REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ginčai dėl skirtingos maisto kokybės tęsiasi.

Ginčai dėl skirtingos maisto kokybės tęsiasi.

REKLAMA

Ar išties kiek kitokia sudėtis Rytų rinkai, taip pat ir mums, yra vienodai sveika, TV3 Žinios „Dienos komentare“ klausia sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Neseniai buvo atliktas maisto produktų tyrimas, tyrė, kokios sudėties maisto produktai buvo tiekiami į rytų šalis, kokios sudėties į vakarų šalis. Kokybės skirtumų labai didelių nenustatyta, bet sudėtis skyrėsi net trečdalyje tirtų produktų. Kaip jūs į tai žvelgiate? Ar jums neatrodo, kad mums siunčia supaprastintos sudėties produktus?

Reikėtų žiūrėti kiekvieną produktą atskirai. Nes kad skirtinga produktų sudėtis, tai dar nereiškia ką nors bloga. Mes juk su kai kuriais gamintojais pasirašėme susitarimą, pagal kurį jie pasižadėjo dėti mažiau cukraus į kai kuriuos gėrimus. Tai jau ir skirsis sudėtis, ir tokie produktai pasiekia Lietuvą, bet tai nėra blogai, tiesiog yra toks susitarimas.

Ar tai reiškia, kad Vakarai renkasi mažiau sveikus produktus?

Sudėtinga yra pasakyti. Kaip ir sakiau, reikia kiekvieną produktą vertinti atskirai. Nes jei sudėtis skiriasi, tai nereikia galvoti, kad tai būtinai blogai. Žinoma, jeigu yra aukojama kokybė ir yra dedamos kažkokios pigesnės medžiagos, tada vienareikšmiškai yra blogai.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai pristatėte siūlymą, pagal kurį parduotuvėse turėtų būti slepiami tabako gaminiai. Kaip manote, ar toks sumanymas nebus papildomos kliūtys verslui, tačiau realios socialinės naudos mes nepajusime?

REKLAMA

Yra šalys, kurios tokią priemonę įsidiegusios. Ir jos yra atlikę vertinimus, ir mokslinius tyrimus. Esu skaitęs tokios priemonės vertinimus ir efektą tikrai yra. Ir jeigu jo nebūtų, manau, ir diskusijos nevyktų. Prekė prie kasos, akių aukštyje, yra dedama neatsitiktinai. Ten ji dedama, kad žmogus prisimintų, eidamas pro šalį ją pamatytų. Tai aš manau, kad tokia priemonė cigaretes slėpti turės efektą.

Manote, kad dėl to žmonės pradės mažiau rūkyti?

Na, nereikia įsivaizduoti, kad tai bus kažkoks drastiškas pokytis, kad pajusime naudą keliomis dešimtimis procentų. Tačiau net ir vienas procentas yra labai daug, jei skaičiuotume visus rūkančiuosius. Tai gali reikšti šimtus, o gal net tūkstančius išgelbėtų gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA

San Franciskas yra pirmasis miestas, kuris uždraudė elektronines cigaretes. Gal ir jūs ketinate kažką elektroninių cigarečių atžvilgiu daryti?

Aš manau, kad mums pirmiausia reikia susitvarkyti su tradiciniais tabako gaminiais. Žinoma, populiarėja naujos rūšys. Elektroninės yra aktualu jaunimui. Todėl jas drausti nėra prasmės. O gal net drausti ir nereikia. Svarbiausia kontroliuoti, kad nepilnamečiai jų neįsigytų ir negalėtų platinti.

Pakalbėkime apie Astravo atominę elektrinę. Trečiadienį kalbant apie galimas sprogimo grėsmes, Sveikatos apsaugos atstovai užsiminė, kad iki paleidžiant Astravo AE šį rudenį, ministerija nori nupirkti keturis milijonus jodo tablečių, kurios kainuotų 900 tūkst. eurų. Ar jūs tam pinigų turite? Ar tik galvojate, kad šiam reikalui būtų skirta iš naujojo biudžeto ir po naujųjų metų jas įsigytume?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad daliai žmonių jodo tablečių mes sugebėsime nupirkti ir šiemet. Ir jos bus skirtos tiems, kurie gyvena šalia Astravo AE, nes jiems yra didžiausia rizika. O didesnę dalį nupirksime jau iš artėjančių metų biudžeto, esame tokių pinigų jau pasiprašę. Tačiau reikia žiūrėti ir į ateitį. Juk kai pradės veikti elektrinė, ji veiks ne vienerius metus, todėl dar daugybę darbų, be jodo tablečių, reikės padaryti. Pavyzdžiui, informuoti žmones, kad jie iš tikrųjų žinotų, kaip reikėtų elgtis, kad įvykus nelaimei nekiltų chaosas ir žmonės nepradėtų panikoje bėgioti.

Tai norite pasakyti, kad Sveikatos apsaugos ministerija bus atsakinga dėl žmonių informavimo ir koordinavimo?

REKLAMA

Mes nebūtume vieninteliai, tačiau dėl jodo preparatų, žinoma, tai būtų mūsų uždavinys.

Jodo preparatų idėja – kaip ją suprasti? Ar jūs žadate jas kažkur saugoti ir, reikalui esant, dalinti? Ar, vis dėlto, bus inicijuojama, kad ir vaistinėse jų būtų ir žmonės galėtų patys nusipirkti?

Tikriausiai, kad visokių variantų bus. Žmonės ir patys galės nusipirkti, o ten, kur yra rizikingiausia zona, preparatai bus išdalinti. Tarkime, avarijos atveju, jeigu vėjas būtų į Lietuvos pusę, radioaktyvus debesis mūsų šalį gali pasiekti per valandą ar pusantros. Tai tikrai nebus laiko, kada bėgioti ir toli ieškoti tų preparatų. Todėl rizikingiausi, arčiausiai elektrinės esantys Lietuvos rajonai turėtų turėti preparatus, kur žmonės galėtų juos greitai gauti.

REKLAMA

Šią savaitę jūs užsiminėte, kad nebeinicijuosit Sveikatos sistemos reformos, nebent būtų vieningas valdančiosios koalicijos sutarimas būtų šiuo klausimu. Tai kas atsitiko? Dėl šios idėjos buvote labai optimistiškai nusiteikęs.

Nepavyksta gauti pakankamo palaikymo iš politikų, kuris leistų realizuoti tokią reformą. Todėl aš esu realistas. Reikia suprasti, kad ministras pats įstatymų nepriiminėja, todėl, jei jų nebus, kam priimti, tai aš neturėsiu jokio įrankio, kaip vykdomosios valdžios atstovas, realizuoti tas reformas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų