REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos atstovai Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) trečiadienį drauge su dar šešių šalių atstovais paliko posėdžių salę, taip protestuodami prieš sprendimą sugrąžinti į asamblėją Rusiją.

 Lietuvos atstovai Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA) trečiadienį drauge su dar šešių šalių atstovais paliko posėdžių salę, taip protestuodami prieš sprendimą sugrąžinti į asamblėją Rusiją.

REKLAMA

„Emocingai elgdamiesi, susirinkome į salės vidurį. Pirmininkaujantys kažką šnekėjo, o mes perskaitėme, kad protestuojame prieš agresyvios Rusijos sugrąžinimą į ETPA darbą“, – BNS pasakojo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Kaip sako Lietuvos atstovai asamblėjoje, dėl tolesnio darbo planuojama tartis sugrįžus iš Strasbūro į Lietuvą.

„Mes padarėme bendrą pranešimą, kad konsultuosimės grįžę į Lietuvą dėl tolimesnėse Parlamentinėse Asamblėjose dalyvavimo“, – sakė Lietuvos delegacijos vadovas, Socialdemokratų darbo partijos atstovas Algirdas Butkevičius.

Jis pabrėžė, kad delegacija pati tokių klausimų spręsti negali, todėl dėl jų bus konsultuojamasi su Lietuvos nacionalinės ir užsienio politikos formuotojais.

REKLAMA
REKLAMA

Apie sprendimą A. Butkevičius sako jau informavęs premjerą ir Užsienio reikalų ministeriją.

„Bus konsultuojamasi, kaip dirbti. Aš manau, kad neišstos nė viena šalis“, – sakė jis.

Prie šio pareiškimo trečiadienį prisijungė trijų Baltijos šalių, Ukrainos, Gruzijos, Lenkijos bei Slovakijos atstovai. Jį inicijavo Latvijos atstovai.

REKLAMA

Vis dėlto bendro sutarimo, kaip elgtis toliau, nėra: dalies valstybių atstovai linkę dalyvauti sesijoje toliau, kiti – vykti namo.

A. Butkevičius sako, jog ketvirtadienį lietuvių darbas ETPA tęsis. Panašios pozicijos linkęs laikytis ir konservatorius Kęstutis Masiulis.

„Latviai išvažiuoja rytoj. Jie galvoja, kad turime išvažiuoti, trinktelėti durimis. Gruzinai taip pat galvoja. Bet aš siūliau redaguoti tekstą, kad išvažiuojame po sesijos konsultacijoms“, – sakė jis.

Pasak parlamentaro, jis pats ketvirtadienį turi dalyvauti iškilmingame renginyje įteikiant įvairius prizus ir diplomus. Jo kolega Emanuelis Zingeris skaitys pranešimą apie Rusijos opozicijos atstovą Borisą Nemtsovą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nėra jo – nėra raporto. Bet pareikšti, kad išvažiuojam ir neišvažiuoti – irgi negerai“, – svarstė K. Masiulis.

Pasak K. Masiulio, pagrindinė priežastis, kodėl Rusija sugrąžinta į asamblėją – šalies finansinis indėlis į Europos Tarybos veiklą.

Agentūra „Interfax“ skelbia, jog šalies atstovai pažadėjo, jog atstačius Rusijos teises parlamentarų forume, šalis po dvejų metų pertraukos pradės vėl mokėti savo 33 mln. eurų metinį įnašą į ET biudžetą – vieną didžiausių tarp valstybių narių.

ETPA antradienį sutarė leisti Rusijos įstatymų leidėjų delegacijai sugrįžti į šią instituciją. Balsavimo teisės iš Rusijos buvo atimtos prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų