REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos po dviejų savaičių postą Gitanui Nausėdai perleisianti Dalia Grybauskaitė jau gali drąsiai planuotis asmeninį biudžetą. Vyriausybė, kaip ir reikalauja to įstatymai, paskyrė jai tūkstantinę rentą. Beje, D. Grybauskaitei bus skirta ne tik apsauga, asmeninis vairuotojas, bet ir keturi padėjėjai. Tai – daugiau nei savo laiku gavo kadencijas baigę Valdas Adamkus ir Algirdas Brazauskas. Būtent keturių padėjėjų paprašė pati šalies vadovė.

Vos po dviejų savaičių postą Gitanui Nausėdai perleisianti Dalia Grybauskaitė jau gali drąsiai planuotis asmeninį biudžetą. Vyriausybė, kaip ir reikalauja to įstatymai, paskyrė jai tūkstantinę rentą. Beje, D. Grybauskaitei bus skirta ne tik apsauga, asmeninis vairuotojas, bet ir keturi padėjėjai. Tai – daugiau nei savo laiku gavo kadencijas baigę Valdas Adamkus ir Algirdas Brazauskas. Būtent keturių padėjėjų paprašė pati šalies vadovė.

REKLAMA

Paskutiniai susitikimai su paprastais tautiečiais ir koncertas dar laukia po poros dienų, o šįryt D. Grybauskaitė paskutinį kartą susikvietė Lietuvoje dirbančius Europos Sąjungos ambasadorius. Kol postą paliekanti prezidentė skaičiuoja pasiekimus ir likusius formalumus, Vyriausybei teko paskaičiuoti būsimą jos rentą. Jau patvirtinta: nuo pat liepos 13 dienos, kai postą perims G. Nausėda, D. Grybauskaitė kas mėnesį sąskaitoje sulauks beveik 3,7 tūkst. eurų. Tai, beje, maždaug šimtu eurų mažiau nei V. Adamkaus renta, nes D. Grybauskaitė per krizę buvo susimažinusi algą.

Pagal įstatymą, kadenciją baigusio šalies vadovo rentą sudaro beveik 40 proc. buvusios algos. Tiesa, tai ne viskas. D. Grybauskaitė – jau pensininkė, taigi prie minėtos sumos prisidės ir beveik 700 eurų „Sodros“ pensija. Fonduose senatvei šalies vadovė, beje, nekaupė. Taigi, kasmėnesinės D. Grybauskaitės įplaukos sieks maždaug 4,3 tūkst.eurų. O po trejų metų, kai sulauks 66-erių, D. Grybauskaitė kas mėnesį gaus dar ir eurokomisaro pensiją, o jau tada, viską sudėjus, jos mėnesio pajamos perkops 8 tūkst. eurų. Be abejonės, kadenciją baigusiai prezidentei bus skirtas ir automobilis su vairuotoju bei apsaugininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, jie susiję su tinkamu Lietuvos Respublikos prezidentės, kuri baigia kadenciją, aprūpinimu, saugumu ir atstovavimu“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

Beje, savo pageidavimus dėl aptarnaujančio personalo ar būsto skyrimo besitraukiantis šalies vadovas išsako raštu, skirtu Vyriausybei. Jame, skirtingai nei pirmtakas V. Adamkus, d. Grybauskaitė išdėstė kiek kitokius dalykus.

Rezidenciją Turniškėse D. Grybauskaitė turės apleisti. Jos namas Vilniaus pašonėje, greta miško, jau visai baigiamas statyti. Ir gali būti, kad čia nuolatos bus ne tik ji pati, jos apsauga, bet ir vienas kitas padėjėjas.

Prezidentė sklypą Bajorų kalvose pirko ir namą statėsi už savus pinigus. Būstas jau beveik paruoštas gyventi, baigiamas įrenginėti vidus, kieme jau želia žolė ir augalai, iki pat kiemo išklotas asfaltas. Taigi D. Grybauskaitė nesinaudos iš mokesčių mokėtojų išlaikomu akylai saugomu namu Turniškėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie padėjėjus, D. Grybauskaitė jų užsiprašė net keturių. Tiesa, nei ji, nei dabartiniai patarėjai neatskleidžia, kokias funkcijas jie atliktų. Galbūt prezidentei norėsis pagalbininko namų ruošai ar aplinkai tvarkyti, o gal ji numačiusi nemažai veiklos referentams. Premjeras šį kartą su šalies vadove ginčytis nesiryžo. Gal ir nespinduliuodamas laime, bet D. Grybauskaitės poreikius jis savo parašu patenkino.

„Jeigu reikia keturių, vadinasi, poreikis yra pagrįstas. Prezidentei turi būti užtikrinamas tinkamas veikimas. Statusas niekur nedingsta, neabejoju, kad prezidentė bus aktyvi tiek vidaus, tiek užsienio politikos dalyvė“, – sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip atrodo kadenciją baigusio prezidento kasdienybė, atskleidžia V. Adamkaus gyvenimas. Ir šiandien į vieną renginį jį atveža vairuotojas tarnybiniu automobiliu, tiesa, nebe pirmos jaunystės „Audi A8“. O išlipusį prezidentą visur lydi jam priskirtas apsaugos darbuotojas. Dar V. Adamkui su žmona Alma gelbsti namų tvarkytoja, o kitus reikalus padeda tvarkyti referentė. Kadangi apsaugą skiria Vadovybės apsaugos departamentas, V. Adamkus turi tris jam priskirtus pagalbininkus. Išgirdęs, kad D. Grybauskaitė nori keturių, jos pirmtakas reaguoja pokštaudamas.

„Ji pasirinko keturis, aš išgyvenau iki šiol su trimis, bet, jeigu ji gaus keturis ir aš gausiu vieną papildomą, tikrai tuo nesiskųsiu“, – juokavo V. Adamkus.

REKLAMA

Adamkus pasakoja, kad svarbiausia jam – referentės pagalba.

„Mano patarėja visais bendraisiais reikalais, čia pats pagrindinis asmuo, kuris su manim dirba kartu, visą laiką stengiamės atsakyti ir bendrauti su Lietuvos žmonėmis“, – tikino kadenciją baigęs prezidentas.

Su apsaugos palyda V. Adamkus gyvena jau kone du dešimtmečius – beveik dvi kadencijas, kol buvo prezidentu ir jau dešimtmetį po to. Nusiteikti tokiai kasdienybei prezidentas linki ir savo įpėdinei.

„Neišvengsiu nei aš, neišvengė niekas kitas, būdamas mano pozicijoje pasaulyje. Su tuo turiu gyventi ir gyventi, turbūt, iki paskutinės savo gyvenimo minutės“, – sakė V. Adamkus.

REKLAMA

Kam tiksliai D. Grybauskaitei reikės keturių pagalbininkų, ji žada atsakyti po liepos 12-osios. Beje, visas planas ir dėl pagalbininkų, ir dėl ramaus gyvenimo naujame name dar gali griūti, jei D. Grybauskaitei būtų skirtas aukštas postas Briuselyje.

Tokiu atveju jos lauktų ne tik kitas būstas, apsauga ir padėjėjai su patarėjais, bet ir visas solidžias rentas smarkiai pranokstanti europinė alga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų