REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nausėda teikia Skvernelį į premjero postą ir užstoja Karoblį

Papildyta 12:30 val.

Prezidentas Gitanas Nausėda atvyko į Seimą, kuriame teiks premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą vadovauti Vyriausybei, o vėliau ir teiks parlamentui svarstyti naujojo kariuomenės vado kandidatūrą. Tai pirmasis naujojo prezidento vizitas į Seimą po inauguracijos. 

Prezidentas Gitanas Nausėda atvyko į Seimą, kuriame teiks premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą vadovauti Vyriausybei, o vėliau ir teiks parlamentui svarstyti naujojo kariuomenės vado kandidatūrą. Tai pirmasis naujojo prezidento vizitas į Seimą po inauguracijos. 

REKLAMA

G. Nausėda teikdamas premjero kandidatūrą Seime pasakė trumpą kalbą. Prezidentas sakė: „Šią kandidatūrą teikiu atsižvelgdamas į tai, kad ji yra remiama Seimo daugumos, ir siekdamas sukurti prielaidas veikti veiksmingai Vyriausybei", – sakė prezidentas.

Stebėkite tiesiogiai:

„Pasirinktos kandidatūros teikimas ministro pirmininko pareigoms eiti yra būtinas, siekiant užtikrinti valdžios institucijų sąveiką ir tęstinumą“, – pridūrė G. Nausėda.

Prezidentas G. Nausėda po S. Skvernelio kandidatūros pateikimo kandidatūrą žurnalistams sakė: „Tikėtina, kad ši kandidatūra turi Seimo pritarimą ir Seimo daugumos palaikymą. S. Skvernelis vadovavo 17 Vyriausybei ir sukaupė reikalingą ministrui pirmininkui patirtį, anksčiau taip pat dirbo atsakingose pareigose. Atsižvelgiant į tai, kad reikia valdžios institucijų tęstinumo ir tam tikro principingumo, efektyvumo, manau, kad ši kandidatūra tikrai galėtų <<..>> daugiau ar mažiau sėkmingai dirbti iki kitų Seimo rinkimų. Kiti variantai būtų lėmę didelį neapibrėžtumą, kurio, pakankamai sudėtingomis tarptautinėmis sąlygomis, mes negalime sau leisti“, – sakė prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad Krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis savo pareigose dirbo sėkmingai, sukaupė patirtį, o dabar artėjant NATO viršūnių susitikimui, negalima eksperimentuoti.

REKLAMA

„Atsižvelkime dar į tai, kad artėja gruodžio 4 dieną labai atsakingas NATO viršūnių susitikimas, kuriame bus nubrėžti planai tolesnei šios organizacijos veiklai ir ypatingai su fokusu į mūsų Baltijos regioną“, – kalbėjo prezidentas.

Prezidentas pripažino, kad dar negavo apibrėžto ministrų sąrašo, bet nuomonėmis jau buvo apsikeista. „Sąrašas gims artimiausiomis dienomis ir suderinę kandidatūras galėsime jas pateikti tvirtinimui“, – sakė prezidentas. Jis patikino negavęs Andriaus Palionio kandidatūros į Žemės ūkio ministrus ir sakė negalįs pasakyti, kiek bus keičiama ministrų, nes reikia dar apie tai daugiau pakalbėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Neskaičiuosiu, nes dabar tikrai neprisiminsiu, kiek ten pagal tą mūsų sąrašą. Tiek ministrų daug, gal turėtų būti jų šiek tiek mažiau Lietuvoje. Bet reikia tikrai pakalbėti rimtai ir tik tada užsiiminėti matematika“, – teigė prezidentas.

Praėjusį penktadienį G. Nausėdai davus prezidento priesaiką, Vyriausybė jam grąžino įgaliojimus. Tokia procedūra, kartais vadinama mandagumo atsistatydinimu, yra numatyta Konstitucijoje.

Pasak šalies vadovo, S. Skverneliui įveikti iššūkius padės jo politinė patirtis jau vadovaujant Vyriausybei ir Vidaus reikalų ministerijai. Balsavimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai numatytas kitos savaitės antradienį. Premjeras su prezidentu derins naujosios Vyriausybės sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis išmoko pamokas

S. Skvernelis išėjęs iš Seimo salės, kurioje jį parlamentai užvertė klausimais, žurnalistams sakė, kad būdamas premjeru jis išmoko nemažai pamokų. Apie eurokomisarus jis plačiai kalbėti nenorėjo, esą nesinori kalbėti garsiai į kokias sritis pretenduoja Lietuva, nes kitos šalys gali apie tai sužinoti. Pasak premjero, vyksta aktyvios diskusijos, gali tekti dėl to šaukti net neeilinį Seimo posėdį, vykti į Briuselį. 

Premjeras taip pat pripažino, kad visas reformas, kurias vykdė darytų ir šiandien, skirtumas tas, kad atsargiau žiūrėtų į oponentus ir jų galimybes. „Įvertinčiau oponentus ir jų gebėjimą veikti arba kontrveikti, galbūt pasirinkčiau ilgesnį kelią, kitokį komunikavimą“, – žurnalistams kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Kalbėdamas apie R. Karoblį jis sakė, kad kiekvienam politikui, ministrui ateina kadencijos pabaiga. „Ne dabar, tą patį klausimą turėsime 2020 metais. Jei galvojame, kad tik vienas asmuo gali būti vienintelis ir nepakartojamas ministras tai taip tikrai nėra. Tai svarbi sritis ir tikrai girdžiu ką kalba prezidentas kalbėdamas apie Užsienio reikalų ir Krašto apsaugos ministerijas“, – sakė S. Skvernelis.

Antradienį laukia galutinis balsavimas dėl Vyriausybės Seime. Premjeras sakė eisiantis per frakcijas, bet neagituos ir neprašys.

„Tegul balsuoja Seimo nariai taip, kaip jie mano. Nenoriu gandais ir pletkais dalintis, kokios nuotaikos buvo. Geriau būtų, jei tai būtų slaptas balsavimas. Tada būtų realus suvokimas, kiek to palaikymo turi, nes dabar viešai balsuojant atsiranda žmogiška savybė. Antradienį bus etapo pabaiga“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA

Jis patikino, kad šiandien susitiks su prezidentu, kalbės ir apie Vyriausybės formavimą. Premjeras prasitarė, kad anksčiau dvejojęs dėl savo posto finansų ministras Vilius Šapoka lyg ir lieka jame. „Kaip atrodė jau abejojantis yra, bet abejones pavyko išsklaidyti bendromis pastangomis“, – kalbėjo S. Skvernelis.

G. Nausėda priims premjerą ir valdančiųjų lyderius aptarti Vyriausybės sudėtį

Prezidentas artimiausiu metu susitiks su premjeru Sauliumi Skverneliu ir valdančiąją koaliciją subūrusių partijų lyderiais aptarti Vyriausybės sudėtį.

Ministras pirmininkas darbo susitikimui pas prezidentą atvyks ketvirtadienį pusę trijų popiet, po šio susitikimo komentarai žiniasklaidai nenumatomi, BNS sakė prezidento atstovas Aistis Zabarauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturių valdančiųjų partijų lyderius G. Nausėda priims penktadienį 11 valandą. Po vadinamojo mandagumo atsistatydinimo G. Nausėda ketvirtadienį pateikė Seimui S. Skvernelio kandidatūrą toliau eiti premjero pareigas.

Derybose dėl Vyriausybės atnaujinimo kol kas daugiausia diskusijų kelia krašto apsaugos ministro pozicija. Šis postas pagal koalicinę sutartį priklauso „tvarkiečiams“, bet prezidentas išsakė lūkestį, kad krašto apsaugos ministro pareigose liktų Raimundas Karoblis.

S. Skvernelis yra sakęs, kad Vyriausybėje pasikeis daugiau nei vienas ministras. Tai reiškia, kad Seimas turės balsuoti ne tik dėl S. Skvernelio skyrimo premjeru, bet ir dėl Vyriausybės programos, nes bus pasikeitę daugiau kaip pusė ministrų nuo Vyriausybės įgaliojimų gavimo 2016 metais.

REKLAMA

S. Skvernelis iš pradžių žadėjo, kad dėl nesėkmingų prezidento rinkimų atsistatydins iš pareigų, bet vėliau apsigalvojo ir nusprendė likti poste.

Prieš kelias savaitės koalicijos sutartį pasirašė „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija.

Šiuo metu „valstiečiai“ formaliai kontroliuoja 12 iš 14 ministerijų veiklą, o dar du portfelius turi „socialdarbiečiai“.

Pagal naują sutartį koalicijos partneriams iš viso priklauso penkios ministerijos.

Praėjusią savaitę prezidento pareigas pradėjęs eiti G. Nausėda sakė, kad atnaujintoje Vyriausybėje pageidautų matyti ir moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų