REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Poilsiautojai Palangoje (nuotr. Fotodiena.lt)

Prasidėjus atostogų bumui, poilsiautojams iškyla klausimas – o kada gi geriausias metas atostogomos? Klimatologai ir Palangos viešbučių savininkai pastebi nusistovėjusią tendenciją ir pataria, kada geriausias laikas išnaudoti laisvas dienas poilsiui.

22

Prasidėjus atostogų bumui, poilsiautojams iškyla klausimas – o kada gi geriausias metas atostogomos? Klimatologai ir Palangos viešbučių savininkai pastebi nusistovėjusią tendenciją ir pataria, kada geriausias laikas išnaudoti laisvas dienas poilsiui.

REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausiosios klimatologės Viktorijos Mačiulytės pastebėjimu, didžiausia oro temperatūra vasaros metu jaučiama liepos mėnesį. Visgi, klimatologė priduria, kad šis mėnuo taip pat yra vienas lietingiausių.

„Vertinant pagal standartinę klimato normą, šilčiausias vasaros ir visų metų mėnuo yra liepa. Vidutinė oro temperatūra yra 17,9 laipsnio, o štai birželį – 16,4. Rugpjūčio mėnuo yra vėsesnis, todėl vidutinė temperatūra siekia 17,1 laipsnio. Nors didžiausias temperatūros pikas pastebimas liepos mėnesį, šis laikotarpis yra ir vienas lietingiausių, tad sulaukiame daugiausiai kritulių – apie 78 mm“, – įžvalgomis dalinasi V. Mačiulytė.

Klimatologė priduria, jog nors liepą sulaukiame kur kas daugiau lietaus, tačiau tai vienas geriausių laikotarpių atostogoms. Visgi, V. Mačiulytė pastebi, kad ne visada galima pasikliauti nusistovėjusiomis orų tendencijomis, kadangi kiekvieni metai gali nustebinti neįprastais reiškiniais.

REKLAMA
REKLAMA

„Liepos mėnesį yra daugiausiai saulėtų valandų, kai tiesioginė saulės spinduliuotė apšviečia žemės paviršių – iš viso 288 valandos. Tai šilčiausias vasaros mėnuo, todėl galima teigti, kad šis laikotarpis yra palankiausias atostogoms, tačiau nereikėtų užmiršti, kad įvairiais metais būna ir įvairių orų – štai 2017 m. vasara buvo gana lietinga“, – teigia klimatologė.

REKLAMA

Daugiausiai poilsiautojų – po Joninių šventės

Viešbučio „Palangos Vėtra“ savininkė Inga Makulienė teigia, kad populiariausias atostogų laikotarpis Palangoje prasideda po Joninių šventės. Būtent išaugęs kurorto svečių dėmesys jūrai, pasak pašnekovės, dažniausiai tęsiasi iki pat Žolinių pabaigos.

„Didžiausias poilsiautojų antplūdis pastebimas po Joninių šventės. Ši tendencija išlieka iki pat Žolinių. Manau, kad vėliau poilsiautojai grįžta į darbus, rūpinasi vaikais prieš išleidžiant į mokyklą <...> Be to, liepos ir rugpjūčio mėnesiais jūra yra šviesesnė, šiltesnė, geresnis oras“, – mano verslininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Viešbučio savininkė taip pat pabrėžia, kad poilsiautojai, norėdami rezervuoti kambarius atostogų laikotarpiui, tai turėtų padaryti iš anksto, nes liepos mėnesį, prasidėjus didžiajam poilsiautojų srautui, norimų kambarių nuomai gali nebelikti. Verslininkė primena, kad šiuo laikotarpiu teks susitaikyti su mintimi, jog paslaugų kainos bus išaugusios.

„Poilsiautojai vietas turėtų rezervuoti iš anksto, kadangi vėliau gali būti sudėtinga surasti sau tinkamą variantą ir laiką. <...> Be abejones, paslaugų kainos piko metu pakyla. Jeigu palygintume žiemos laikotarpį su vasaros, tai jos gali išaugti ir dvigubai“, – teigia pašnekovė.

„Ambra villa“ šeimyninio viešbučio Palangoje savininkė Audronė Ambrazaitienė antrina, kad populiariausias metas atostogoms prasideda liepos mėnesį ir tęsiasi iki rugpjūčio vidurio – tada, kai prasideda kurorto renginiai. Pašnekovė taip pat pabrėžia, kad poilsiautojai gyvenamųjų patalpų nuoma turėtų susirūpinti anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Per pastaruosius trejus metus daugiausiai atostogautojų atvyksta tada, kai prasideda Palangoje vykstantys renginiai, kitaip tariant, nuo liepos pradžios iki rugpjūčio vidurio. Tad galima sakyti, kad šis laikotarpis yra vienas tinkamiausių atostogoms. <...> Visgi, reikėtų nepamiršti, kad dėl didelio poilsiautojų skaičių mažėja ir vietų viešbučiuose, todėl pakyla ir kainos, todėl kambarius reikėtų užsakyti iš anksto.

Be to, šiuo laikotarpiu daugiau atvažiuoja svečių iš užsienio, todėl jie dažniausiai užsisako kambarius ilgesniam laikotarpiui“, – pastebėjimais dalinasi verslininkė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologai, remdamiesi JAV Nacionalinio Aplinkos prognozavimo centro (NCEP) klimato modelio duomenimis, pastebi, kad liepą vidutinė oro temperatūra numatoma iki 1,5 laipsnių aukštesnė nei įprastai. Be to, rugpjūčio ir liepos mėnesiais kritulių numatoma gerokai mažiau.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų