REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl dabartinės pensijų skyrimo tvarkos kai kurie gyventojai gali netekti nemažai pinigų. Neįsigilinęs į visus niuansus vienas skaitytojas pasakojo praradęs jau dviejų mėnesių dydžio pensiją. Tačiau „Sodra“ dėl to problemų nemato ir aiškina, kad žmogus kone pats kaltas, nes nepasidomėjo, kas parašyta jos interneto svetainėje.

Dėl dabartinės pensijų skyrimo tvarkos kai kurie gyventojai gali netekti nemažai pinigų. Neįsigilinęs į visus niuansus vienas skaitytojas pasakojo praradęs jau dviejų mėnesių dydžio pensiją. Tačiau „Sodra“ dėl to problemų nemato ir aiškina, kad žmogus kone pats kaltas, nes nepasidomėjo, kas parašyta jos interneto svetainėje.

REKLAMA

Kaunietis Titas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma) į tv3.lt kreipėsi perskaitęs publikaciją „Spraga ar „Sodros“ gudrybė? Laiku nepaprašę praranda pensijų pinigus“.

Jis savo kailiu patyrė, kaip paprasta netekti didelės pinigų sumos dėl įstatymų vingrybių ir prasto „Sodros“ darbo.

Kaip jau skelbta, jei gyventojas įgijo teisę gauti „Sodros“ pensiją, tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių delsia pateikti prašymą jai gauti, praėjus pusmečiui už kiekvieną pradelstą mėnesį jis netenka lygiai vieno mėnesio dydžio savo pensijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pvz., jeigu teisė gauti pensiją atsirado praėjusių metų lapkritį, o dėl jos dar nesikreipėte, tai jau praradote vieno mėnesio dydžio pensiją.

„Man yra „pavogti“ pinigai už du mėnesius. Manau, kad verta ministeriją paduoti į teismą grupiniu ieškiniu. Pagaliau, tai yra mūsų pinigai. Jie priklauso mums visada, kol mes gyvi“, – piktinosi skaitytojas, iš viso praradęs 730 eurų.

REKLAMA

Jis pripažino gavęs žinutę iš „Sodros“ apie tai, kad turi teisę prašyti pensijos. Tačiau institucija nė žodžiu neužsiminė, kad laiku nesikreipus pinigai prarandami.

„Buvau ramus „kaip belgas“, kad ta pensija ir taip nuo manęs nepabėgs. Deja, netrukus po to „nuguliau“ į visokias ligonines ir keturis mėnesius turėjau nedarbingumą. Kai rugpjūčio pradžioje pagaliau nusikapsčiau iki „Sodros“ rūmų, man buvo pareikšta, kad jau prapuolė išmokos už du mėnesius.

Pažadėjau panelei prie langelio kad tikrai tų dviejų mėnesių „Sodrai“ nedovanosiu. Beje, įdomu kaip jie „pajamuoja“ ir įteisina tas neišmokėtas sumas?“ – stebėjosi žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Internete viskas parašyta

„Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis neatsakė, kodėl būsimiems pensininkams siunčiamose žinutėse nėra įspėjimo, kad laiku nepaprašę pensijos, jie praras pinigus.

„Šis pranešimas yra skirtas gyventojui, kuris netrukus sukaks pensijos amžių, kad jis žinotų, kokius veiksmus reikia atlikti, kad pensija būtų paskirta.

Pranešime pateikiama ir nuoroda, kur galima rasti daugiau informacijos apie senatvės pensijos skyrimą ir mokėjimą. Paspaudus nuorodą yra pateikiama konkreti situacija „Jeigu kreipiausi vėliau“, kur paaiškinama, jog kreipiantis vėliau nei sukako senatvės pensijos amžius, senatvės pensija bus išmokėta už praėjusį laikotarpį, ne ilgesnį nei 6 mėnesių iki prašymo su visais pensijai skirti reikalingais dokumentais ir duomenimis gavimo „Sodros“ skyriuje dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat čia pateikia kur kas daugiau informacijos ir atsakymų į klausimus apie pensijų skyrimą“, – situaciją pakomentavo „Sodros“ atstovas.

Kur dingsta gyventojų milijonai?

Primename, kad pagal dabar galiojančią tvarką, asmuo įgyja teisę gauti senatvės pensiją, kai jis atitinka visas šias sąlygas:

1) sukanka šio įstatymo nustatytą senatvės pensijos amžių, kuris iki 2026 m., kai pasieks 65 metus; 2) turi minimalųjį 15 metų stažą.

Kreiptis dėl pensijos paskyrimo galima prieš 3 mėnesius iki teisės gauti pensiją atsiradimo arba bet kuriuo metu po teisės gauti pensiją atsiradimo.

Jeigu žmogui neskiriama išankstinė pensija ir jis neprašo nukelti jos skyrimo, tai paprastai pensija skiriama ir mokama nuo teisės ją gauti atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 6 mėnesius iki kreipimosi dėl pensijos paskyrimo dienos.

REKLAMA

Paprastai kalbant, jei teisė į pensiją jums atsirado praėjusių metų lapkričio 1 d., tačiau prašymo „Sodrai“ dar nepateikėte, tai jūs jau praradote 2 mėnesių dydžio pensiją. Ji bus sumokėta už sausį – birželį, o už lapkritį – gruodį mokama nebus.

2019 03 31 dienos „Sodros“ duomenimis, Lietuvoje buvo 1887 asmenys, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ir turintys minimalų stažą senatvės pensijai gauti, bet negaunantys socialinio draudimo senatvės pensijos. Per mėnesį vidutiniškai naujai paskiriama apie 1400 senatvės pensijų.

Šiuo metu vidutinė senatvės pensija yra 344 eurai. Jeigu minėti 1,88 tūkst. asmenų negauna vieno mėnesio vidutinės pensijos, iš viso jie praranda beveik 650 tūkst. eurų.

REKLAMA

Jeigu panašus skaičius gyventojų negauna bent vieno mėnesio pensijos visus metus, bendri jų praradimai viršija 7,7 mln. eurų.

Tyla – gera byla, bet kam?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) informavo neturinti duomenų, kiek tiksliai žmonės praranda pinigų dėl to, kad laiku nepateikia prašymų.

(Arnas Strumila/Fotodiena nuotr.)

SADM neatsakė, kodėl nenustatoma tvarka, kad žmogus galėtų gauti pinigus už visą laikotarpį nuo to momento, kai teisė į pensiją jam atsirado.

Atsiųstame komentare tėra nurodyta, kad dėl socialinio draudimo senatvės pensijos žmonės gali kreiptis likus 3 mėnesiams iki senatvės pensijos amžiaus sukakties arba bet kuriuo metu vėliau, tačiau šiuo atveju nustatyta, kad pensija bus išmokėta nuo teisės atsiradimo dienos, bet ne daugiau kaip už 6 mėnesius.

„Atkreipiame dėmesį, kad apribojimai dėl laiko, už kurį gali būti išmokėtos socialinio draudimo išmokos, nustatytos ir trumpalaikėms išmokoms. Pavyzdžiui, ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokos gali būti išmokamos ne daugiau kaip už 12 mėnesių, o išmokos iš ilgalaikio darbo išmokų fondo – ne daugiau kaip už 6 mėnesius“, – komentavo SADM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų