REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate (AVPK) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 32 metų moters išžaginimo, panaudojant fizinį smurtą. Ši istorija glumina net dėl kelių aplinkybių.

Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate (AVPK) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 32 metų moters išžaginimo, panaudojant fizinį smurtą. Ši istorija glumina net dėl kelių aplinkybių.

REKLAMA

Nukentėjusi moteris kreipėsi į pareigūnus dėl beveik trijų mėnesių senumo įvykių. Moteris pranešė, kad balandžio mėnesio pradžioje Šiauliuose, sporto klubo soliariume 1986 m. gimęs vyras panaudodamas fizinį smurtą ją išžagino.

Situaciją apsunkina tai, kad nukentėjusioji iškart po galimo išpuolio į gydymo įstaigas nesikreipė. Policija paskelbė apie įtariamojo paiešką.

Nėra laiko rėmų

Šiaulių AVPK Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Gailutė Smagriūnienė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad nėra laiko rėmų, kada nukentėjęs asmuo gali kreiptis dėl tokio pobūdžio nusikaltimų:

„Žmogus apsisprendė dabar kreiptis ir tą padarė. Šiuo metu įtariamas asmuo yra ieškomas. Nenorime klaidinti visuomenės, jis gal net nesislapsto, tiesiog vakar jis nebuvo rastas namuose, todėl paskelbta paieška.“

REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovė pridūrė, kad nors praėjo daug laiko, tačiau dėl tokiais atvejais nusikaltimas gali būti įrodomas ne tik remiantis medikų išvadomis (kurių, šiuo atveju nėra –aut. past.), bet ir liudininkų parodymais ar remiantis kitais surinktais įrodymais.

REKLAMA

Aukos bijo prabilti

Paprašytas pakomentuoti šią nukentėjusios moters situaciją ir tą faktą, kad dėl įvykdyto nusikaltimo ji kreipėsi po beveik 3 mėnesių, advokatas Gintaras Černiauskas rėmėsi pasauline praktika:

„Jei pažvelgsime į pasaulinę praktiką, tai aukos išdrįsta pareikšti apie lytinius nusikaltimus ir po 20 metų. Nukentėjusi auka susiduria su įvairiomis psichologinėmis problemomis.

Seksualinių nusikaltimų aukoms būna gėda, be pagrindo prisiimamas kaltės jausmas dėl tariamai savo veiksmų, kurie esą galėjo išprovokuoti. Aukos bijo visuomenės pasmerkimo, to, kad į juos žmonių požiūris gali pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Iš karto kreiptis dėl tokio nusikaltimo yra be galo sudėtinga. Jei paimtume statistiką, tai apskritai dėl tokių nusikaltimų kreipiasi tik 10 proc. aukų, o likę 90 proc. nutyli, kad nepakenktų savo tolimesniam gyvenimui.“

Anot advokato, paprastai seksualinių nusikaltimų aukos jau turi sutuoktinius, draugus, platų pažinčių ratą ir nebenori rizikuoti, kad viskas sugriūtų:

„Šiuo konkrečiu atveju, ką paminėjote, tai tas kreipimasis brendo po nusikaltimo padarymo. Tai paaiškinama ir visiškai suprantama. Aišku, kad praėjus 2,5 mėnesio apsunkinamas įrodymų rinkimas – smurto panaudojimo įrodinėjimas, lytinio nusikaltimo pėdsakai išnyksta.

Norisi perduoti aiškią žinutę. Seksualinio nusikaltimo auka turi suvokti, kad jei nukentėjo, tai kuo anksčiau kreipsis, pateiks įrodymų, tuo lengviau bus įrodyti tokį nusikaltimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisme įvairūs įrodinėjimo būdai ir priemonės yra leidžiamos. Šiuo atveju ne tik mėlynės turi matytis, bet ir kiti įrodymai gali paskatinti priimti vieną ar kitą sprendimą. Kuo ilgiau delsiama, tuo lengviau gintis teismuose nusikaltėliams, kurie linkę į tuos nusikaltimus.“

Primename, kad tas, kas lytiškai santykiavo su žmogumi prieš šio valią panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle yra baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų