REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui nepasiduodant valstiečių lyderio spaudimui ir neatsistatydinant iš savo pareigų, šiandien Kauno rajone susirinko valstiečių ir žaliųjų partijos taryba, kuri spręs nepaklusnaus parlamento vadovo likimą. Tiesa, valstiečių partijoje nuotaikos nekokios, tad prognozuoti rezultatą itin sunku. Politologai aiškina, kad vyksta partijos skaldymasis, o Seimo vicepirmininkė tikisi, kad partija susiprotės ir neskils, nes skilimas reiškia išnykimą, o to valstiečiai jokiu būdu nenori. 

Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui nepasiduodant valstiečių lyderio spaudimui ir neatsistatydinant iš savo pareigų, šiandien Kauno rajone susirinko valstiečių ir žaliųjų partijos taryba, kuri spręs nepaklusnaus parlamento vadovo likimą. Tiesa, valstiečių partijoje nuotaikos nekokios, tad prognozuoti rezultatą itin sunku. Politologai aiškina, kad vyksta partijos skaldymasis, o Seimo vicepirmininkė tikisi, kad partija susiprotės ir neskils, nes skilimas reiškia išnykimą, o to valstiečiai jokiu būdu nenori. 

REKLAMA

Seimo pirmininkas prieš gerą savaitę yra pareiškęs, kad jis paklūsta „Lietuvos Respublikos įstatymams, o ne Karbauskio įsakymams“ ir tikino nepasiduosiantis šantažui, esą jam nepasitraukus negalios koalicinė sutartis. Tą kartą V. Pranckietis žurnalistams sakė manantis, kad „R. Karbauskis yra žmogus, kuris praranda valdžią ir įtaką, dėl to, iš baimės daro desperatiškus veiksmus“. V. Pranckietis aiškino galvojantis, kad socialdarbiečiams buvo liepta reikalauti Seimo vadovo posto.

Politikai eis va bank

Politologė Rima Urbonaitė sako, kad jei valstiečių taryba nutaria, kad šis postas turi likti Viktorui Pranckiečiui, tai yra jo pergalė ir Ramūno Karbauskio pralaimėjimas, kuris sakė, kad postas turi atitekti koalicijos partneriams socialdarbiečiams ir kad ten reikia permainų.

REKLAMA
REKLAMA

Toks tarybos sprendimas gerokai supaprastintų situaciją, ypač todėl, kad socialdarbiečiai jau yra pareiškę, kad šis postas nėra kertinis ir sutartis bet kokiu atveju liktų galioti. Taigi, tai būtų paprastesnis variantas. Visgi, jei taryba priima sprendimą, kad V. Pranckietis turėtų trauktis, situacija tampa įdomi. Neužtenka vien tarybos sprendimo, tai priklausys ir nuo paties Seimo pirmininko. Jis gali trauktis arba ne, ir turės tikrintis pasitikėjimą Seime. 

REKLAMA

„Jis, matyt, mato, kad tautos meilė ir reitingai gerėja, kai jis kovoja su reitingų apačioje esančiu R. Karbauskiu. Reitingai gerėja ir tai gali šiek tiek užliūliuoti. Gali būti, kad V. Pranckietis eis va bank ir sakys, jog taryba išreiškė tam tikrą sprendimą, bet galimai ji buvo spaudžiama. Todėl gali norėti tikrintis pasitikėjimą Seime. O parlamente matematika tokia, kad V. Pranckietis slaptą balsavimą gali laimėti. Tokios pergalės tikimybė atrodo saldžiai, nors po to santykiai su valstiečių frakcija ir visa partija gali komplikuotis“, – sakė politologė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, jei valstiečių taryboje bus priimtas sprendimas, kad V. Pranckietis turi trauktis, svarbu ir persvara, kuria šis sprendimas buvo priimtas. „Jei jis pajus, kad nuomonių išsiskyrimas ryškus ir jį palaiko nemaža dalis narių, gali būti, kad kitaip projektuos savo veiksmus. Visgi jei bus atvirkščiai, Seimo pirmininkui reikėtų pagalvoti apie pasitraukimą, nes neturint palaikymo situacija tampa slidi“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Ji tikino, kad rezultatas sunkiai prognozuojamas, bet panašu, kad flangas palaikantis V. Pranckietį – bus. „Tas palaikymas gali būti su tolesniais tikslais siekiant gilinti takoskyrą. Jei niekas nenorės jos gilinti, tai Seimo pirmininko gali niekas ir nesaugoti. Tai gali būti didesnio klausimo ir strategijos dalis, bet jei norima ieškoti bendrų vardiklių ir sprendimas gali būti priimtas lengviau“, – svarstė politologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug kas priklausys nuo to, kaip valstiečių partijos nariai žiūrį į tolesnį darbą Seime likus nedaug laiko iki naujų rinkimų.

V. Pranckiečiui gali būti sudėtinga, nes gilėja konfliktas su R. Karbauskiu. Jei jis taps eiliniu Seimo nariu, jo statusas ir svoris pasikeis ir klausimas, kiek jis rastų rėmėjų.

„Klausimas ar jam galima prognozuoti karjerą partijoje, tai nėra to kalibro politikas, kuris atėjo ilgam ir šviesti ryškiai, reikės jo pastangų, kad jis išsilaikytų politinėje arenoje ir šviestų. Tai lengviau daryti būnant Seimo pirmininku, bet ne eiliniu nariu“, – svarstė politologė R. Urbonaitė.

Anot jos, partijoje netrūksta įtampos, klausimas, kaip tai pavyks suvaldyti. Įtampa, pasak politologės, kyla artėjant rinkimams, visi supranta, kad tokios pergalės nebebus, pradeda galvoti apie savo likimą, prasideda savo interesų protegavimus, o tai inspiruoja vidaus kovas.

REKLAMA

Partija gali skilti 

Politikos tyrimų ir analizės instituto atstovas Marius Ulozas sako, kad situacija keičiasi kasdien.

„Prieš kokį mėnesį V. Pranckietis atrodė silpnas ir lengvai nuimamas, bet dabar jis įsitvirtino reitinguose. Nemanau, kad partija ryšis jį nuimti, nes R. Karbauskiui partijoje yra nemažai opozicijos, tiek viešos, tiek slaptos. Yra du arba trys įtampos taškai partijoje: tarp V. Pranckiečio ir R. Karbauskio ir tarp Sauliaus Skvernelio ir R. Karbauskio. Yra tikimybė, kad ši partija skils į dvi ar net tris dalis“, – sakė M. Ulozas.

Jis tikino, kad koalicijos likimas priklauso ne tiek nuo V. Pranckiečio ir jo likimo, kiek nuo naujojo prezidento pozicijos skiriant ministrus.

REKLAMA

„Mes matėme, kad koalicija buvo lipdoma aplink asmenybes ir postus, ir jei tai netiktų prezidentui, tai sukeltų didesnę sumaištį koalicijoje nei V. Pranckiečio atvejis“, – svarstė politologas.

Anot M. Ulozo, jei prezidentas atmetinės tvarkiečių arba lenkų kandidatus į ministrus, tai sukels įtampą tarp koalicijos partnerių ir jie reikalaus R. Karbauskį vykdyti koalicinius pažadus.

„Galima kalbėti apie krizę valstiečių partijoje, sunku pasakyti, kur tai prasidėjo. Jie priėmė daug nepopuliarių sprendimų, kuriuos priėmė nepopuliariai. Viskas dar paaštrėjo prezidento rinkimų metu, kai buvo naudojama grasinanti retorika“, – sakė M. Ulozas, tikindamas, kad R. Karbauskis gerokai išsiūbavo valstybės laivelį ir pats gali iš jo iškristi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad gana sunku vertinti valstiečių partiją ir jos likimą, nes ši partija ne tik vienasmeniškai valdoma, bet ir vienasmeniškai finansuojama.

„Kitoje partijoje jis (R. Karbauskis) jau senokai būtų išmestas, bet dabar net Seime yra valstiečių frakcijos narių, kurie patys negalėtų finansuoti savo politinės veiklos ir būti išrinkti vienmandatėse apylinkėse. Būtent todėl, jie laukia apkasuose, kaip geriau susidėlios situacija. Jie viešai gali palaikyti R. Karbauskį, bet jei reikėtų išeiti gal išeitų, nes yra pavargę nuo vienasmenių sprendimų“, – tikino M. Ulozas.

Frakcija mano vienaip, o partija? 

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja, valstiečių partijos narė Rima Baškienė sako, nežinanti, kaip viskas susiklostys šiandienos tarybos posėdyje.

REKLAMA

„Niekur neveda skaldymasis, mes žinome, kaip suskyla partijos ir frakcijos, kokį po to turime rezultatą, kai vieni arba kiti išnyksta. Bandysime išgirsti vieni kitus, nežinau, kaip pasiseks“, – sakė R. Baškienė. Ji tikino, kad jei bus nutarta „patraukti“ V. Pranckietį, dėl jo likimo turės balsuoti Seimas.

„Ar liks jis Seimo pirmininku apsispręs Seimas turėdamas partijos rekomendacijas. Dėl jo buvimo partijoje, tai turi priimti sprendimą pati partija. Ar tai bus traktuojama, kaip veikimas prieš partiją? Nežinau, kaip grėsmingai čia kai kam atrodys tas veiksmas. Negalėčiau atsakyti, nes reikia išgirsti, ką kalba skyriai, kaip atrodo žmonėms ši pozicija“, – kalbėjo politikė.

REKLAMA

Ji pabrėžė, kad socialdarbiečiai yra užsiminę, jog jiems nebūtinai reikalinga Seimo pirmininko pozicija. „Kaip bus tą supratę mūsų skyrių vadovai, nes jie balsuos, tarybos nariai balsuos. Dar yra koalicinės sutarties kontekstas, tai viena kitai prieštaraujančios nuostatos“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė.

Anot jos, partijos nuotaikų ji tiksliai nežino, skyrių nuomonės yra skirtingos, o kokių yra daugiau pamatysime šiandien.

„O frakcijoje nutarta, kad koalicinės sutarties įgyvendinimas pilna apimtimi yra svarbiau ir dauguma pasisakė už visos apimties sutarties įgyvendinimą, tai reiškia, kad V. Pranckiečio pozicija turėtų atitekti socialdarbiečiams. Tai buvo frakcijos nuomonė, o dėl partijos, tai laukiame šios dienos sprendimų“, – kalbėjo R. Baškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų