REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internete plinta vienos moters pasidalytas talonas pas gydytoją, kuriame nurodyta, kad išsamų tyrimą Kauno klinikose dėl miego apnėjos ji galėsianti atlikti tik 2021-ųjų metų birželį. Moteris guodėsi žinojusi, kad eilės patekti pas gydytojus yra didelės, tačiau, kad tokios – net įsivaizduoti negalėjo. 

Internete plinta vienos moters pasidalytas talonas pas gydytoją, kuriame nurodyta, kad išsamų tyrimą Kauno klinikose dėl miego apnėjos ji galėsianti atlikti tik 2021-ųjų metų birželį. Moteris guodėsi žinojusi, kad eilės patekti pas gydytojus yra didelės, tačiau, kad tokios – net įsivaizduoti negalėjo. 

REKLAMA

Nuotrauka socialiniame tinkle jau spėjo sukelti audrą. Vieni užjaučiančiai guodėsi netvarka sveikatos apsaugos sistemoje, kiti gi svarstė, ar tai – išties teisinga informacija.

Daugiausiai pasipiktinimo sukėlė po nuotrauka esantis parašas „Kaunas, 2011 m.", tačiau nuotrauką paskelbusi moteris paaiškino, kad talonas yra padėtas ant 2011 m. išleistos knygos, tad tie metai ir talonas nėra susiję. Knygoje, ant kurios padėtas talonas, yra aprašomi miego sutrikimai, kuriuos pacientė planuoja tirtis.

Nors Kauno klinikos konkretaus atvejo komentuoti negalėjo, patvirtino, kad iš tiesų šio tyrimo vizito šioje gydymo įstaigoje reikia laukti apie 18-20 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė sako, jog vienu metu polisomnografu gali būti tiriamas tik vienas pacientas (tyrimas užtrunka visą parą), ir tam skiriama atskira, specialiai įrengta palata: „Taigi, tyrimo resursai yra išnaudojami maksimaliai ir daugiau pacientų vienu metu priimti yra neįmanoma dėl tyrimo specifikos. Tačiau tokia eilė yra tik planinėms paslaugoms – esant kvėpavimo nepakankamumui, pacientai ištiriami skubos tvarka.“

REKLAMA

Per 2018 metus vien Pulmonologijos klinikoje atlikta apie 500 polisomnografijos tyrimų.

Komunikacijos tarnybos vadovė tikino, kad dar 2018 m. pabaigoje imtasi veiksmų, kad laukimo eilė mažėtų: „Praeitais metais polisomnografas pradėjo veikti Neurologijos klinikoje, o įvairaus amžiaus vaikai tiriami Vaikų ligų klinikoje esančiu aparatu. Be to, jau įsigyta nauja įranga ir įrenginėjamos dvi papildomos polisomnografijos tyrimo vietos Pulmonologijos klinikoje. Tai leis sutrumpinti eiles bent 40 procentų. Tikimės, kad šie pokyčiai įvyks per kelis artimiausius mėnesius.“

REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų Pulomonologijos klinikoje Miego laboratorija veikia nuo 1999 m., joje atliekama daugiausiai išsamių kvėpavimo sutrikimų miego metu diagnostikų Lietuvoje. Šioje klinikoje yra trys polisomnografijos tyrimų vietos.

„Visuomenėje daugėja žmonių, sergančių kvėpavimo sutrikimais miegant (obstrukcine miego apnėja), tad ir besikreipiančiųjų srautas yra didėjantis. Eilės nuo 2018 m. Lietuvoje taip pat padidėjo dėl pasikeitusios vairuotojų sveikatos tikrinimo tvarkos, kai tik įtarus galimą miego apnėją, reikia atlikti šį tyrimą. Tačiau eilės prie polisomnografijos tyrimų yra ne tik Kauno klinikų problema – pacientų, sergančių kvėpavimo sutrikimais miego metu, daugėja visame pasaulyje“, – informavo A. Aleksandravičiūtė-Šviažienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija: Lenkijoje laukia dar ilgiau

Sveikatos apsaugos ministerijos atsiųstame atsakyme aiškinama, kad įvertinus sudėtingiems miego apnėjai nustatyti taikomiems tyrimams atlikti reikalingas sąlygas ir siekiant užtikrinti kokybišką pacientų ištyrimą, šių paslaugų teikimas yra koncentruotas didžiosiose gydymo įstaigose. Lietuvoje tyrimai atliekami Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

„Kaip rodo pasaulinė praktika, panaši situacija, kai šio tyrimo reikia ilgai laukti, yra daugelyje šalių. Štai kaimyninėje Lenkijoje jo tenka laukti apie 2–3 metus. Ilgesnį laukimo terminą sąlygoja ne vien šio susirgimo paplitimas, bet ir tyrimo, kurio metu registruojamos žmogaus gyvybinės funkcijos miego metu, sudėtingumas, kompleksiškumas bei ilga trukmė. Tad ir Lietuvoje pacientams iš tiesų tenka laukti planinio tyrimo, tačiau reikia pabrėžti, kad pacientai gali rinktis bet kurią gydymo įstaigą, kurios paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), ir kurioje tuo metu yra trumpiausias laukimo laikas.

REKLAMA

Tai reiškia, kad pacientai, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, gali rinktis, pavyzdžiui, Respublikinę Klaipėdos ligoninę, kurioje šiuo metu pacientai tyrimo turi laukti apie pusmetį, arba Vilniaus Santaros klinikas, kur tyrimo laukimo trukmė yra apie 9 mėnesius“, – aiškino sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitės-Šriubėnė.

Ji pridūrė, kad svarbu paminėti ir tai, kad konsultacijos metu specialistai, įvertinę paciento būklę, nustato, kaip skubiai pacientui reikalingas šis tyrimas: „Tai reiškia, kad jei paciento būklė reikalauja skubių veiksmų, tyrimas bus atliekamas neplanine, skubos tvarka ir pacientui laukti eilėje nereikės. Kitu atveju – nustačius, kad paciento gyvybei pavojaus nėra, siūlomas artimiausias galimas tyrimo laikas.“

REKLAMA

SAM atstovė priminė, kad jeigu šeimos gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, nusprendžia, kad jam reikalinga skubi arba neskubi (planinė) gydytojo specialisto konsultacija, jis privalo pacientui nurodyti ne mažiau kaip 3 gydymo įstaigas, kuriose yra teikiamos paskirtos sveikatos priežiūros paslaugos. O pacientas pats gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jis pageidaus šias paslaugas gauti.

Rekomenduojama pasirinkti tą gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia laukimo eilė. Taip pat ir tyrimus pacientas gali rinktis atlikti ten, kur laukimo eilė trumpesnė.

Kas tai yra miego apnėja?

Miego apnėja – tai kvėpavimo sustojimas, pasireiškiantis miego metu ir trunkantis ne mažiau 10-ties sekundžių. Kvėpavimo pauzės kartais gali tęstis ir ilgiau nei minutę bei kartotis keliasdešimt kartų per valandą. Paprastai normalus kvėpavimas atsistato vėl, dažniausiai lydimas garsaus knarkimo bei nubudimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų