REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Vytautas Bakas Fotodiena/Arnas Strumila

Vytautas Bakas mano, kad valstiečiai, sudarydami koaliciją su teisiama „tvarkiečių“ partija, išdavė savo pažadą laikytis aukščiausių politikos kultūros ir skaidrumo standartų. Iš valstiečių gretų pasitraukęs V. Bakas įsitikinęs, kad toks sprendimas gali pakenkti Lietuvos reputacijai. 

15

Vytautas Bakas mano, kad valstiečiai, sudarydami koaliciją su teisiama „tvarkiečių“ partija, išdavė savo pažadą laikytis aukščiausių politikos kultūros ir skaidrumo standartų. Iš valstiečių gretų pasitraukęs V. Bakas įsitikinęs, kad toks sprendimas gali pakenkti Lietuvos reputacijai. 

REKLAMA

Stebėkite transliaciją:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas antradienį paskelbė, kad paliko valstiečių frakciją. Pranešimą apie tai antradienį paskelbė Seimo posėdžiui pirmininkavęs Remigijus Žemaitaitis.

Traukiasi dėl išduotų pažadų

Pasak V. Bako, 2016 m. jis atėjo į LVŽS ir bendra jo ir komandos idėja buvo pokyčių vėliava, stipri antikorupcinė darbotvarkė.

„Didžiulį dėmesį skyrėme skaidrumui politikai. LVŽS save teikė kaip kitokią politinę jėgą, alternatyvą, kad valdžia bus arčiau žmonių“, – tvirtino V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Politiko teigimu, kurį laiką valstiečiams sekėsi neblogai.

„Kai kūrėme programą, stengiamės sutraukti visus LVŽS skyrius, žmones į bendros programos kūrimą“, – pasakojo V. Bakas.

REKLAMA

V. Bakas dėkojo žmonėms, kurie tikėjo, kad politika gali būti skaidri ir garbinga.

„Bet štai kažkas atsitiko. Žmonės man sako, kad aš pasikeičiau. Tačiau partija pakeitė kryptį 180 laipsnių kampu ir sudaro koaliciją su teisiama partija“, – tvirtino V. Bakas.

Jo teigimu, valstiečiai sudarę sutartį su „tvarkiečiais“ išdavė savo pažadą laikytis aukščiausius politikos standartų. V. Bakas citavo R. Karbauskį, kuris 2016 m. tvirtino, kad niekada nedribs su „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

„Yra vertybinės linijos. Mes žadėjome atstovauti interesus siūlydami aukščiausią politinę kultūrą“, – tvirtino V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Politikas tvirtino, kad Krašto apsaugos ministerijos atidavimas „Tvarkai ir teisingumui“ yra klaida ir tai kenks Lietuvos reputacijai NATO partnerių akyse.

„Jeigu vardan aritmetinės daugumos mes aukojame savo žmonių interesus, velniop tokią aritmetinę daugumą“, – sakė V. Bakas.

Jungsis prie opozicijos

V. Bakas tvirtino, kad kita jo pasitraukimo priežastis – koalicijos derybose ir pasirašytoje sutartyje buvo atsisakyta antikorupcinės darbotvarkės.

V. Bako mano, kad sutartis su „tvarkiečiais“, Krašto apsaugos ministerijos atidavimas šiai partijai ir antikorupcinės darbotvarkės atsisakymas nulėmė jo sprendimą pasitraukti iš valstiečių frakcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne aš pasikeičiau, pasikeitė frakcija“, – apibendrino V. Bakas.

V. Bakas jungsis prie Mišrios Seimo narių grupės.

„Žinau, kad esu opozicijoje ir dirbsiu su tais įrankiais, kuriuos suteikia opozicija. Stengsiuosi kalbėti su visom politinėmis jėgom ir lyderiais, kurie nenori nusisukti nuo mūsų įsipareigojimų žmonėms“, – dėstė V. Bakas.

V. Bako teigimu, kol kas apie naujos partijos steigimą kalbėti ar prisijungimą prie kitos politinės jėgos dar anksti. Politikas neatskleidė, ar planuoja kandidatuoti kituose Seimo rinkimuose 2020 m.

Pokyčiai, jei tik Karbauskis norės

V. Bakas netiki, kad valstiečiai gali reformuotis iš vidaus.

„Vienintelis, kas gali paskatinti reformas partijoje – jos lyderis. Jeigu jis norės, partija taps demokratiška, vadovai bus renkami ne plojimais, vyks diskusijos“, – mano Seimo narys.

REKLAMA

V. Bakas sakė, kad jo santykiai su R. Karbauskiu yra kaip su kiekvienu Seimo nariu.

„Galbūt jis pyksta, bet šitas procesas nėra asmeniškumai. <...> Šiandien mūsų nuomonės išsiskyrusios“, – teigė V. Bakas.

Politikas pasakojo, kad šiandien anksti ryte kalbėjo su premjeru Sauliumi Skverneliu, kuris antradienį apgailestavo dėl tokio V. Bako sprendimo.

„Paprašiau premjero, kad kiek įmanoma, mes apsaugotume strateginius valstybės interesus“, – sakė V. Bakas.

Politikas linkėjo valstiečiams grįžti prie pažadų išlaikyti aukštą politinę kultūrą.

Vieni sveikino, kiti kaltino suokalbiu su konservatoriais

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šį V. Bako žingsnį įvertino kaip vertybinį. „Vertinu, kaip žodžio besilaikančio ir vertybių linija žengiančio politiko žingsnį“, – tvirtino V. Pranckietis.

REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis teigia apgailestaujantis dėl Vytauto Bako pasitraukimo iš valstiečių frakcijos Seime, tačiau manantis, kad kartu dirbs netolimoje ateityje.

„Aš galiu tik apgailestauti, kad mano buvęs, esamas ir, tikiu, būsimas bendražygis pasirinko tokį kelią. Aš jį visiškai suprantu, palaikau ir toliau palaikysiu – laikysiu savo bendražygiu, bendradarbiausiu ir dirbsiu kartu Seime su juo“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė S. Skvernelis.

Premjeras pridūrė, kad mano, jog netolimoje ateityje tikrai dirbs su V. Baku kartu.

Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius antradienį tvirtino, kad V. Bako sprendimas palikti valstiečių frakciją yra didelė netektis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„V. Bako išėjimas iš frakcijos yra didelis netekimas frakcijai, nes tai gana populiarus politikas, ėmęsis drąsių žingsnių. O vertinimų gali būti dėl tų žingsnių įvairių, bet jis dirbo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai“, – pabrėžė V. Sinkevičius.

Valstiečių lyderis R. Karbauskis tvirtino, kad toks V. Bako sprendimas jo nenustebino. Žinių radijo laidoje „Pozicija“ politikas sakė, kad V. Bakas jau ilgai simpatizavo opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

R. Karbauskio teigimu, V.Bakas jau iš anksto buvo pasakęs, kad valstiečių frakciją paliks, jei koalicinė sutartis bus sudaryta su partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovais Seime.

REKLAMA

„V.Bakas buvo tas žmogus, kad jei mes einam į koaliciją su „Tvarka ir teisingumu“, jis iš valstiečių frakcijos išeis. Jis sakė, kad tai buvo jo raudona linija, visi tai žinojome. Kai sudarėme koaliciją, jis padarė tai, ką žadėjo“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Valstiečių lyderis įsitikinęs, kad V. Bakas turėtų pasitraukti iš NSGK pirmininko pareigų.

V. Bakui pasitraukus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje liko 49 Seimo nariai. Be to, mažėja ir valdančiajai koalicijai priklausančių parlamentarų – liko 75 Seimo nariai iš 141.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų