REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar norėtumėte darbo užmokestį sužinoti jau iš skelbimo, siūlančio darbą? Tą lengvai gali pavykti pamatyti jau nuo šių metų rudens. Seime sėkmingai skinasi kelią siūlymas, kad kiekviename darbo skelbime privalomai būtų nurodoma būsima alga.

Ar norėtumėte darbo užmokestį sužinoti jau iš skelbimo, siūlančio darbą? Tą lengvai gali pavykti pamatyti jau nuo šių metų rudens. Seime sėkmingai skinasi kelią siūlymas, kad kiekviename darbo skelbime privalomai būtų nurodoma būsima alga.

REKLAMA

Darbdaviai gresiančia naujove toli gražu nesidžiaugia ir sako, kad tai neteisinga. Profsąjungos aiškina, kad tokia naujovė – kone privaloma. Tiesa, ir jos pripažįsta, kad naujovė gali virstu absurdu.

Naršant internete po darbo skelbimų tinklalapius matyti, kad būsimas atlyginimas nurodomas retai. Karjeros platformos „CV Online“ specialistai sako, kad mūsų šalyje populiariausia tai laikyti paslaptyje.

Tik retais atvejais, kai atlyginimas konkurencingas, palyginti didelis, darbdaviai noriai parašo skelbime. Tačiau apie minimalius ar vidutinio dydžio darbo užmokesčius, kokių mūsų šalyje yra daugiausia, nutylima. Visgi dauguma lietuvių atlyginimo perspektyvas norėtų žinoti jau eidami į darbo pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA

„Geriau žmogus iš karto žinotų, ką dirbs, kokį darbą ir kokio atlyginimo tikėtis“, – sako vilnietis.

„Žinočiau galimybes, vis tiek norisi uždirbti kuo daugiau“, – antrino vyras.

„Tiesiog manau, kad verta žmogui žinoti iš karto, kiek jis galėtų gauti ir tada jis galėtų iš karto žinoti, ar jam verta domėtis tuo darbu ar ne“, – mano vilnietė.

REKLAMA

„Jeigu būtų iš karto nurodyta, kiek žmogus gauna, automatiškai būtų didesnis žmonių antplūdis“, – tikino vaikinas.

Kad žmonės noriau kreipiasi dėl darbo, kai skelbime nurodoma atlyginimo suma, sako ir įdarbinimo specialistai. Antra, tarp tos gausos kreipiasi daugiau būtent tinkamų kandidatų.

Idėją skelbimuose būtinai įrašyti ir būsimą algą jau svarsto Seimas. Ten liko vos vienas balsavimas, kad ši naujovė, iki šiol sulaukusi didelio Seimo narių palaikymo, įsigaliotų.

Tiesa, darbdaviai gresiančios naujovės laukia su siaubu. Darbdavių konfederacijos direktoriaus Dano Arlausko teigimu, tai – pataikavimas žmonėms. Būtinybė iš anksto viešinti atlyginimus esą neleis pakankamai įvertinti aukščiausios kompetencijos specialistų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ypač tie, kurie dirba nuotoliniu būdu, kurie dirba su IT, kurie dirba reklamos srityje, dizaino srityje. Kur viską lemia žmogaus gebėjimai, ką jis sukuria, tai iškart pasakyti, kokį jis turi gaut atlyginimą – visiškai kvaila“, – pabrėžė D. Arlauskas.

Ši idėja, pasak jo, pasiteisintų tik mechaniniams darbams, kur nereikia specifinių gebėjimų. Darbdavių atstovas vardija ir kitą argumentą, kodėl šis siūlymas absurdiškas.

„Sako mes tada padarom tas šakutes, nuo tiek iki tiek, tada aš ir sakau, ypač Tomui Tomilinui, kuris yra idėjos iniciatorius. Tomai, o tai kokia tada prasmė, aš galiu parašyti 600–2000 eurų“, – akcentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties pataisomis neskuba džiaugtis ir profsąjungos. Nors profsąjungų konfederacija pritaria, kad nurodyti atlyginimą jau darbo skelbime – būtina, visgi sako, kad reikia sulaukti galutinių derybų. Geriausia esą, jei bus nutartas tikslus, kuo mažesnis sumos intervalas, kad nurodytas atlyginimas būtų kuo tikslesnis.

„Tai yra aišku labai sunku, kad tos žirklės būtų kuo didesnės, bet mes puikiai suprantam, kad yra atsakomybės tam tikros, išsilavinimas“, – tikino profsąjungų konfederacijos atstovė Gražina Gruzienė.

Specialistė įžvelgia, kad šio pokyčio reikia dar ir todėl, kad kai kurių sričių darbdaviai, nenurodydami atlyginimo, siekia pigios darbo jėgos – šalies imigrantų iš ekonomiškai silpniau išsivysčiusių šalių.

REKLAMA

„Nes vienuose skelbimuose yra tas atlyginimas, o kituose nėra kažkodėl. Mes tiesiog pradėjom žiūrėti, kaip atsiranda įmonėje iš trečiųjų šalių tie žmonės. Kad lyg yra bedarbių tam rajone, regione ir atsiranda bulgarai, ukrainiečiai. Tai schema tokia, kad susitariama su darbdaviu ar užimtumo tarnybomis, kad nenurodys tame skelbime atlyginimo“, – pridūrė G. Gruzienė.

Galutinis balsavimas dėl priimamos pataisos vyks liepą. Seimui pritarus, privalomai darbo skelbimuose nurodyti atlyginimą reikės dar nuo šio rudens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų