REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per mėnesį dėl mirtį sėjančio erkinio encefalito į ligos patalą Lietuvoje jau atgulė septyni žmonės. Visi jie, kaip sako gydytojai, buvo nepasiskiepiję. Per metus nuo erkinio encefalito kenčia apie keturis šimtus žmonių, vienas arba du žmonės miršta, o nuo Laimo ligos – tūkstančiai.

Per mėnesį dėl mirtį sėjančio erkinio encefalito į ligos patalą Lietuvoje jau atgulė septyni žmonės. Visi jie, kaip sako gydytojai, buvo nepasiskiepiję. Per metus nuo erkinio encefalito kenčia apie keturis šimtus žmonių, vienas arba du žmonės miršta, o nuo Laimo ligos – tūkstančiai.

REKLAMA

Medikai ragina tai daryti kuo skubiau, mat nebūtina eiti į mišką, užtenka išeiti prie daugiabučio ar kaime į kiemą, ir namo galime parsinešti erkę, kuri gali susargdinti nepagydomai.

Virusą perduoda žaibiškai

Santaros Infekcinių ligų centre gydomas vilnietis Arūnas Maliauka prieš mėnesį iš miško, kur vedžiojo šunį, parsinešė net du parazitus. Tiesa, sako erkes pastebėjęs iš karto, tad šios nė nespėjo kaip reikiant įsisiurbti.

„Aš ją paėmiau, sutraiškiau su nagais, ji sausa buvo, be kraujo“, – pasakojo Arūnas.

To užteko, kad jau po trijų dienų Arūnas atsidurtų medikų rankose. Mat virusą erkė perdavė žaibiškai, per seiles. Gydytojams beliko paskelbti gąsdinančią diagnozę – erkinis encefalitas. Arūnas dalijasi jį kankinusiais ligos simptomais.

REKLAMA
REKLAMA

„Baisus mieguistumas, gali dieną naktį miegoti. Ir temperatūra didžiulė, trisdešimt devyni su puse“, – patirtimi dalijosi vyras.

Specialistai sako, kad vien šiame centre šiemet nuo erkinio encefalito gydyti penki žmonės. Iš viso Lietuvoje erkiniu encefalitu jau susirgo septyni. Po kelių mėnesių paaiškės, ar šie pacientai pasveiko visiškai, ar encefalitas paliko pėdsaką.

REKLAMA

Santaros klinikų, Santaros infekcinių ligų gydytoja Elžbieta Matulytė sako, kad liekamieji reiškiniai nustatomi trečdaliui sirgusiu erkiniu encefalitu. Gydytoja teigė, kad dešimčiai procentų pacientų tai būna sunkūs liekamieji reiškiniai, kurie gali lemti ir invalidumą.

„Tai paralyžiai, parezės. Vidutiniai reiškiniai lieka – tai mažinantys darbingumą. Tokie vidutinio sunkumo maždaug dvidešimčiai procentų pacientų nustatomi“, – pasakojo E. Matulytė.

Galima pasigauti nuo šuns

Kaip skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), nuo balandžio vidurio erkinis encefalitas nustatytas žmonėms iš Vilniaus, Kauno, Varėnos, Utenos, Švenčionių rajonų, Palangos.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai sako, kad stebėtis nėra kuo, mat nėra nė vienos švaresnės šalies vietos, kur nebūtų erkių platinančių baisias ligas. Užkrėsti bet kokia erkių platinama liga žmogų gali, pavyzdžiui, keturkojo parnešta erkė.

„Tos pačios briedinės irgi gali pernešti. O jeigu perneša mažąsias, tas erkes, arba tas vadinamas nimfas, tai beveik visos ligos yra pernešamos. Tai lygiai taip pat jeigu šuo atsineša, ir tau įkanda, tai taip yra“, – tvirtino Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjas Algirdas Griškevičius.

Per metus nuo erkinio encefalito kenčia apie keturis šimtus žmonių, vienas arba du žmonės miršta, o nuo Laimo ligos – tūkstančiai. Pastaroji, kaip sako specialistai, persergama kiek lengviau. Tuo įsitikino ir vilnietė Janina. Prieš kelerius metus pati susirgusi Laimo liga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien jokių Laimos ligos pasekmių moteris nejaučia. Bet visiems einantiems į mišką pataria apsirengti taip, kad erkei nebūtų kur įsisegti. Specialistai paantrina, saugotis turime patys, nes nuo Laimo ligos skiepų nėra, o štai nuo erkinio encefalito pravartu pasiskiepyti.

„Skiepytis galime visada, todėl, kad mes skepyjamės ne tik šiai vasarai, bet ir visam ateinančiam gyvenimui. Idealiausia pasiskiepyti prieš sezoną, kad jau pavasarį jaustumėmės saugūs. Bet nepaisant to, visi laikai yra tinkami“, – tvirtino ULAC atstovė Milda Žygutienė.

Virusą erkė perduoda per pirmąsias dešimt minučių, siurbimosi metu. O štai Laimo ligos bakterija iš erkės žarnyno į mūsų kraują pakliūva nuo paros iki dviejų. Tad būtina iš kiemo atėjus tuoj pat apsižiūrėti ar neparsinešėm pavojų keliančio parazito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų