REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsižvelgiant į tai, kad dėl sprogimo tikimybės kilus gaisrui ypač nesaugu naudoti suskystintų naftos dujų balionus daugiabučiuose namuose (3-jų ir daugiau aukštų), iki 2022 m. lapkričio 30 d. šių balionų turėtų nelikti.

Atsižvelgiant į tai, kad dėl sprogimo tikimybės kilus gaisrui ypač nesaugu naudoti suskystintų naftos dujų balionus daugiabučiuose namuose (3-jų ir daugiau aukštų), iki 2022 m. lapkričio 30 d. šių balionų turėtų nelikti.

REKLAMA

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (toliau - Taryba) nagrinėja technines ir finansines galimybes prijungti šiuos daugiabučius namus prie centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų arba gamtinių dujų tinklų, taip pat pertvarkyti elektros energijos tinklą ir įsirengti elektrines virykles.

Taryba raštu kreipėsi į savivaldybių administracijas su prašymu iki 2019 m. rugsėjo 30 d. pateikti duomenis apie jų teritorijose esančių 3-jų ir daugiau aukštų daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojų maistui ruošti naudojamus suskystintų naftos dujų balionus.

Apibendrinusi gautus duomenis, Taryba pateiks informaciją AB „Energijos skirstymo operatorius“, UAB „Intergas“ ir suskystintų naftos dujų tinklų operatoriams. Minėtos įmonės pagal pateiktą informaciją iki 2020 m. sausio 31 d. parengs Tarybai siūlymus tiek dėl techninių galimybių, tiek dėl investicijų, reikalingų prijungti šiuos daugiabučius namus prie gamtinių dujų ar suskystintų naftos dujų centralizuoto tiekimo sistemos. Taip pat bus įvertinta, koks būtų poreikis, atsisakant suskystintų naftos dujų balionų, didinti elektros įvado leistinąją galią, įsirengiant gyventojams elektrines virykles.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams reikėtų žinoti, kad pagal LR energetikos ministro patvirtintą Suskystintų naftos dujų balionų, naudojamų daugiabučiuose namuose, pakeitimo 2019–2022 metais veiksmų planą numatyta, jog nuo 2020 m. vasario 1 d. iki 2020 m. kovo 31 d. turės būti priimti konkretūs sprendimai dėl kiekvieno daugiabučio namo, kuriame maistui ruošti naudojami nesaugūs suskystintų naftos dujų balionai.

REKLAMA

Savivaldybių administracija ir daugiabučio namo butų savininkai pagal technines galimybes turės priimti sprendimą, ar jungti daugiabutį namą prie gamtinių dujų centralizuotos sistemos, ar atkurti ankstesniu laikotarpiu eksploatuotus suskystintų naftos dujų rezervuarus, ar maistu ruošti naudoti elektros energiją.

Pranešime teigiama, kad netinkamai, neatsakingai naudojami suskystintų naftos dujų balionai kelia pavojų žmonių gyvybei ir turtui.

Siekiant išvengti suskystintų naftos dujų balionų sprogimų gaisro metu, nuo 2020 m. sausio 1 d. pildyti suskystintų naftos dujų balionus ir jais prekiauti bus galima tik tuo atveju, jei baliono ventilis turės saugos įtaisą (apsauginį vožtuvą), neleidžiantį dujų slėgiui balione pakilti iki nesaugaus lygio.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pat, pasibaigus suskystintų naftos dujų balionų (pagamintų pagal GOST standartą) patikros laikui (iki 2018-11-01 buvo 10 m., dabar laikas sutrumpintas iki 5 metų), jeigu nuo jo pagaminimo datos praėjo daugiau kaip 40 m., jo tolesnė patikra negalima, būtina utilizuoti.

Taryba ir Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pasirinktose suskystintų naftos dujų prekybos vietose tikrins, ar parduodami / pildomi naftos dujų balionai naudojami su saugos įtaisais.

Be to, pranešime spaudai gyventojų yra prašoma išlikti budriems ir prekybos vietoje reikalauti, kad parduodamas suskystintų naftos dujų balionas būtų su saugos įtaisu.

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba perspėja: suskystintų naftos dujų baliono pardavėjas turi perspėti pirkėją, kaip saugiai transportuoti ir prijungti dujų balioną, įteikti dujų baliono eksploatavimo atmintinę ir tarpinę, kurią būtina keisti kiekvieną kartą jungiant kitą balioną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, griežtai draudžiama patiems gyventojams pildyti dujų balionus iš automobilinių dujų cisternų degalinėse. Suskystintos naftos dujos į buitinius dujų balionus turi būti išpilstomos dujų pilstymo stotyse ar dujų pilstymo postuose, taip pat draudžiama buitinį dujų balioną statyti rūsiuose ir tokiose patalpose, kurių durys iš patalpos yra žemiau už žemės paviršių. Esant dujų nuotėkiui jaučiamas specifinis kvapas, nes į jas specialiai primaišoma aštrų kvapą turinčių cheminių medžiagų.

Pajutus dujų kvapą patalpose, būtina užsukti dujų baliono ventilį ir viryklės degiklių čiaupus, vėdinti patalpas, nedegti degtukų, nerūkyti, nejungti elektros prietaisų ir jungiklių: įvykus dujų nuotėkiui, net ir maža kibirkštis gali sukelti dujų ir oro mišinio sprogimą. Jeigu dujų kvapas ir toliau jaučiamas, skubiai kvieskite dujų avarinę tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų