REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip ketinimus iškirsti tūkstantį medžių Kalnų parke vertina aplinkos ministras? Ir kas darosi jo vadovaujamoje ministerijoje, jei iš įstaigos sprunka darbuotojai – štai praėjusią savaitę prašymą išeiti pateikė generalinis urėdas, o penktadienį – viceministrė?

Kaip ketinimus iškirsti tūkstantį medžių Kalnų parke vertina aplinkos ministras? Ir kas darosi jo vadovaujamoje ministerijoje, jei iš įstaigos sprunka darbuotojai – štai praėjusią savaitę prašymą išeiti pateikė generalinis urėdas, o penktadienį – viceministrė?

REKLAMA

TV3 Žinios „Dienos komentare“ klausia aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos.

Aiškėja, kad pagal Kultūros ministerijos ir Pilių direkcijos parengtą planą Vilniaus Kalnų parke ketinama iškirsti tūkstantį medžių. Mes turime vieną pavyzdį – Gedimino pilį, iškirtus medžius slenka kalno šlaitas. Kaip jūs vertinate tokį naująjį sumanymą?

Bėda ta, kad tokie darbai atliekami atbuline eiga. Tokiuose projektuose pasigendu derinimo su visuomene. Nes visuomet teigiama, kad projektas suderintas, tačiau suderinimo su visuomene nevyksta. Tai projekto viešinimas visuomenei turėtų būti ne paskutinis punktas, kai jau darbai prasidėję. Projekto viešinimas turi būti pirmas punktas.

REKLAMA
REKLAMA

O šiuo konkrečiu atveju, kalbant apie Vilniaus Kalnų parką, tai kiek supratau iš viešosios erdvės, šis projektas visuomenei bus pristatomas tik pirmadienį – kiek ir kokių medžių bus pašalinta ir kaip atrodys tas projektas pasibaigus. Tai čia tikrai ne iš to galo yra pradedama.

REKLAMA

Aš labai tikiuosi, kad mūsų parengtas įstatymo projekto pakeitimas rudens Seimo sesijoje bus priimtas. o pagal jį mes siekiame, kad projektų procesai būtų nuoseklūs. Pradedant nuo derinimo su visuomene ir specialistų įtraukimo į procesą, ir tik tada darbų atlikimu.

Jūsų viceministrė Rėda Brandišauskienė pranešė, kad traukiasi iš pareigų. Ji buvo atsakinga už statybas ir teritorijų planavimą. Viceministrė teigia, kad traukiasi dėl nuovargio ir nusivylimo. Kas darosi jūsų ministerijoje? Kodėl žmonės iš ten bėga? Gal yra kažkoks spaudimas?

REKLAMA
REKLAMA

Su šia viceministre kalbėjau, ji dirbo ir prie buvusio ministro. Ir aš tikrai vertinu jos darbą ir dėkoju už jos indėlį.

Ji savo pareigas norėjo apleisti jau iš karto, kai ministru tapau aš. Tačiau tarp mūsų buvo pokalbis ir buvome susitarę, kad viceministrė palauks, kol bus inauguruotas naujasis šalies prezidentas Gitanas Nausėda ir tame periode ji padės. Todėl ji tikrai iki liepos 12 dienos, kai bus inauguruotas prezidentas, ji darbą tęs ir baigs projektus, kuriuos įsipareigojo užbaigti.

Tačiau, turime pripažinti, kad vienu metu ji kuravo net trijų viceministrų veiklą, tikrai buvo didžiulis krūvis, didžiulė įtampa, juolab, kad ji mažamečių vaikų mama. Tai tie viceministrės argumentai suprantami ir aš pats matau, kad ji yra pavargusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudimo, nemanau, kad viceministrė galėjo justi. Tačiau jos lūpomis neturėčiau kalbėti. Manau, kad ji pati pakomentuos, kodėl palieka pareigas.

Tačiau tai ne vienintelis žmogus, kuris nori pasitraukti iš pareigų. Praeitą savaitę ir Valstybinių miškų urėdijos vyriausiasis urėdas Marius Pulkauninkas išreiškė norą pasitraukti. Jis teigia, kad nejaučia politinio palaikymo tęsiant reformas. Kas čia nutiko?

Tai visiškai skirtingas atvejis. Toks Valstybinių miškų urėdijos vadovo pasakymas, kad trūksta politinio palaikymo, manau, kad nėra teisingas, nes palaikymas visada buvo, net man būnant Apsaugos apsaugos komiteto pirmininku, jis palaikymo iš manęs, manau, sulaukdavo daugiausiai. Kiek suprantu, Valstybinių miškų urėdijos vyriausiasis urėdas tiesiog turi kitokių planų.

REKLAMA

Tačiau teko girdėti, kad urėdą būtent jūs spaudėte pasitraukti?

Iš manęs jokio spaudimo nebuvo. Valstybinių miškų urėdijos vadovas už praeitų metų darbus buvo įvertintas ir premija, nes rodikliai buvo vieni geriausių įmonės istorijoje. Taip pat ir tarp kitų valstybinių įmonių praėjusiais metais miškų urėdijos pasiekimai buvo pakankamai sėkmingi.

Žinoma, yra ir problemų. Ir tai, ką vadovas pasakė, dėl ko aš ir nesutikau pasirašyti jo prašymo išeiti iš darbo, tai ir yra būtent ta informacija, ką jis pasakė apie dingusį, pavogtą milijardą, apie galimą poveikį jam ir įstaigai, todėl aš paprašiau pateikti tai įrodančius faktus ir kol kas jų neturiu. Pasižiūrėsime, ką atneš.

REKLAMA

Tai jūs skeptiškai žiūrite į tai?

Bet kokiu atveju, ką vadovas paminėjo dėl poveikio, mes tą informaciją tikrinsime.

Turėkime omenyje, kad medienai interesų grupės yra didelės.

Ta pati biokuro rinka. Prisiminkime, kai vienu metu buvo dempinguojamas tiekimas, dirbtinai buvo sukeltos kainos, kas padarė įtaką, kad mes turėjome mokėti didesnes sąskaitas už šildymą. Todėl tam tikro spaudimo elementų aš matau ir tai gali būti susiję. Ir tai turime išsiaiškinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų