REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikisi ketvirtadienį pasirašyti sutartį dėl naujos koalicijos tarp keturių partijų.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikisi ketvirtadienį pasirašyti sutartį dėl naujos koalicijos tarp keturių partijų.

REKLAMA

„Galbūt pavyks ketvirtadienį susitarti (ir pasirašyti – BNS)“, – žurnalistams Seime antradienį sakė R. Karbauskis.

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis galimybes dar šią savaitę pasirašyti sutartį vertina atsargiau.

„Kai susitars derybininkai, tai ir bus (sutartis – BNS), gali būti šią savaitę, gali kitą“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Klausiamas, ar gali nutikti taip, kad sutartis išvis nebus pasirašyta, premjeras atsakė: „Aš kol kas matau daugiau požymių, kad ji galėtų būti pasirašyta“.

„Derybos nėra paprastas dalykas, tai yra procesas, kai reikia susitarti, juo labiau, kad laiko yra pakankamai“, – pažymėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Vertindamas kitų partijų išsakytus derybinius pageidavimus premjeras pripažino, kad „kai kurie galbūt ne visai adekvačiai vertina susiklosčiusią situaciją“.

REKLAMA

Taip pat S. Skvernelis pridūrė, „kiekvienas derybose nori pradinę poziciją išsakyti didesnę, o po to derėtis“.

Praėjusią savaitę padėję tašką derybose dėl programinių nuostatų, partneriai planuoja pasidalinti postais Seime ir Vyriausybėje.

„Susitikinėjame. Pastoviai“, – kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, paklaustas, kada susitiks su partijų lyderiais aptarti postų dalybų.

Dėl koalicijos šiuo metu derasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

Koalicijos derybininkai praėjusią savaitę sutarė dėl kelių dešimčių pokyčių, susijusių su socialine politika, sveikatos apsauga, kova su korupcija.

Tarp planuojamų darbų numatoma didinti vaiko pinigus, įvesti naują 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą ar padaryti bakalauro studijas aukštosiose mokyklose nemokamas nuo 2020 metų.

Valdantieji taip pat ketina rudenį pasiūlyti politinėms partijoms pasirašyti susitarimą dėl didesnio socialinės politikos finansavimo.

Visgi politikams nepavyko sutarti dėl konkrečių sumų, kiek reikia didinti vaiko pinigus.

R. Karbauskis tvirtina, kad šis klausimas, „matyt, nebus akmuo, ant kurio virstų visa koalicija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkų rinkimų akcija pareiškė, kad kitų partijų atstovų siūlymas dėl vaiko pinigų nėra pakankamai ambicingas.

Pasak R. Karbauskio, siūlymas, jog kitąmet išmoka už vaiką kitais metais galėtų siekti 70 eurų ir 100 eurų daugiavaikėms bei neįgalius vaikus auginančios šeimoms yra „vienintelis įmanomas finansine prasme“.

„Valstiečių“ lyderis taip pat tvirtino, kad partijos neturėtų kilti problemų sutariant dėl postų, tačiau derybų eigos nekomentavo.

Jis taip pat teigė neabejojantis, kad pavyktų atleisti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, jeigu parlamento vadovo pozicija atitektų „socialdarbiečiams“.

„Man nekelia abejonių, kad visi tie, kurie bus koalicijoje Seimo nariai, jie balsuos pagal tai, kas bus koalicinėje sutartyje pasirašyta“, – sakė R. Karbauskis.

Dėl koalicijos besiderantys politikai norėtų, kad ministru pirmininku toliau liktų S. Skvernelis. Tačiau premjeras sako dar dvejojantis ir tvirtina, kad jo apsisprendimas priklausys nuo to, kaip baigsis derybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų