REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prieš kelias dienas keturių Seimo frakcijų atstovai pasirašė sutartį dėl naujos valdančiosios koalicijos. Susivienijus keturioms frakcijoms, Seime jos su 76 parlamentarų balsais sudaro daugumą. Nauja koalicija reiškia ir postų persidalijimą, naujų ministrų atėjimą. Kas bus naujieji ministrai paaiškės netrukus, bet jau dabar žinoma, kad keli gerai dirbantys ministerijų vadovai turės palikti savo postus.

Vos prieš kelias dienas keturių Seimo frakcijų atstovai pasirašė sutartį dėl naujos valdančiosios koalicijos. Susivienijus keturioms frakcijoms, Seime jos su 76 parlamentarų balsais sudaro daugumą. Nauja koalicija reiškia ir postų persidalijimą, naujų ministrų atėjimą. Kas bus naujieji ministrai paaiškės netrukus, bet jau dabar žinoma, kad keli gerai dirbantys ministerijų vadovai turės palikti savo postus.

REKLAMA

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis vakar žurnalistams sakė, dar nenorintis kalbėti apie konkrečias būsimų ministrų pavardes, bet jau dabar aišku, kad Krašto apsaugos ministro (KAM) Raimundo Karoblio, Susisiekimo ministro Roko Masiulio, Žemės ūkio ministro Giedriaus Siurplio ir dar, tikėtina, poros ministrų naujoje Vyriausybėje nebus. Ministras pirmininkas užsiminė, kad kai kurie dabartiniai ministrai gali ir patys nebenorėti tęsti darbų, todėl pokyčių gali būti dar daugiau.

Politikos mokslų specialistai sako, kad gerai dirbantys ministrai, kurie yra keičiami dėl politinių-derybinių susitarimų, deja, turi susitaikyti su tokiu likimu. KAM ministras turės užleisti savo vietą politikui, kurį pasirinks Tvarkos ir teisingumo partijos vadovai, kalbama, kad tai gali būti vienas iš parlamentarų ar net vienas iš diplomatų.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio ministerijos postą ruošiasi užimti socialdarbiečių atstovas Seimo narys Andrius Palionis, o štai kas matuosis susisiekimo ministro Roko Masiulio kėdę dar neaišku.

REKLAMA

Politologas Algis Krupavičius kalbėdamas apie naująjį ministrų kabineto formavimą sakė, kad dalis ministrų, kurie yra priversti išeiti, yra geri vadovai, niekada neturėję jokių priekaištų.

„Krašto apsaugos ministrui R. Karobliui priekaištų niekas nėra išreiškęs. Žinoma, yra galimas scenarijus, kad jį paliks. Krašto apsauga tenka tvarkiečiams. Labiausiai tikėtina, kad eis pats Remigijus Žemaitaitis. Visgi, sakyčiau, kad yra kitas scenarijus: ministras dirba gerai, yra profesionalus, gali partija sakyti, kad mes paliekame R. Karoblį ministro poste ir lai jis būna mūsų partijos deleguotas į ministro postą. Tokie scenarijai galimi ir taip partijos elgiasi. Visgi, panašu, kad šios partijos politikai patys nori gauti ministro postą nežiūrint į nieką“, – svarstė politikos mokslų specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstydamas apie žemės ūkio ministro pakeitimą, jis sakė, kad tai neturėtų stebinti.

„Jis nėra stipriausias Vyriausybėje, todėl drąsiai galima svarstyti kito ministro kandidatūrą“, – sakė A. Krupavičius. Tai, kad keičia susisiekimo ministrą R. Masiulį politologo nestebina, nes jis buvo ašaka gerklėje valdantiesiems.

„Nuo pat Vyriausybės suformavimo jis buvo „prezidentinis“ ministras ir dabar dėl nesutarimų su koalicijos partija jį ketinama keisti. Žinoma, pagrindinis pakeitimo variklis yra Arvydo Vaitkaus istorija Klaipėdoje. Tai yra sąskaitų suvedimas. Didelių priekaištų R. Masiuliui, kaip ministrui taip pat nėra“, – sakė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, R. Masiulis yra visuomenėje populiarus ministras, neturintis dalykinių priekaištų, taigi lieka tik partiniai pasirinkimai. Žinoma, prezidento vaidmuo ministrų pasirinkime taip pat nėra antrinis, jis visada gali pasakyti – sustokime ir pažiūrėkime ar tai, ką siūlote, yra geriausias variantas.

„Kita vertus, prezidentas ieškos ir kompromisų. Kol kas lygtyje dėl ministrų yra daug nežinomųjų. Kalbant, tarkime, apie galimą Vidaus reikalų ministro pakeitimą galima matyti panašumų su Giedriumi Siurpliu. Vidaus reikalų sistemos profsąjungos yra nepatenkintos Eimučio Misiūno veikla, šiuo atveju keitimas yra teigiamas žingsnis. Bus galima amortizuoti nepasitenkinimą, kurio yra atsiradę vidaus reikalų sistemos viduje“, – sakė A. Krupavičius.

REKLAMA

Kalbėdamas apie užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių jis pabrėžė, kad nors ministro keisti neketinama, bet jo likimas labai smarkiai priklausys nuo sutarimo su prezidentu.

„Taigi, šimto procentų saugumo jam niekas negali garantuoti“, – sakė politikos mokslų specialistas.

Politikos mokslų specialistas Lauras Bielinis tikino, kad ministrai yra dirbantys dviejuose laukuose: ūkiniame ir politiniame.

„Ministrai atsakingi už labai konkrečias sritis ir tuo pačiu jie yra susieti su politine valdančiąja dauguma, kuri yra suinteresuota turėti tuos specialistus, kurie politiškai lojalūs ir susieti su valdančiaisiais“, – aiškino politologas.

Todėl, pasak jo, kalbėti, kad ministrai yra skiriami tik kvalifikuoti – būtų savęs apgaudinėjimas.

„Taip, ministru turi tapti kvalifikuotas žmogus, bet tuo pačiu jis turi būti politiškai susaistytas su valdančiaisiais. Kiekviena stipresnė politinė jėga turi savo alternatyvas, tuos žmonės profesiniame lauke, kurie politiškai yra susieti su jais“, – sakė politologas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų