra popieriaus. Bet kai gyvieji ligoninėje turi dalytis vietą su mirusiaisiais, darosi baisu. Įsivaizdavome, kad jie sutvarkomi kitose patalpose“, – kalbėjo į redakciją kreipęsi žmonės.

Kiek laiko vonios patalpoje buvo miręs žmogus, ligoninėje besigydantys žmonės ir jų artimieji negalėjo pasakyti, nes jų palatos durys buvo uždarytos. Tačiau popiet vonios patalpos durys buvo pritvirtintos marlės gabalu, kad nesidarinėtų. Į dušą niekas iš ligonių tą vakarą ir nebeėjo.

Įstūmė laikinai

Pirmadienį Biržų ligoninės direktorius, gydytojas Petras Bimba buvo ką tik grįžęs į darbą po atostogų. Jis neneigė, kad žurnalistės klausimai nuo ryto sugadino jam nuotaiką. Direktorius skubėjo aiškintis, kas ten Vidaus ligų skyriuje nutiko. Skyriaus vedėja Vida Gasiūnienė šiuo metu atostogauja, ją pavaduoja gydytoja Renata Vaičiulienė.

REKLAMA

Vėliau gydytojas Petras Bimba paaiškino, kad įvyko nesusipratimas. Anot jo, miręs pacientas tikrai nebuvo prausiamas, tik įstumtas į vonios patalpą ir kurį laiką ten laikytas.

Pasak ligoninės vadovo, tądien skyriuje vienas po kito mirė du ligoniai. Pagal įstatymą mirusysis dar dvi – tris valandas turi būti laikomas skyriuje, po to pervežamas į pataloganatominį skyrių. Šis skyrius yra kitoje patalpoje, šalia ligoninės.

Palatoje velionio laikyti nebuvo galimybės, nes šalia gulėjo kiti pacientai. Buvo savaitgalis, daug lankytojų.

Tuo metu patalpa, kurioje laikomi mirusieji, buvo dezinfekuojama. Todėl personalo darbuotojai velionį patalpino į vonios kambarį. Pasak P. Bimbos, tai truko neilgai, keliolika minučių, kol kita patalpa buvo sutvarkyta.

REKLAMA

„Gal tik negerai išėjo, kad besiprausiančią pacientę išskubino iš vonios. Nepatogu prieš žmones, jie taip jautriai sureagavo. Bet ligoninėje mirusiųjų tikrai neprausia. Jie iš dalies aptvarkomi dar lovoje“, - kalbėjo P. Bimba.

Įstaigos vadovo paklausus, ar yra vonios patalpoje užraktas, kad koks nors pacientas įėjęs į patapą, kur guli lavonas, neišsigąstų. Iš pradžių direktorius sakė, kad yra. Bet paklausus, kodėl durys buvo užrištos marle, jis pažadėjo aiškintis.

Ritualinės paslaugos neteikiamos

Biržų rajono savivaldybės gydytoja Aušra Kunčienė teigė, kad pagal įstatymus mirusysis negali būti plaunamas ligoninėje.

„Tai yra ritualinė paslauga. Tokios paslaugos pagal įstatymą ligoninėje neatliekamos“, - sakė savivaldybės gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos žiniomis, sekmadienį ligoninės Vidaus ligų skyriuje vienas po kito mirė trys ligoniai. Kurį laiką mirusieji paprastai laikomi basoninės patapoje. Ji buvo valoma, todėl kurį laiką velionis buvo įstumtas į vonios patalpą.

Mirusieji, pasak A. Kunčienės, ligoninės darbuotojų sutvarkomi minimaliai – jiems užmerkiamos akys, išimami kateteriai ir t. t.

Vicemerė nustebinta

Už sveikatos apsaugos sritį atsakinga Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Astra Korsakienė, išgirdusi apie situaciją ligoninėje, neslėpė, kad tai ją labai nustebino.

„Labiausiai gaila, kad liapsusai daromi ne kokiuose nors strateginiuose dalykuose, bet visai lygioje vietoje. Manau, tai pirmiausia atskirų žmonių požiūrio ir neišmanymo klausimas“, – svarstė vicemerė.

REKLAMA

A. Korsakienė svarstė, kad jei ji pati būdama ligonė būtų patekusi į panašią situaciją, taip pat blogai jaustųsi, jei žinotų, jog vienu dušu tenka dalytis su mirusiais. Jai buvo įdomu, kaip personalas tą velionį įstūmė su ratukais, juk vonios ligoninėje labai siauros…

„Suprantu, kad ligoninės vidaus tvarkos taisyklės numato, kas tokiais atvejais daroma. Bet viršų turėtų imti kiti, moraliniai, nerašyti dalykai. Esam krikščionių kraštas. Turėtų būti sąlygos ir paskutinei išpažinčiai, ir patepimui, ir žvakei uždegti. Nekalbu jau apie tai, kad higieniniu požiūriu tai negalimas dalykas“, – kalbėjo A. Korsakienė.

Ją stebina ir tai, kad mirusieji laikomi basoninėje ar vonios patalpoje. Jos įsitikinimu, kiekviena patalpa ligoninėje turi savo paskirtį – tvarstomasis, basoninė ir kt. Todėl apie šią problemą mero pavaduotoja artimiausiu metu planuoja kalbėtis su ligoninės direktoriumi Petru Bimba.

Šaltinis: siaure.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų