REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Gitanas Nausėda (Arno Strumilos nuotr./ Fotodiena.lt)

Ryškėja išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos komandos veidas. Netrukus Daukanto aikštės rūmus užimsiantis prezidentas kartu su savimi atsives ir naujų žmonių komandą. G. Nausėda pareiškė, kad pagrindiniai žmonės jau rasti. Išrinktasis prezidentas taip pat sakė, kad kai kurie ministrai, kuriuos ruošiamasi atleisti, neturėtų skubėti kabinti ministro kostiumo, esą jie dar gali likti. 

21

Ryškėja išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos komandos veidas. Netrukus Daukanto aikštės rūmus užimsiantis prezidentas kartu su savimi atsives ir naujų žmonių komandą. G. Nausėda pareiškė, kad pagrindiniai žmonės jau rasti. Išrinktasis prezidentas taip pat sakė, kad kai kurie ministrai, kuriuos ruošiamasi atleisti, neturėtų skubėti kabinti ministro kostiumo, esą jie dar gali likti. 

REKLAMA

Išrinktasis prezidentas paskelbė, kad prezidentūros kanceliarijos vadovė bus Algė Budrytė, prezidento kabineto vadove taps Ieva Ulčickaitė, Užsienio politikos grupei vadovaus Asta Skaistgirytė-Liauškienė, Ekonomikos grupei vadovaus Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento vadovas Simonas Krėpšta. G. Nausėda aiškino, kad nacionalinės gynybos ir saugumo grupės vadovo pavardė bus paskelbta mėnesio gale, o švietimo grupės vadovo dar dairosi.

Šiandien paskelbta, kad G. Nausėdos atstovas spaudai bus Antanas Bubnelis pastaruosius dvejus metus dirbęs „Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovu.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškėja ir kitos pavardės: Konkurencijos tarybos vicepirmininkė Jūratė Šovienė taps prezidento patarėja teisės klausimais, buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius vadovaus Aplinkos ir infrastruktūros grupei. Kiek anksčiau skelbta, kad prezidentūroje dirbs ir Aistis Zabarauskas, kuris padėjo G. Nausėdai jo rinkimų kampanijos metu. A. Zabarauskas taps vyriausiuoju patarėju ir prezidentūros Komunikacijos grupės vadovu.

REKLAMA

Išrinktasis prezidentas patvirtino, kad į prezidentūrą kviečia ir buvusį savo rinkimų kampanijos vieną vadovų bei buvusį Kauno vicemerą Povilą Mačiulį. Jis vadovaus Vidaus politikos grupei.

Pasak išrinktojo prezidento, komunikacijos ir teisės grupės jau yra beveik baigtos formuoti, o kitos grupės taip pat jau beveik suformuotos. „Galima sakyti, komanda kaip tokia šiandien jau egzistuoja“, – sakė G. Nausėda.

Ministrai išeis, bet Karoblį nori pasilikti

Kalbėdamas apie ministrus ir performuojamą ministrų kabinetą, jis sakė, kad „tie, kurie planuoja būti ministrais nebūtinai turi siūtis kostiumus, o tie, kurie turi, nebūtinai atiduoti į komisą“. Kertiniai ministrai, pasak išrinktojo prezidento, gali būti nekeičiami.

REKLAMA
REKLAMA

Čia jis paminėjo Krašto apsaugos ministeriją ir jai vadovaujantį ministrą Raimundą Karoblį ir pasakė, kad neleis improvizuoti svarbiais klausimais. Išrinktasis prezidentas aiškino, kad jis pasitiki R. Karobliu, todėl neaišku, ar jis bus keičiamas. G. Nausėda taip pat tikino, kad Užsienio reikalų ministerija taip pat nėra ta, kur galima improvizuoti.

Kalbėdamas apie žemės ūkio reikalų ministrą, G. Nausėda sakė, kad vis dar turi abejonių. G. Nausėda pripažino, kad socialinės apsaugos ministrui Linui Kukuraičiui turės daug klausimų, gal net daugiausiai iš visų. Pasak išrinktojo prezidento, tai viena svarbiausių ministerijų kuriant gerovės valstybę, gal net ministeriją reiktų pervadinti būtent taip, todėl kalbėtis su ministru tikrai reikės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda mano, kad finansų ministras Vilius Šapoka ir ekonomikos ir inovacijų ministras Mindaugas Sinkevičius yra gana gerai užsirekomendavę. 

Kalbėdamas apie trapią daugumą ir santykius Seime, išrinktasis prezidentas pripažino, kad situacija sudėtinga, bet yra ir teigiamų požymių, nes konfliktuojančios pusės yra priverstos bendradarbiauti, įsiklausyti į opozicijos pasiūlymus. „Reiškia, būsime žengę didelį žingsnį demokratijos tobulinimo link“, – sakė G. Nausėda.

Saulius Skvernelis antradienį paskelbė, kad liks premjero pareigose. Vyriausybės sudėtis taip pat bus atnaujinta, keisis Krašto apsaugos, Susisiekimo, Žemės ūkio ir galimai dar porą ministrų.

REKLAMA

Kalbėdamas apie skolas, likusias po rinkimų, G. Nausėda, sakė, kad skolų liko kiek daugiau nei 38 tūkst. eurų ir ketina šias skolas padengti asmeniškai. „Tai yra suma, kurią aš ketinu padengti iš savo asmeninių lėšų ir tą padarysiu, nes mano 2018 metų deklaracija rodo, kad aš tai galiu padaryti“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda. Jo turimais duomenimis, per abu rinkimų turus jo štabas kampanijai išleido 330 tūkst. eurų.

Inauguracijos sąrašų neskelbs

Kalbėdamas apie būsimą inauguraciją, G. Nausėda pripažino, kad kvies ir „influencerius“, šviesuomenę, politikus, verslininkus. „Jei kas neras savo pavardės, tai nieko nereiškia, nes erdvė, kurią matome yra tokia, kokia yra“. 

REKLAMA

Prezidento inauguracija įvyks šį penktadienį. Po priesaikos G. Nausėda priims grąžinamus Vyriausybės įgaliojimus. Tikimasi, kad trečiadienio spaudos konferencijoje jis taip pat aptars naują valdančiąją koaliciją ir būsimą Vyriausybę.

Vakarinis priėmimas, vyksiantis inauguracijos dieną, kaitina aistras, nes jame dalyvaus apie 2 tūkst. žmonių, pakvietimus gavo 1200 visuomenės atstovų ir jų antrųjų pusių, bet kas tiksliai bus pakviesti į inauguracijos puotą –nėra aišku ir, pasak G. Nausėdos atstovo Aisčio Zabarausko, nebus viešinama, nes yra žmonių, kurie nenori, kad jų pavardes skelbtų žiniasklaida. 

„Prezidentūros kieme netelpa daugiau, kaip 2 tūkst. žmonių, antras ribojantis sprendimas yra tai, kad mes priėmėme sprendimą daryti ne keturis, o vieną simbolinį priėmimą, kuriuo norėjome parodyti, kad skirsime daug dėmesio kultūrai, švietimui ir šviesuomenei. Kaip buvo atrinkti žmonės: mes paėmėme nacionalinės premijos laureatų sąrašą, kuriame buvo 13 tūkst. pavardžių, taigi iš karto matote, kad negalime pakviesti visų“, – sakė A. Zabarauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tikino, kad yra atrinkta 20 įvairių visuomenės grupių, kurių atstovai yra pakviesti į priėmimą. „Pakviesta 280 menininkų iš kurių daugiau nei 100 yra nacionalinės premijos laureatai. Mokslininkų yra 120, sportininkų – 50, žurnalistų ir politologų – 100, gydytojų – 53, pareigūnų ir karininkų – 83, teisininkų – 15, dvasininkų – 40, politinių kalinių ir žuvusių už laisvę giminaičių  – 80, jaunimo organizacijų atstovų, visuomenininkų, labdaros atstovų taip pat apie 80“, – vardijo A. Zabarauskas.

Politikų taip pat bus pakviesta apie 30, verslininkų atstovų bus apie 100, taip pat bus ir valstybei pavaldžių institucijų vadovai ir koordinatoriai, savanoriai, „influenceriai“, kurie padėjo rinkimų kampanijos metu. Tokių asmenų bus apie 40.

„Kodėl vieni buvo pakviesti, o kiti ne? Mes negalėjome pakviesti visų žmonių, kuriuos norėjome. Matome, kad tai sukėlė nepasitenkinimo, nusivylimo, bet tai yra ribojančių veiksnių pasekmė. Prašome to nepriimti asmeniškai“, – sakė išrinktojo prezidento atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų