REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rugsėjo sugrįžtančių emigrantų vaikus priims 22 šalies mokyklos, ketvirtadienį praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Nuo rugsėjo sugrįžtančių emigrantų vaikus priims 22 šalies mokyklos, ketvirtadienį praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

REKLAMA

Tai – mokyklos, esančios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje, taip pat Kauno, Mažeikių ir Tauragės rajonuose. Skelbiama, kad kol kas emigrantų vaikus priims mokyklos, turinčios patirties priimti grįžtančius ar atvykusius vaikus.

Mokyklų tinklas rengiamas kartu su programa „Kurk Lietuvai“, palaipsniui tinklą planuojama plėsti – įtraukti mokyklas iš visų šalies savivaldybių.

Ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad integracijos priemonės ir diegimo etapai detaliai suplanuoti.

„Laukiame visų, kurie panorės sugrįžti į Lietuvą. Ir sugrįžtančiai šeimai, ir mokyklai tai nemažas iššūkis, tačiau prasmingas. Todėl sutelktomis jėgomis tuos galimus sunkumus įveiksime, mokykloms, mokytojams suteiksime visą reikalingą pagalbą“, – pranešime cituojamas A. Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad diegiama sistema leis nuo pat pirmos dienos grįžtantiesiems suteikti visokeriopą pagalbą. Šiuo metu rengiamos rekomendacijos mokykloms, metodinė medžiaga, planuojami seminarai ir finansavimo užtikrinimas mokytojo padėjėjo ir mokinio asistento pareigybėms.

REKLAMA

Sugrįžtantiems – individualūs mokymosi planai

Klaipėdos Vitės progimnazija ateinančiais mokslo metais ketina priimti 10 sugrįžusių mokinių. Pernai jų buvo 12. Jiems sudaromas individualus mokymosi planas, suteikiamos mokytojo, psichologo, socialinio pedagogo, logopedo konsultacijos, taip pat padeda ir savanoriai.

„Apklausiame atvykusius mokinius ir tėvus, ar jiems užtenka pagalbos mokykloje, kas sekasi sunkiau, ir po to pateikiame rekomendacijas mokytojams. Nuo kitų mokslo metų planuojame įsteigti klubą, į kurį susirinktume kas ketvirtį. Taip mokiniams iškylančius sunkumus galėtume išspręsti iš karto“, – teigia direktoriaus pavaduotoja Kristina Stankutė-Matė.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Šiaulių „Sandoros“ progimnazija beveik 10 metų teikia nuotolinį mokymą maždaug 200 šioje mokykloje besimokantiems emigrantų vaikams.

Tinklą sudarančias mokyklas, jų teikiamas paslaugas grįžusiems ar atvykusiems vaikams, informaciją apie priėmimą ir kontaktus galima surasti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos interneto svetainės skiltyje „Grįžtantiesiems į Lietuvą“.

Integracijos plane taip pat numatyta parengti rekomendacijas dėl priėmimo, žinių įvertinimo, individualaus plano sudarymo, pažangos vertinimo pirmaisiais metais, neformaliojo švietimo veiklų panaudojimo sugrįžtančiųjų integracijai, finansavimo ir kitais klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokytojams, vadovams, mokyklų socialiniams pedagogams, psichologams bus rengiami kvalifikacijos tobulinimo seminarai. Planuojami parengti du ugdymo organizavimo modeliai atvykusiems ir sugrįžusiems iš užsienio vaikams.

Numatoma skirti finansavimą, kad klasėse, kuriose mokosi sugrįžusių emigrantų vaikai, dirbtų du mokytojai ar mokytojo padėjėjai, mokinio asistentas.

Integracijos plane numatyta išplėsti nuotolinio mokymo tinklą ir patobulinti nuotolinio mokymo paslaugas. Taip pat numatoma praplėsti mokinių registro funkcijas, kad būtų fiksuojami ir sugrįžtantys iš užsienio mokiniai.

Mokyklos, mokinių registre registruodamos į Lietuvą sugrįžusį mokinį, iš karto gautų priminimą apie jo ugdymui skiriamą 30 proc. didesnį valstybės finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų