REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet registruota daugiau susirgimų erkiniu encefalitu, Laimo liga – mažiau, rodo BNS pateikta Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) statistika.

Šiemet registruota daugiau susirgimų erkiniu encefalitu, Laimo liga – mažiau, rodo BNS pateikta Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) statistika.

REKLAMA

Šiemet per pirmuosius penkis mėnesius užregistruoti 33 erkinio encefalito atvejai – 13 daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Taip pat užregistruoti 245 Laimo ligos atvejai – 122 mažiau nei pernai.

„Skaičiai labai panašūs, bet, matot, birželis yra tas mėnuo, per kurį labai ryškiai padidėja sergamumas ir tik tada mes galime maždaug prognozuoti – daugiau ar mažiau. Tikslesnius duomenis turėsime liepos antroje pusėje, bet vis tiek tai yra didelis sergamumas, nors sezonas tik įsibėgėja“, – BNS sakė centro medicinos entomologė Milda Žygutienė

„Reikia galvoti, kad situacija Lietuvoje nesikeičia – kaip mes buvome Europoje raudonas taškas, taip ir esame kol kas“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Žygutienės, Lietuva su Latvija, Estija ir Slovėnija pirmauja Europoje pagal sergamumą erkių platinamomis ligomis. Medikė teigia, kad Lietuvoje yra palankios sąlygos erkėms veistis.

REKLAMA

„Erkėms pas mus nepaprastai geros sąlygos veistis. Jų yra daug ir atitinkamai sergamumas yra didelis. Erkinis encefalitas yra valdomas vakcinomis, o lietuviai tikrai vangiai skiepijasi. Apimtys nemažėja, bet skaičius nepakankamas. Laimo liga gydoma antibiotikais ir pakankamai efektyviai“, – teigė medikė.

Pasak jos, žmonėms reikia vengti erkės įsisiurbimo, todėl einant į mišką, medikė pataria pasirūpinti tinkama apranga.

„Pirmiausia, reikia apsirengti tinkamai. Bet kas gi prie 30 laipsnių eidamas žemuogių rinkti dėsis ilgas kelnes, ilgomis rankovėmis viršutinę dalį, dar galvos apdangalą, dar ir kojines, į kurias kelnių klešnes susikišti reikia, kad erkė neturėtų galimybių ten patekti? Aišku, yra ir sąmoningų žmonių“, – sakė M. Žygutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ji pridūrė, kad reikia atidžiai rūpintis poilsio zonomis, kurias, atšilus orams, užgula žmonės – nuo ankstyvo pavasario pjauti žolę.

„Jeigu žolei nuo ankstyvo pavasario neleisime užaugti daugiau nei 10 centimetrų, tai tikrai ten erkių nebus“, – teigė medikė.

ULAC duomenimis, užpernai užregistruotas 21 erkinio encefalito atvejis, taip pat registruoti 294 Laimo ligos atvejai. 2016 metais erkiniu encefalitu sirgo 25 žmonės, Laimo liga – 283.

Sergamumas erkių platinamomis ligomis Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų