REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena kompiuterinius žaidimus kurianti Lietuvos įmonė panaudojo Kirtimuose gyvenančius romus kaip taikinius savo žaidimuose. Žaidimo, kuris yra smurtinis, reklamoje taikiniais naudotos Kirtimuose gyvenančių vaikų ir vyresnių žmonių nuotraukos, matosi į juos nukreiptas ginklas.

Viena kompiuterinius žaidimus kurianti Lietuvos įmonė panaudojo Kirtimuose gyvenančius romus kaip taikinius savo žaidimuose. Žaidimo, kuris yra smurtinis, reklamoje taikiniais naudotos Kirtimuose gyvenančių vaikų ir vyresnių žmonių nuotraukos, matosi į juos nukreiptas ginklas.

REKLAMA

Žaidimo reklama su smurtą skatinančiomis scenomis gangsteriai.lt, kurie ir yra žaidimą sukūrusi bendrovė, „Facebook“ paskyroje kabėjo kelias dienas. Nuotraukos, reklamuojančios žaidimą sulaukė daug dėmesio. Ši keista ir neetiška žaidimo reklama neprasprūdo pro akis ir Lietuvos žmogaus teisių centro akis, o centro direktorė Birutė Sabatauskaitė sakė, kad jie kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl neapykantos skatinimo.

„Mums parašė vienas žmogus pamatęs šią reklamą. Mes išsyk pasikalbėjome su romų bendruomenės atstovais, jie pamatę tokią reklamą jautėsi išsigandę. Mes pasidarėme reklamos nuotraukas ir kreipėmės į Generalinę prokuratūrą ir paprašėme pradėti tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo romų atžvilgiu. Tokios reklamos vaizdavimas ne tik, kad neteisėtai panaudoja žmonių atvaizdus, bet ir skatina, kursto neapykantą visos romų bendruomenės atžvilgiu. Tokia reklama pažemina jų garbę ir orumą, nužmogina juos, lyg kalbėtume ne apie žmones“, – sakė B. Sabatauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kiekvienam iš mūsų būtų baisu rasti savo artimųjų nuotraukas tokioje reklamoje, kur į juos būtų nukreiptas ginklas ir raginama žaisti jų rajone.

REKLAMA

„Net jei ir netikras, tai yra taikinys į žmones. Žaidimas jau yra paleistas, pačiame žaidime neva nėra naudojamas šaudymas į žmones, bet tai visiškai nesvarbu, nes viešoji informacija yra paskleista jau reklama. Būtų dar baisiau, jei visa tai būtų ir pačiame žaidime. Vien tai, kad paskleista tokia reklama, ją matė ne vienas tūkstantis žmonių, reklama „Facebook“ paskyroje kabėjo kelias dienas. Žala yra padaryta, tokia reklama normalizuojamas niekinantis požiūris į romus ir smurtas jų atžvilgiu“, – tikino Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė, paaiškinusi, kad Generalinė prokuratūra jų prašymą ištirti šią situaciją turėtų perduoti specializuotam prokurorui, kuris ir imsis veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

Kilus šurmuliui gangsteriai.lt pašalino įžeidžias nuotraukas ir „Facebook“ išplatino trumpą atsiprašymą.

„Labai norime atsiprašyti romų tautybės žmonių, dėl klaidinančios ir įžeidžiančios reklamos. Mūsų žaidime nėra nieko bendro su romais. Žaidime nėra net šaudoma“, – rašė žaidimo kūrėjai, kurie portalui tv3.lt situaciją žadėjo pakomentuoti plačiau, bet to dar nepadarė.

Tiesa, portalas tv3.lt rado įrašų internete kur žaidimo kūrėjai ieško žmonių, kurie galėtų ir norėtų reklamuoti žaidimą „bet kokiomis priemonėmis“. „Galima būtų reklamuoti kokiais tik norite būdais, svarbiausia konversijų kiekis. Ir man ir jums. Biudžetas neribojamas“, – „Facebook“ grupės „Lietuvos programuotojai“ erdvėse žmonių žaidimo reklamai ieškojo vienas iš gangsteriai.lt kūrėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacija „Facebook“ pranešė, kad „smerkia šį rasinės neapykantos kurstymo aktą ir žaidimo Gangsteriai.lt kūrėjus, neetiškai reklamuojančius savo produktą ir tokiu būdu kenkiančius Lietuvos žaidimų industrijos reputacijai“.

Prokuratūra imasi tyrimo

Generalinė prokuratūra šiandien pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos kurstymo reklamuojant internetinį žaidimą, pranešė prokuratūros atstovai.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Lietuvos žmogaus teisių centro pranešimą, kuriame teigiama, kad socialiniame tinkle „Facebook“ buvo pastebėta internetinio žaidimo reklama, kuriai naudojamos nuotraukos su galimai realiai egzistuojančių vaikų bei suaugusiųjų, priklausančių vienai tautinei bendruomenei, veidais ir jų gyvenamosios aplinkos vaizdais.

REKLAMA

Nuotraukos kuria įspūdį, kad į jose užfiksuotus žmones taikomasi iš šaunamojo ginklo. Lietuvos žmogaus teisių centro direktorės Birutės Sabatauskaitės pasirašytame pranešime nurodoma, kad tokie vaizdai ir jų platinimas skatina smurtą, patyčias, panieką ir diskriminaciją tautybės pagrindu, ką, B. Sabatauskaitės nuomone, liudija ir išplatintus vaizdus lydintys komentarai.

Kontroliuoti bei organizuoti šį ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apygardos prokuratūrai.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“ 2 dalyje nustatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų