REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Trakų rajono tarybos delegacija Turkijoje (nuotr. facebook.com)

Keturių Trakų rajono savivaldybės politikių komandiruotė į Turkijos miestą socialiniame tinkle papiktino trakiškius, kurie stebisi, kaip tokios išvykos gali pagelbėti miestui ir kodėl už šias keliones turėtų mokėti gyventojai. Tačiau pasirodo, kad savivaldybei delegacijos išvyka kainavo tūkstantį eurų.

7

Keturių Trakų rajono savivaldybės politikių komandiruotė į Turkijos miestą socialiniame tinkle papiktino trakiškius, kurie stebisi, kaip tokios išvykos gali pagelbėti miestui ir kodėl už šias keliones turėtų mokėti gyventojai. Tačiau pasirodo, kad savivaldybei delegacijos išvyka kainavo tūkstantį eurų.

REKLAMA

Trakų rajono savivaldybės tarybos narių delegacija birželio 13–17 dienomis lankėsi Alanijos mieste Turkijoje. Delegacijoje – merė Edita Rudelienė bei tarybos narės Jolanta Abucevičienė, Jurgita Čirienė ir Žibutė Orlovskienė.

Vietiniai gyventojai piktinasi

Apie šią kelionę internete paskelbus Galvės laikraščiui, pasipylė Trakų gyventojų pasipiktinimas, kad tokias keliones savivaldybės tarybos nariai rengia už jų pinigus, o išvykų nauda – abejotina (komentarų kalba netaisyta – aut. past.).

„Už mūsų pinigus smagiai pailsėjo ;) sekantį kelionę planuojama i Hurgada ir Dubaju ;) Žiemą i Alpės ;) Labai įdomu... Kaip tai pakeis mano miestą? Kad rudeliene labiau įdegusi bus? Korupcija aukščiausio lygio. Nepasimokė iš savo pirmatkių“, – „Facebook“ rašė Trakų gyventojas Artūras.

REKLAMA
REKLAMA

„Na Trakai niekada neturejo normalios valdžios ir manau dar ilgai neturės su tokiom perespektyvom ir tokia savyvalda“, – rašė Trakų gyventojas Henrikas.

REKLAMA

Tuo metu trakiškė Beata pastebėjo, kad birželio 13 dieną, kuomet ir prasidėjo vizitas, merės darbotvarkėje pranešta ne apie išvyką, o apie darbą su dokumentais. Tiesa, birželio 14 dieną merės darbotvarkė jau buvo pataisyta ir oficialiai pranešta apie delegacijos išvyką į Turkiją.

Bendradarbiauja – daugiau nei 13 metų

Trakų rajono merė Edita Rudelienė savo „Facebook“ paskyroje pasidalino trumpa vizito apžvalga. E. Rudelienės teigimu, Trakai su Alanija bendradarbiauja jau daugiau nei 13 metų.

Anot merės, vizito metu delegacija aplankė švietimo, kultūros paveldo objektus, apžiūrėjo turizmui pritaikytą infrastruktūrą, susitiko su Turkijos lietuvių bendruomene, dalyvavo šventiniuose renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Alanijoje viešėjo Lietuvos ambasados Turkijoje atstovė Kristina Babičienė, su kuria aptarėme Trakų ir Alanijos bendradarbiavimą. Turėjome pilną prisiminimų susitikimą su Latvijos garbės konsulu Turkijoje ir vienu iš Trakų bei Alanijos draugystės pradininku – Nurkan Susmaz. Pokalbio metu prisiminėme prieš beveik 15 metų keltus bendradarbiavimo tikslus, smagu, kad dauguma jų įgyvendinama“, – rašė Trakų rajono merė.

Be to, E. Rudelienė pažymi, kad kasmet į Alaniją siunčiami Trakų rajono švietimų įstaigų moksleiviai, vyksta darbo vizitai, jaunimo mainai, verslininkų, amatininkų vizitai tiek Trakuose, tiek Alanijoje. 2016 m. Trakuose, miesto šventės metu, vyko Alanijos dienos, o 2018 m. Alanijoje vyko Lietuvos kultūros dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susitikimo metu su Alanijos meru ir savivaldybės atstovais aptarėme mūsų vaikų vizitus, planuojamą jų vaikų vizitą rugsėjo mėnesį bei Alanijos dalyvavimą kitais metais vyksiančiuose Kultūros sostinės renginiuose Trakuose“, – rašė E. Rudelienė.

Nuolatiniai mainai

Į Turkiją taip pat keliavusi tarybos narė J. Čirienė mano, kad delegacijai vizito metu pavyko pasiekti išsikeltus tikslus.

„Tai mūsų 13 metų bendradarbiavimo patirtis. Alanijos delegacijos atvyksta pas mus į miesto šventę, mes irgi ten vykome į jų miesto šventę. Buvo susitarta dėl [Alanijos] vaikų atvykimo rugsėjo mėnesį pas mus, nes iš Lietuvos vyko ne per seniausiai vaikai į Alaniją, ten pristatinėjo savo šokių kolektyvus. Pas mus visą laiką vyksta mainai ir su Alanijos miestus, ir kitais miestais“, – tv3.lt kalbėjo J. Čirienė.

REKLAMA

Politikės teigimu, apgyvendinimą ir maitinimą apmokėjo priimanti pusė, o bilietų kainas padengė Trakų rajono savivaldybė. Iš viso politikių komandiruotės bilietai savivaldybei kainavo tūkstantį eurų.

Naudą dar teks įvertinti

Konservatorius tarybos opozicijos narys Darius Mechovskis neslepia, kad pats ne kartą yra buvęs panašiose kelionėse. Blogiausias jų aspektas, anot politiko, finansinė našta savivaldybei.

„Tokiose kelionėse esu buvęs gal prieš penkerius metus, pirmoje savo kadencijoje, kai buvau valdančiojoje koalicijoje. Tai smagu, priima ta šalis, oficiali vakarienė, naujos pažintys, nauja kultūra. Tas nėra blogai. Bet kad tai kainuoja savivaldybei, taip, kainuoja, o čia yra blogai“, – tv3.lt kalbėjo D. Mechovskis.

REKLAMA

Socialdemokratas tarybos opozicijos narys Kęstutis Vilkauskas taip pat neatmeta, kad savivaldybei gali tekti finansinė našta, tačiau tai priklauso nuo susitarimo su svečiuotis kviečiančia šalimi.

„Būna taip, kad priimanti šalis parūpina nakvynę, maistą, būna, kad ir bilietus nuperka. Bet būna ir taip, kad, jeigu turi mažiau lėšų, tai sutaria, kad bilietus perka vykstanti pusė“, – tv3.lt sakė K. Vilkauskas.

Politiko teigimu, delegacija turėtų viešai pateikti ataskaitą apie tai, kiek atsiėjo vizitas, bei kokius išsikeltus tikslus jo metu pavyko pasiekti. Šiuo klausimus kitą savaitę palies ir susitikusi Trakų rajono savivaldybės taryba.

„Jeigu kažkur išvyksta, turėtų būti pateikta rinkėjams ir žmonėms ataskaita, ką jie ten veikė. Iš tikrųjų, geriausia yra viešumas, atvirumas bet kokiam politikui. Jeigu grįžę tarybos nariai pateiks savo ataskaitas ir viską, ką ten veikė, tai užklausime mes ir per tarybą. Tarybą jau kitą savaitę bus, tai paklausime, kaip čia yra – koks buvo tikslas, kiek ir ką nuveikė, kokia nauda. <...> Šiaip turėtų būti visų tų kelionių ataskaitos. Po tų ataskaitų visiškai aišku būna, ar tos kelionės neša naudą, ar ne“, – patikino K. Vilkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat kelia klausimą, kiek tarybos narių turėtų dalyvauti tokiuose vizituose.

„Klausimas, kiek turėtų važiuoti tų tarybos narių – ar jų tiek reikia, ar nereikia. Klausimas, kiek kviečia. Jeigu kviečianti pusė turi galimybių pakviesti, tai kviečia daugiau. Nežinau, nemačiau jų programos, kiek toje programoje buvo darbinių susitikimų. Nes važiuojant į tokį renginį, suprantu, kad yra ir eisenos, ir gražių dalykų, bet turėtų būti ir darbinių susitikimų. Tai būtų gerai pasižiūrėti, kokia ta programa buvo“, – sakė politikas.

Vis tik, jo teigimu, tokios išvykos Trakams naudingos, nes „užmezgami ryšiai, vyksta įvairūs dideli piniginiai projektai“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų