REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kuris vienija apie 50 nevyriausybinių organizacijų, parašė atvirą laišką Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai, kuriame prašo atleisti dabartinį finansų ministrą Vilių Šapoką.

Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kuris vienija apie 50 nevyriausybinių organizacijų, parašė atvirą laišką Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai, kuriame prašo atleisti dabartinį finansų ministrą Vilių Šapoką.

REKLAMA

Laiško autoriai rašo, kad naujasis prezidentas ne kartą yra sakęs, jog nori kurti gerovės valstybę, bet dabartinis finansų ministras Vilius Šapoka elgiasi visai kitaip, todėl nevyriausybinės organizacijos prašo iš pareigų atleisti šį ministrą. Pasak skurdo mažinimo tinklo atstovų, dabartinis finansų ministras pademonstravo, kad jo vykdoma finansų politika nesutampa su gerovės valstybe, kurioje rūpinamasi pažeidžiamiausiais visuomenės nariais ir jų apsauga.

Pasak Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovės Aistės Adomavičienės, finansų ministras turėtų matyti socialinės politikos finansavimą, kaip investicijas į žmogų, o ne kaip išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ministras turi būti socialiai jautresnis. <<..>> Trūksta finansavimo paslaugoms ir išmokoms. Virš 30 proc. Lietuvos pensininkų gyvena žemiau skurdo rizikos ribos. Iš vidinių resursų, kiek beieškosi, nerasi tiek pinigų, kad padengtum tas išlaidas ir galėtume senjorams mokėti bent kiek oresnes pensijas. Ministro politika ir laikysena rodo, kad viešųjų finansų mažinimas yra tas kelias, kuriuo einama. Pernai metais įvykdyta reforma sumažino mokesčius, pinigų surenkamumas į biudžetą taip pat sumažėjo, mažėjo dalis viešųjų finansų, atsvaros tam nerasta“, – sakė A. Adomavičiene.

REKLAMA

Anot jos, iš V. Šapokos veiksmų galima susidaryti įspūdį, kad jis yra socialiai nejautrus.

„Prezidentas atėjo su gerovės valstybės šūkiu, nusimatė net konkretų skaičių, kiek norėtų skirti, tai 2 mlrd. viešosioms paslaugoms, atlyginimams ir viešosioms išlaidoms. Taigi, kyla klausimas, kaip mes elgiamės toliau? Ar mes sekame prezidento užbrėžtu keliu, kuris sulaukė milžiniško gyventojų palaikymo, ar einame priešinga kryptimi? Mes vienu metu negalime eiti abejomis kryptimis“, – sakė Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tikino, kad pinigų stygiumi skundžiasi ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, akivaizdu, kad pinigų trūko priiminėjant vaiko teisių apsaugos įstatymą, buvo spragų jį įgyvendinant, trūko pinigų darbuotojams.

„Jei mes neturime pinigų samdyti kokybiškai dirbančių ir apmokytų žmonių, mes negalime tikėtis, kad bus teikiamos geros paslaugos“, – sakė A. Adomavičienė.

Ji kaip pavyzdį pateikė Aukščiausiojo teismo priimtą sprendimą, vyro, kuris nužudė savo neįgalią motiną byloje. Esą taip stinga paslaugų, pagalbos slaugant sunkiai sergančius ligonius, kad kartais žmonės ryžtasi beprotiškiems žingsniams.

Parašė laišką prezidentui

„Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas kreipiasi į Jus, kaip į Prezidentą, kuris savo pagrindiniu tikslu įvardijo Gerovės valstybės kūrimą, ir tuo pačiu reiškiame savo susirūpinimą dėl būsimos finansų ministrų kandidatūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis finansų ministras Vilius Šapoka pademonstravo, jog jo vykdoma finansų politika nesutampa su gerovės valstybe, kurioje rūpinamasi pažeidžiamiausiais visuomenės nariais ir jų apsauga, bei tvariu socialinės apsaugos finansavimu.

Ministro sprendimai, priimti mokesčių reformos metu 2018 m., sumažinti biudžeto lėšų surenkamumą akivaizdžiai kertasi su Jūsų tikslu sukaupti pakankamai lėšų viešosioms paslaugoms, atlyginimams bei socialinėms išmokoms.

Taip pat šie sprendimai prieštarauja koalicijos sutarčiai, kurioje numatoma per 5 metus padidinti socialiniai sričiai skiriamą finansavimą iki ES vidurkio bei atitinkamai didinti perskirstymą per biudžetą. Jūsų kvietimas kurti gerovės valstybę sulaukė milžiniško gyventojų palaikymo.

Finansų ministras yra vienas pagrindinių asmenų ministrų kabinete, kuris, dirbdamas kartu su Jumis, turėtų gebėti vykdyti tiek Jūsų, tiek valdančiosios koalicijos užsibrėžtus tikslus. Atsižvelgiant į ligšiolinius finansų ministro sprendimus, esame įsitikinę, kad šiam išlikus ministru, neįvyks ir esminiai pokyčiai viešųjų finansų, o tuo pačiu ir Gerovės valstybės kūrimo srityje“, – rašoma laiške šalies vadovui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų