REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienu iš svarbiausių pastarojo meto darbų Lietuvoje valdančioji dauguma vadina vaiko išmokų įvedimą. Tai nėra ypatinga naujovė – panašias išmokas turi daugelis ES šalių. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokio dydžio šios rūšies išmokos mokamos lietuvių emigrantų pamėgtose šalyse.

Vienu iš svarbiausių pastarojo meto darbų Lietuvoje valdančioji dauguma vadina vaiko išmokų įvedimą. Tai nėra ypatinga naujovė – panašias išmokas turi daugelis ES šalių. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokio dydžio šios rūšies išmokos mokamos lietuvių emigrantų pamėgtose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2018 m. pradžios Lietuvoje įvesti vadinamieji vaiko pinigai. Už kiekvieną vaiką, nepriklausomai nuo šeimos turto ir pajamų, tada mokėta po kiek daugiau nei 30 eurų, o nuo šių metų pradžios – per 50 eurų.

REKLAMA

Primename, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programoje numatyta, kad „2018 metais realu planuoti 60 eurų kiekvienam vaikui kas mėnesį“. Šio rinkiminio pažado valdantieji neištesėjo, nors jau skelbta, kad kitąmet išmoka vėl turėtų padidėti bent apie 20 eurų.

Kito pažado, „didinti neapmokestinamų pajamų dydį šeimoms, auginančioms du ir daugiau vaikų“, jie ne tik netesėjo, bet priėmė visiškai priešingą sprendimą – mokestinę lengvatą visiškai panaikino.

REKLAMA
REKLAMA

Skirtingose ES šalyse vaiko pinigai mokami skirtingai. Vienur jie susieti su šeimos pajamomis, kitur nuo jų nepriklauso, kai kur taikomi kartu su mokesčių lengvatomis, o kai kur iš viso nemokami.

Airija

Šioje šalyje vaiko išmoka mokama tėvams arba globėjams tol, kol vaikui sueis 16 metų arba 18 metų, jeigu jie mokosi, turi negalią ar negali savęs išlaikyti. Sulaukusiems 18 metų ir vyresniems gyventojams išmoka nemokama, net jeigu jie studijuoja ar atlieka praktiką.

Airijoje vaiko išmoka siekia 140 eurų per mėnesį už kiekvieną vaiką.

Belgija

Skirtingi Belgijos regionai iki šiol turėjo skirtingas vaiko išmokų sistemas. Išmokos dydis priklausė nuo to, kuris vaikas gimė šeimoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dalyje valstybės nuo šių metų pereita prie universalios ir vienodos išmokos, kuri siekia 163,20 eurų per mėnesį. Briuselio regione ši išmoka bus 150 eurų už vaiką per mėnesį.

Danija

Danijoje išmokų vaikams dydis priklauso nuo jų amžiaus. Iki dvejų metų mokama 4,5 tūkst. kronų per ketvirtį. Tai būtų kiek daugiau nei 200 eurų per mėnesį.

Už 3–6 metų vaikus mokama po 4,5 tūkst., o už 7–14 metų vaikus – po 3,6 tūkst. kronų per ketvirtį. Dabartiniu kursu tai būtų atitinkamai po 161 eurą ir 126 eurus per mėnesį. Už 15–17 metų turinčius jaunuolius mokama po 946 kronas arba apie 127 eurus per mėnesį.

REKLAMA

Maksimalios išmokos mokamos tuo atveju, jeigu bendros šeimos pajamos neviršija nustatytos ribos. Dabar tai būtų maždaug 104 tūkst. eurų per metus.

Ispanija

Čia vaiko išmokos mokamos tik tiems tėvams, kurių metinė pajamos neviršija 11,6 tūkst. eurų arba 17,4 tūkst. eurų jei šeimoje yra bent 3 vaikai.

Įprastinis išmokos dydis yra 291 euras per metus už vieną vaiką. Auginant negalią turinčius vaikus mokama didesnė išmoka (iki 6,6 tūkst. Eurų per metus).

Jungtinė Karalystė

Bene daugiausia lietuvių emigrantų turinti Jungtinė Karalystė turi dviejų dydžių išmokas vaikams. Už pirmą arba vienintelį vaiką mokama po 20,7 svarų sterlingų, o už paskesnius – po 13,7 svaro per savaitę.

REKLAMA

Dabartiniu oficialiu kursu tai būtų kiek daugiau nei 92 eurai per mėnesį už pirmą vaiką ir 61,12 eurų per mėnesį už antrą ir paskesnius vaikus. Išmoka mokama kol vaikui sukaks 16 metų (arba 20 metų jeigu jis mokosi).

Ilgą laiką vaikus auginantys ir mažesnes pajamas gaunantys tėvai galėjo naudotis pajamų mokesčio lengvata (vaiko mokesčio kreditu). Ją pakeitė universali lengvata nepakankamas pajamas gaunantiems asmenims.

Norvegija

Čia išmoka už vaiką mokama tol, kol jam sukaks 18 metų. Nuo šių metų pradžios išmokos dydis yra 1054 Norvegijos kronų per mėnesį už kiekvieną vaiką. Dabartiniu kursu tai būtų apie 110 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už mažametį iki 3 metų jį auginančiam vienam iš tėvų mokama papildoma 660 kronų arba 68 eurų mėnesinė išmoka.

Beje, Norvegijos gyventojai už vaikus, kuriems nuo 1 iki 2 metų taip pat gali gauti išmoką už vaiko priežiūrą (jeigu jis nevedamas į vaikų darželį). Maksimali šios išmokos suma 7,5 tūkst. Norvegijos kronų arba maždaug 780 eurų. Ji gali būti mokama ir ne visa, jeigu dalį laiko vaikas darželyje praleidžia.

Švedija

Šioje šalyje išmoka mokama už vaikus, kurie jaunesni nei 16 metų.

Jei vaiką augina abu tėvai, jiems išmoka dalijama per pusę. Kiekvienam iš tėvų mokama po 625 Švedijos kronas arba 59 eurus per mėnesį. Jei vaiką augina vienas iš tėvų, jam mokama 1250 kronų arba daugiau kaip 118 eurų.

REKLAMA

Už antrą ir paskesnius vaikus Švedijoje mokama papildoma išmoka.

16–20 metų besimokantys jaunuoliai gali pretenduoti į tokio paties dydžio stipendiją, mokamą valstybės.

Šveicarija

Šveicarijoje išmokos už vaikus mokamos tol, kol jiems sukanka 16 metų (už neįgalius arba dirbti negalinčius asmenims ji mokama iki 20 metų).

Minimalus išmokos dydis yra 200 frankų per mėnesį už kiekvieną vaiką. Tai būtų apie 181 eurą.

Už vaikus, kurie mokosi, 250 frankų arba 226 eurų mėnesinė išmoka mokama tol, kol jiems sukaks 25 metai.

Vokietija

Čia vaiko išmokos bene dosniausios iš visų ES šalių. Tėvams ir įtėviams, taip pat partnerystę registravusioms poroms vaiko išmoka mokama tol, kol jiems sukaks 18 metų.

REKLAMA

Už kiekvieną iš pirmų dviejų vaikų mokama po 204 eurų per mėnesį, už trečią vaiką – 210 eurų, o už ketvirtą ir paskesnius – po 235 euro per mėnesį.

Šios išmokos mokamos nepriklausomai nuo tėvų pajamų dydžio. Be to, jie gali pasinaudoti mokesčių lengvata ir nustatytą sumą pinigų, išleistų vaiko priežiūrai, priskirti neapmokestinamoms pajamoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų