REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkis šimtukus gavusi Mariam: nesureikšminu pažymių

„Tikiuosi, kad tai mano raktas į ateitį“ – sako visus 5 abitūros egzaminus šimtukais išlaikiusi Klaipėdos licėjaus abiturientė Mariam Varoneckaitė.

„Tikiuosi, kad tai mano raktas į ateitį“ – sako visus 5 abitūros egzaminus šimtukais išlaikiusi Klaipėdos licėjaus abiturientė Mariam Varoneckaitė.

REKLAMA

Smagu girdėti, kad mergina nesiruošia kelti sparnų į užsienį ir žada studijuoti Lietuvoje odontologiją. Įdomu tai, kad mokyklą Mariam pradėjo lankyti būdama 5-erių. „Manau, kad man dėl to taip gerai ir sekėsi, nes buvau viskam labai imli“, – įsitikinusi ji.

Nesitikėjo

Šiemet uostamiesčio abiturientai stebino šimtukų gausa. Jų surinkta gerokai daugiau nei ankstesniais metais.

Labiausiai pasisekė Klaipėdos licėjaus abiturientei M. Varoneckaitei. Aukšiausią 100 balų įvertinimą ji gavo iš visų penkių laikytų egzaminų: lietuvių ir anglų kalbų, matematikos, chemijos ir biologijos.

„Tikėjausi, kad gausiu aukštus įvertinimus, nes egzaminams nuoširdžiai ruošiausi, bet tikrai nemaniau, kad visi bus šimtukai. Didžiausias siurprizas buvo tai, kad gavau aukščiausią įvertinimą iš lietuvių kalbos egzamino, nes šis egzaminas sunkiai prognozuojamas“, – pasakojo Mariam.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina džiaugėsi, kad toks išskirtinis įvertinimas pradžiugino ne tik ją, bet ir visą šeimą. Dukros pasiekimu džiaugėsi ir tėvai, ir penki jos broliai ir seserys.

REKLAMA

„Tėvai iš pradžių net nepatikėjo. Pirma reakcija buvo: ar tikrai?“ – džiaugsmingai pasakojo Mariam.

Gabioji palangiškė pasakojo, kad būdama 4-erių ji jau lankė paruošiamąją klasę, o į pirmą klasę pradėjo eiti būdama 5-erių.

„Į pirmąją klasę ėjau jau mokėdama skaityti, rašyti ir skaičiuoti. Manau, tai, kad pradedi mokytis jaunesnis, tik į gera. Man tai niekada nekišo kojos, atvirkščiai, dažnai visi atlaidžiau vertina jaunesnį žmogų. Mano ir kiti broliai, seserys taip pat panašiai pradėjo mokytis anksčiau nei kiti bendraamžiai. Tiesiog mūsų tėvai su mumis daug užsiima. Daug kas sako, kad, susituokus skirtingų tautybių žmonėms, jų vaikai yra gabūs. Mano mama lietuvė, o tėtis – arabas, tad gal ir tai turi įtakos mūsų pasiekimams“, – svarstė mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Mariam neslėpė, kad turint tiek daug brolių ir seserų nori nenori jaučiama šiokia tokia konkurencija.

„Kadangi mano vyresnieji brolis ir sesė taip pat labai gerai išlaikė egzaminus, norėjau juos aplenkti. Kaip matote, pavyko“, – džiaugėsi abiturientė.

Dėkinga pradinių klasių mokytojai

Mariam šeima gyvena Palangoje. Šiame mieste mergina mokėsi iki devintos klasės, vėliau pasirinko tęsti mokslus Klaipėdos licėjuje.

„Palangoje mokyklos irgi puikios. Esu labai dėkinga savo pradinių klasių mokytojai Danguolei Jančienei, kuri, manau, padėjo man svarbius pagrindus ir įskiepijo meilę mokslui. Nors ši mokytoja ir buvo šiek tiek griežta, bet išmokė ne tik mane, bet ir kitus klasiokus disciplinos, kuri labai reikalinga mokantis“, – pasakojo mergina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos licėjų ji sakė pasirinkusi todėl, kad šioje mokykloje labai gera terpė mokytis - visi motyvuoti, gerai mokytis nėra gėda.

„Tai labai svarbu. Be to, žinojau, kad Klaipėdos licėjuje dirba labai geri specialistai“, – sakė Mariam.

Pažymiai nėra svarbiausias tikslas

Abiturientė tikino nesanti iš tų, kurie dreba dėl kiekvieno pažymio ir netausodama sveikatos kala dieną ir naktį. Nors metiniuose trimestruose dažniausiai puikuodavosi devintukai, dešimtukai, tačiau, sakė, tikrai yra gavusi ir prastesnių pažymių.

„Tiksliai neprisimenu, bet, manau, esu gavusi ir penketuką, o gal ir ketvertuką. Niekada nesureikšminu pažymių. Jie ne visada tiksliai atspindi žmogaus žinias. Gal pažymius labiau sureikšmina tie, kurie nori studijuoti užsienyje“, – svarstė mergina.

REKLAMA

Vyresnių klasių mokiniai dažnai skundžiasi, kad norint tinkamai pasiruošti pamokoms ar abitūros egzaminams tenka ir naktimis nemiegoti. Išgirdusi apie tai, Mariam purto galvą: „Jei kitą dieną nebūdavo kontrolinių, namuose pamokas paruošdavau ir per valandą. Žinoma, kontroliniams pasiruošti reikėdavo daugiau laiko. O būdavo ir tokių dienų, kai laukdavo ne vienas kontrolinis, tad tekdavo ilgiau pasimokyti. Bet vis tiek nekaldavau per naktis. Manau, kad pervargti nėra protinga, nes tada tiesiog niekas „neis į galvą“, – pasakojo Mariam.

Tačiau kai kurių dalykų ji mokykloje mokėsi papildomai. Pavyzdžiui, ketvirtadieniais mokykloje išbūdavo iki 19 val., nes papildomai mokydavosi chemijos. Papildomi šio dalyko užsiėmimai vykdavo ir šeštadieniais.

REKLAMA

„Manau, yra labai maža tikimybė, kad tiesiog pasiseks. Vis tiek reikia įdėti šiek tiek darbo, net ir tada, kai, liaudiškai tariant, turi gerą galvą“ – svarsto Mariam.

Abiturientė labiausiai mėgsta gamtos mokslus. Tad nusprendė stoti į odontologijos specialybę. Beje, vyresnysis jos brolis taip pat studijuoja odontologiją, o sesuo – mediciną.

„Nuo pradinių klasių domėjausi gamtos mokslais, žmogaus sandara. Mačiau, kad nesu nei istorikė, nei kalbininkė. Vyresnėse klasėse išsigrynino mano tikslas - sekti brolio pėdomis. Manau, tas žinojimas, kuo nori būti, labai svarbus, nes tada gali tikslingai mokytis, nebereikia blaškytis“, – svarstė Mariam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vertina egzaminus?

Merginai pikta, kad pastaraisiais metais mėgstama akcentuoti, neva lietuvaičiai geriau moka anglų kalbą negu gimtąją, nes anglų kalbos egzaminų pasiekimai būna kur kas geresni.

„Jeigu lietuvių kalbos egzamino vertinimai būtų bent jau panašūs, kaip yra anglų kalbos, kur yra labai aiški vertinimo instrukcija, tada būtų kita kalba. Bet dabar tiesiog negalima net lyginti šių dviejų egzaminų rezultatų. Tikrai negalima sakyti, kad mokiniai anglų kalbą mėgsta labiau negu gimtąją, todėl skaudu girdėti, esą jaunimas nesimoko lietuvių kalbos“, – kalbėjo Mariam.

Jos nuomone, lietuvių kalbos egzamino vertinimas turėtų labiau atsiremti į moksleivio raštingumą, o ne literatūrinį išprusimą, nes kūrinį kiekvienas gali interpretuoti savaip. Abiturientė pasakojo, kad jai sunkiausias ir buvęs lietuvių kalbos egzaminas.

REKLAMA

„Ne tik abiturientai, bet ir mokytojai šio egzamino labiausiai bijo. Gal dėl to, kad rašinio vertinimas atrodo gana subjektyvus dalykas. Man atrodo, kad abitūros egzaminuose yra gana daug dviprasmiškumo. Šiemet man patiko matematikos egzaminas, nes užduotys, nors ir sunkios, bet buvo tikslios. Nebuvo taip, kad vieni tą pačią užduotį suprato vienaip, kiti – kitaip. Nes, pavyzdžiui, kai ruošdamiesi egzaminui sprendėme ankstesnių metų egzaminų užduotis, buvo daug dviprasmiškų užduočių. O biologijos egzaminas šiemet buvo tarsi loterija, ar teisingai suprasi užduotį. Net ir biologijos mokytojai sakė, kad šis egzaminas buvo vienas sunkiausių egzaminų per pastaruosius metus“, – pasakojo Mariam.

REKLAMA

Pasak jos, ruoštis egzaminams labai padėjo ankstesnių metų egzaminų užduočių sprendimai.

„Pavyzdžiui, kai ruošiausi chemijos egzaminui, išsisprendžiau visas ankstesnių metų užduotis ir nagrinėjau vertinimo instrukcijas. Taip lengviau susivokti, kokių klausimų tikėtis. Vis tiek klausimai būna gana panašūs, ypač per chemijos egzaminą“, – pasakojo Mariam.

Didžiausia vertybė - šeima

Kai mokėsi progimnazijoje, mergina dar spėdavo ir krepšinį pažaisti, lankė dailės mokyklą, tačiau pradėjus lankyti gimnaziją šiems pomėgiams laiko nebeliko.

„Jei kuo nors užsiimu – darau tai labai nuoširdžiai ir daug dirbu. Man atrodo, kad geriau turėti mažiau veiklos, bet viską daryti tikslingai, nei daug ir bet kaip“, – sako Mariam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kokie pomėgiai jai dabar padeda atsipalaiduoti, mergina net nemirktelėjusi atsakė, kad geriausia jai laisvą laiką leisti su šeima.

„Šeima man yra didžiausia vertybė. Mėgstu laimingus žmones“, – sako gabioji palangiškė.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, šiemet šalyje yra 9 abiturientai, kurie gavo po penkis šimtukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų