REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį nuteisė keturis iš devynių kaltinamųjų dėl melagingų parodymų liudijant apie įtartą Darbo partijos „juodąją buhalteriją“.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį nuteisė keturis iš devynių kaltinamųjų dėl melagingų parodymų liudijant apie įtartą Darbo partijos „juodąją buhalteriją“.

REKLAMA

Teismas paskyrė baudas nuo 1,5 tūkst. iki beveik 2,3 tūkst. eksparlamentarui Valdui Skarbaliui, buvusiai Darbo partijos būstinės vadovei Giedrei Vitei ir dar dviem kaltinamiesiems Gintarui Gibui ir Vytautui Trečiokui, taip pakeisdamas pernai priimtą Klaipėdos apygardos teismo sprendimą juos išteisinti.

Žinomas muzikos atlikėjas Juozas Liesis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jis dar ikiteisminio tyrimo metu prisipažino davęs melagingus parodymus Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje.

Kiti kaltinamieji – buvęs Seimo narys Saulius Bucevičius, buvęs Darbo partijos informacijos centro vadovas Sergejus Dobriakovas, Tomas Kučiauskas ir Jolanta Kaveika – liko išteisinti.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai teigė, kad visi šie asmenys davė melaginguos parodymus per teismo posėdžius „juodosios buhalterijos“ byloje, liudydami apie gautas išmokas iš Darbo partijos ir jų finansinę prigimtį.

REKLAMA

Uostamiesčio apygardos teismas kaltinamuosius 2018 metų spalį išteisino, argumentuodamas, kad jiems duodant parodymus nebuvo išaiškinta galimybė neliudyti apie save, nors apklaustų metu kaltinamieji buvo klausinėjami apie jų pačių gautus iš Darbo partijos pinigus.

Tačiau nuosprendį apskundę prokurorai sakė, kad kaltinamieji liudijo ne apie save, o apie Darbo partijos lėšų kilmę.

Apeliacinio teismo teisėja Ernesta Montvidienė paskelbė, kad nenustatyta aplinkybių, dėl kurių kaltinamieji negalėjo būti apklausiami liudytojais.

Tačiau S. Bucevičius, S. Dubriakovas, T. Kučiauskas ir J. Kaveika liko išteisinti „nenustačius jų veiksmuose tiesioginės tyčios duoti melagingus parodymus“, pridūrė teisėja.

REKLAMA
REKLAMA

J. Liesis perduotas laiduoti motinai vieneriems metams, jam kaip baudžiamojo poveikio priemonė paskirta sumokėti apie pusę tūkstančio eurų į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Apeliacinio teismo nuosprendį galima skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Vienintelis nuosprendį išklausęs nuteistasis V. Skarbalius sakė, kad nagrinės galimybes tai padaryti, nes sprendimas jį stebina.

„Naujų kažkokių aplinkybių neatsirado, bet pusę žmonių dabar sustatė į vieną pusę. Kitaip tariant – gražūs ir protingi“, – žurnalistams teigė buvęs politikas.

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė BNS sakė, kad bylos prokuroras Saulius Verseckas „išsamiai susipažins su teismo sprendimu ir priims sprendimą, ar teikti kasacinį skundą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltintieji melagingais parodymais buvo kaip liudytojai apklausti Darbo partijos byloje 2012–2013 metais Vilniaus apygardos teisme.

Panašioje byloje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas prieš savaitę pripažino muzikos atlikėją Žilviną Žvagulį kaltu dėl melagingų parodymų davimo apie Darbo partiją ir paliko jam skirtą 2,6 tūkst. eurų baudą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų