REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2019-ieji Lietuvoje prasidėjo itin tragiškai – apie 3 val. nakties Marijampolėje susidūrė du automobiliai. Ši itin žiauri transporto priemonių kaktomuša pareikalavo net trijų gyvybių.

2019-ieji Lietuvoje prasidėjo itin tragiškai – apie 3 val. nakties Marijampolėje susidūrė du automobiliai. Ši itin žiauri transporto priemonių kaktomuša pareikalavo net trijų gyvybių.

REKLAMA

Iš sumaitoto „VW Golf“ ištraukti žuvusio vairuotojo, jo žmonos ir 2002 m. gimusio sūnaus kūnai. Dar du keleiviai – jauniausias šeimos narys 11-metis berniukas ir kartu vykusi žuvusio 16-mečio draugė patyrė sunkių sužalojimų. Medikams pavyko išgelbėti jų gyvybes.

Lengviausiai nukentėjo avariją sukėlusio „Audi“ vairuotojas. Girtas 28 metų profesinės karo tarnybos vyresnysis eilinis atsipirko sumušimais.

Visuomenę stipriai šokiravo jo elgesys – pražūtingos avarijos kaltininkas po incidento užuot iškvietęs medikus spruko iš įvykio vietos. Apie nelaimę pranešė atsitiktinai toje vietoje patruliavę policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasprukęs karys buvo rastas netoli įvykio vietos esančiuose laukuose. Jam nustatytas lengvas girtumo laipsnis – 1,27 prom. alkoholio. Teismo sprendimu karys iškart buvo suimtas mėnesiui ir nuo to laiko apie bylą buvo praktiškai nekalbama. Bet naujienų portalui tv3.lt pavyko išsiaiškinti, kad ikiteisminis tyrimas yra baigtas.

REKLAMA

Greitį viršijo dvigubai

Po šio tragiško įvykio prabėgo beveik pusmetis. Nors ikiteisminis tyrimas yra baigtas, bet byla dar neperduota teismui. Šiuo metu vyksta susipažinimas su bylos medžiaga. Jei neatsiras papildomų prašymų, bus surašytas kaltinamasis aktas ir karys stos prieš teismą.

Marijampolės apylinkės prokuratūros prokuroras Kęstutis Jasaitis patvirtino, kad skaudžią avariją iš dalies lėmė net dvigubai nei leistina viršytas greitis. Ten, kur miesto teritorijoje leidžiama važiuoti 50 km/val., girtas karys skriejo net 101 km/val. greičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai patvirtino ir tai, kuris automobilis prieš susidūrimą išvažiavo į priešingą eismo juostą. Įvertinus eismo įvykio vietą ir kitus surinktus įrodymus patvirtinta, kad būtent girtas karys su „Audi“ nesugebėjo išlikti savo kelio pusėje ir sukėlė net trijų gyvybių pareikalavusią avariją.

Savo kaltės nuo pat pradžių neneigė sulaikytasis, praėjus mėnesiui nuo įvykio, jis išleistas į laisvę.

„Taip, jis neneigė savo kaltės“, – dar kartą patvirtino tv3.lt kalbintas prokuroras.

Įvertinti faktines aplinkybes, kai yra pripažįstama kaltė ir surinkta pakankamai įrodymų, šiame tyrime, tikėtina, nebuvo sunku, bet gerokai ryškesnį pėdsaką paliko psichologiniai motyvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kas buvo sunkiausia atliekant šį tyrimą, prokuroras K. Jasaitis nesidangstė formaliomis frazėmis: „Kai yra avarija su tokiomis sunkiomis pasekmėmis, ypač, kai žūsta vaikas, tada labai daug lemia psichologiniai dalykai. Tokios tragiškos pasekmės tiesiog negali nepaliesti ir tų, kurie atlieka tyrimą, dirba įvykio vietoje.“

Teismo laukia laisvėje

Kaip jau minėta, įtariamas karys tyrimo eigą stebėjo būdamas laisvėje. Nebuvo priežasčių manyti, kad jis spruks ar bandys slėptis nuo teisingumo, todėl pasibaigus mėnesio suėmimo terminui, jis buvo išleistas į laisvę. Iš jo buvo paimtas dokumentas, įtariamasis pasirašė pasižadėjimą neišvykti.

REKLAMA

Įtarimai jam pareikšti pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įstatyme rašoma, kad tas, kas vairuodamas kelių transporto priemonę pažeidė kelių eismo saugumo ar transporto priemonės eksploatavimo taisykles, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo žmogus yra baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Jei šią nusikalstamą veiką padaręs asmuo buvo neblaivus ar kitaip apsvaigęs, jam gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų.

Girtas karys bus teisiamas ir dėl palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei.

Tas, kas sukėlęs pavojų ar turėdamas pareigą rūpintis nukentėjusiu asmeniu jam nepagelbėjo, kai grėsė pavojus šio žmogaus gyvybei, nors turėjo galimybę suteikti jam pagalbą yra baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

REKLAMA

Girtumas šiuo atveju bus traktuojamas kaip kvalifikuojanti aplinkybė. Tai reiškia, kad tai nebus išskirta kaip sunkinanti aplinkybė, nes jau pačiame straipsnyje yra atskirai įvertinama tai, kad asmuo nusikaltimą padarė būdamas neblaivus.

Apibendrinus, galima teigti, kad daugiausia avarijos kaltininkui gresia įkalinimas iki 10 metų (nes pagal kitą straipsnį – pabėgimą iš įvykio vietos – jam gresia tik 2 metai nelaisvės, o bausmės už skirtingus Baudžiamojo kodekso straipsnius nėra sumuojamos – aut. past.). Jo gailėjimasis nuo pat pradžių turėtų būti pripažintas kaip lengvinanti aplinkybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų