REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariui Petrui Gražuliui nepanaikinta teisinė neliečiamybė, antradienį balsuodami nusprendė parlamentarai. 

Seimo nariui Petrui Gražuliui nepanaikinta teisinė neliečiamybė, antradienį balsuodami nusprendė parlamentarai. 

REKLAMA

Už šį sprendimą balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 3, 25 susilaikė.

Šeši prieš penkis

Dar iki plenarinio Seimo posėdžio laikinoji Seimo komisija siūlė tenkinti generalinio prokuroro prašymą leisti patraukti P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Antradienį posėdžiavusi komisija šešiais balsais prieš penkis konstatavo, jog prokuratūros pateikta medžiaga leidžia manyti, jog prokuroro prašymas pagrįstas, ir siūlė parlamentui panaikinti P. Gražulio imunitetą.

Už tai, kad būtų panaikintas P. Gražulio imunitetas, balsavo konservatorių, socialdemokratų, liberalų ir „socialdarbiečių“ atstovai. Prieš imuniteto panaikinimą balsavo valstiečiai, tarp jų ir komisijos pirmininkas Petras Valiūnas, Seimo narių Mišrios grupės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Generalinio prokuroro prašymas dėl sutikimo patraukti Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn yra pagrįstas“, – Seimui antradienį sakė Petras Valiūnas.

REKLAMA

„Politinis susidorojimas“

Pats P. Gražulis iki Seimui priimant sprendimą kreipėsi į parlamentarus, teigdamas, kad ši byla yra politinė.

„Šiandien mane prieš posėdį pasikvietė Seimo pirmininkas ir pasakė, kad pats patikėčiau teisingumu ir pats pasiūlyčiau balsuoti. <...> Ir aš pirmininkui pasakiau, pirmininke aš nepalengvinsiu jums nusiimti atsakomybę ir nusiplauti rankų. Jūs teiskite ir atiduokite mane į Grybauskaitės teisingumo rankas“, – Seime pasakojo P. Gražulis.

Seimo narys D. Grybauskaitę lygino su Josifu Stalinu ir Lavrentijumi Berija, piktindamasis, „kodėl neteisiami konservatoriai“.

REKLAMA
REKLAMA

Gėda Lietuvai

Ragindamas parlamentarus balsuoti už neliečiamybės panaikinimą, valstietis Vytautas Bakas pabrėžė, kad P. Gražulis įtariamas kriminaliniu nusikaltimu.

„Papildomas aspektas yra, kad tai susiję ne tik su galimu pono Gražulio veikimą Lietuvoje, bet kalba eina apie jo bandymą galimai paveikti Rusijos pareigūnus Kaliningrado srityje. Tai daro didžiulę gėdą Lietuvai, kad Seimo narys, tautos išrinktas atstovas, elgiasi taip, kaip elgiamasis korumpuotuose režimuose“, – sakė V. Bakas.

Prašė panaikinti neliečiamybę

Generalinis prokuroras E. Pašilis neseniai kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti Seimo nario Petro Gražulio teisinę neliečiamybę, nes šis piktnaudžiavo savo parlamentaro statusu, siekė neteisėtai paveikti Lietuvos ir Rusijos tarnautojus, pastariesiems skatino mokėti kyšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras E. Pašilis prašo Seimo sutikimo patraukti buvusį „tvarkietį“ baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Piktnaudžiavo užimamomis pareigomis

„Surinkti duomenys leidžia manyti, kad P. Gražulis nuo 2015 metų gegužės 18 dienos iki 2017 metų vasario 13 dienos galimai piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, dėl ko valstybė patyrė didelę žalą. Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad nurodyti laikotarpiu P. Gražulis aktyviai veikė vienos UAB interesais ir darė tai siekdamas turtinės naudos“, – Seime kalbėjo E. Pašilis.

Anot generalinio prokuroro, P. Gražulis telefonu prašė Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos (VMVT) direktoriaus patarti, ar duoti kyšį Rusijos pareigūnams, kartu nuvykti, susitikti ir pasikalbėti su Rusijos Federacijos Veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros federalinės tarnybos Kaliningrado srities vadovu, siekiant išvengti tikėtino draudimo nurodytai bendrovei eksportuoti produkciją į Rusiją ir Baltarusiją.

REKLAMA

Be to, tyrime surinkta medžiaga rodo, kad kartu su minimos įmonės komercijos direktore P. Gražulis 2015 metų liepos mėnesį nuvyko į Kaliningradą ir asmeniškai susitiko su Rusijos Federacijos Veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros federalinės tarnybos Kaliningrado srities vadovu, su kuriuo susitarė dėl šio pareigūno veikimo minėtos bendrovės interesais.

2015 metų rugpjūtį P. Gražulis prašė VMVT direktoriaus duoti nurodymą VMVT Kauno skyriaus viršininkui išduoti sertifikatą tos pačios bendrovės eksportuojamai produkcijai.

„Seimo narys P. Gražulis sistemingai ilgą laiką, pasinaudodamas savo, kaip aukščiausios valdžios atstovo, statusu ir įtaka, menkino užimamų pareigų prestižą, Seimo autoritetą, formavo neigiamą visuomenės nuomonę apie Seimą, Seimo narius, vadovavosi savo asmeniniais interesais, demonstravo nepagarbą Konstitucijai, pažeidė joje įtvirtintus principus, taip sulaužė Seimo nario priesaiką ir dėl to valstybė patyrė didelę neturtinę žalą“, – Seime kalbėjo E. Pašilis.

REKLAMA

Pažeidė Konstituciją

E. Pašilis nurodo, kad P. Gražulis pažeidė kelis Konstitucijos straipsnius, tarp jų nuostatą, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlygį už kūrybinę veiklą. Taip pat – Seimo statutą, draudžiantį naudoti parlamentaro mandatą ne pagal paskirtį, bei valstybės politikų elgesio kodeksą.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ problemas dėl kontroliuojančių tarnybų nustatytų pažeidimų, tuo pačiu siekė ir gavo turtinės naudos: kelerius metus neatlygintinai naudojosi „Judex“ prabangiu automobiliu „Lexus“, bendrovės kuro mokėjimo kortelėmis, pirktais lėktuvų bilietais. Taip pat Seimo narys yra prašęs ir gavęs pinigų iš „Judex“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų