REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies paštininkai netrukus bus apginkluoti šunis atbaidančia ultargarsine įranga. Tokių priemonių, kaip sako Lietuvos pašto vadovybė, imtasi po to, kai vienas po kito pasipylė šunų apkandžiotų laiškininkų skundai. Keturkojai laiškininkus puola ne tik vienkiemiuose ar vidury kaimo, kaip būdavę anksčiau, bet ir daugiabučiuose.

Šalies paštininkai netrukus bus apginkluoti šunis atbaidančia ultargarsine įranga. Tokių priemonių, kaip sako Lietuvos pašto vadovybė, imtasi po to, kai vienas po kito pasipylė šunų apkandžiotų laiškininkų skundai. Keturkojai laiškininkus puola ne tik vienkiemiuose ar vidury kaimo, kaip būdavę anksčiau, bet ir daugiabučiuose.

REKLAMA

Mindamas dviratį su pilnu krepšiu kaunietis laiškininkas Vitalijus Andriukaitis nuo ankstaus ryto keliauja iš vieno kiemo į kitą. Tiesa, koją į privačias valdas kelia ne itin drąsiai, mat yra ne kartą užpultas šuns. Keli sykiai, kaip prisipažįsta vyras, baigėsi liūdnokai.

„Pribėgo prie blauzdos ir porą kartų įkando. Teko traumatologiniame apsilankyti“, – kalba paštininkas.

Vyras teigia, kad nuo vokiečių aviganio nespėjo apsiginti, esą šuo užpuolė netikėtai.

Vitalijus taip pat prisimena istoriją iš daugiabučio – tąkart šuo dantis suleido matant šeimininkei.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra buvęs kuriozas mokant pensiją. Sėdint virtuvėje, pas moteriškę, patyliukais iš kambario atėjo buldogas ir į blauzdą, netoli kelio, prie sausgyslės beveik perkando“, – istorija dalinasi Vitalijus.

REKLAMA

Po tokių incidentų Vitalijus nevengia su šunų šeimininkais ir pajuokauti: „Aš dažnai klausiu žmonių, ar šuo yra pavalgęs.“

Šuo sukandžiojo septynis kartus

O štai laiškininkė Irena iš Vilniaus galėtų pretenduoti į rekordininkes. Per dvylika metų laiškininkė šunų buvo sukandžiota septynis kartus, tad į kiemus ji keliauja itin atsargiai.

„Tris kartus buvo tiesiogiai prie šeimininko (sukandžioję – aut. past.), kurie tvirtino, kad jų šuo nesikandžioja“, – kalba Irena.

Moteris karčiai pajuokauja, esą kartais dujų balionėlio reikia net ne keturkojams, o šeimininkams.

REKLAMA
REKLAMA

„Problema buvo gatvėje: ant vartelių dėžutė, netoli dvi aviganės ir noriu įdėti laiškelį. Aviganis stoja ant dviejų kojų prie mano rankos. Atitraukiau. Antrą kartą tas pats. Išeina šeimininkas ir puola mane, kodėl aš erzinu jo šunį“, – istoriją pasakoja Irena.

Gali grėsti baudžiamoji byla

Pašto vadovybė sako pastebėjusi, kad tokių atakų kasmet vis daugiau. Pernai šunys apkandžiojo septynis laiškininkus, dalis jų buvo sužaloti net sunkiai, tad, pasak pašto darbuotojų, ilgai gydėsi.

Šiemet, metams tik įpusėjus, sunkias traumas dėl šunų jau patyrė net aštuoni laiškininkai. Daugiausiai incidentų užfiksuojama Kauno, Utenos, Šiaulių, Prienų ir Vilniaus rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl visų šių atvejų kreiptasi į policiją, tad šunų šeimininkams gresia jau ne tik administracinės, bet ir baudžiamosios bylos, kadangi pašto įstatyme numatyta, jog žmogus privalo užtikrinti laiškininkui sąlygas saugiai palikti laišką ar siuntą, tad to neįvykdę šeimininkai gali būti baudžiami.

„Pradedamas tyrimas, priklausomai nuo sužalojimo lygio. Šuns savininkui gresia atsakomybė už nesunkų, apysunkį, ar sunkų kūno sužalojimą“, – sako Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pirks įrangą šunims atbaidyti

Lietuvos pašto vadovybė ėmėsi gelbėti darbuotojus ir netrukus jie bus apginkluoti ne dujų balionėliais, kaip buvo iki šiol, o šunis atbaidančia įranga.

REKLAMA

„Visi mūsų laiškininkai gauna dujų balionėlius. Kad galėtų apsiginti, jie nešiojasi juos su savimi. Šiuo metu kaip tik ketiname pradėti vykdyti pilotinį projektą – laiškininkams išdalinsime ultragarsinius įrenginius, kurie atbaidytų šunis, kad nereikėtų laiškininkams purkšti (dujų – aut. past.), nes gali ne ta vėjo kryptis būti, kad pats savęs nesužalotų“, – pastebi Lietuvos pašto atstovė Aušra Kurtkutė.

Kol kas tokius įrenginius gaus dešimt laiškininikų. Jeigu projektas pasiteisins, žadama, kad tokia įranga dujų balionėlius pakeis visiems šalies laiškininkams.

Individualių namų savininkai laiškų dėžutes turi įrengti prie įėjimo į gyvenamąją teritoriją, sodininkų bendrijose – prie pagrindinių įvažiavimų į sodų bendriją, o įmonėse, įstaigose ar organizacijose – prie pagrindinio įėjimo į pastatą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų