REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol kas Lietuvos kovoje prieš Sasnovskio barščius laimi barščiai. Šis invazinis augalas jau užėmė tūkstančius hektarų mūsų šalies ploto. Aplinkos ministerija kartu su nacionaline mokėjimo agentūra išleidžia mobiliają programėlę ir prašo visų gyventojų su ja fiksuoti kur keroja šie sveikatai pavojų keliantys augalai.

Kol kas Lietuvos kovoje prieš Sasnovskio barščius laimi barščiai. Šis invazinis augalas jau užėmė tūkstančius hektarų mūsų šalies ploto. Aplinkos ministerija kartu su nacionaline mokėjimo agentūra išleidžia mobiliają programėlę ir prašo visų gyventojų su ja fiksuoti kur keroja šie sveikatai pavojų keliantys augalai.

REKLAMA

Tikimasi, kad tai padės geriau suvokti tikrąjį problemos mastą ir galutinai su Sosnovskio barščiais susidoroti. Tiesa, greitų rezultatų nežadama – šis žmogaus sveikatai itin pavojingas augalas – be galo gajus, todėl jam išnaikinti gali prireikti net kelių dešimtmečių.

Nors Sosnovskio barščių naikinimas vykdomas jau daugelį metų, kol kas tai panėšėja į kovą su vėjo malūnais. Štai, kad ir Perkūnkiemyje galima aiškiai matyti vis didesnius jo užimamus plotus.

REKLAMA
REKLAMA

Čia gyvenantys žmonės neslepia – nuo šių augalų jau nukentėjo ir jų augintiniai, ir vaikai:

„Gyventojai skundžiasi forume, kad negali išeiti pasivaikščioti, tai vienam tai šunį nudegina, tai vaikai grįžta su puslėmis“, – sakė gyventojas.

REKLAMA

„Tiktai va brūkštelt šiek tiek, pereini ir viskas. Nudegimai. Tokios pūslės iš karto. Taip, kad reikia juos naikinti“, – jam antrino kitas žmogus.

Būtent tokius sunkius nudegimus sukelia kontaktas su šiais invaziniais augalais. Sosnovskio barščių sultyse yra odai kenksmingų medžiagų, galinčių sukelti I, II ir netgi III laipsnio nudegimus. Ypač pavojinga yra dabar, kai šilta. Aukšta temperatūra ir didelė oro drėgmė smarkiai padidina nuodingą šio augalo poveikį.

Po kontakto iššoka ilgai negyjančios pūslės, kurios, jei per artimiausias 8-12 valandų patenka po tiesioginiais saulės spinduliais, gali pavirsti baisiais randais. Esant stipriai alerginei reakcijai nuo kontakto su Sosnovskio barščiais galima net ir numirti. Gyventi Sosnovskio barščių kaiminystėje nenori niekas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Kaukazo prieš 70 metų atvežtas augalas – invazinis ir labai gajus. Kažkada naudotas žemės ūkyje kaip pašaras gyvuliams, mat nereikalauja jokių ypatingų sąlygų, nupjovus labai greitai atauga. Savyje turi daug maistingų medžiagų. Tik vėliau paaiškėjo, kad jis – itin sunkiai sunaikinamas bei išstumia visą kitą aplinkui augančią florą.

Sosnovskio barščiai – opi problema visoje Europoje. Aplinkos ministerija kartu su nacionaline mokėjimo agentūra paleido mobiliąją programėlę „NMA agro“, skirtą išmaniajam telefonui ir prašo visų gyventojų prisidėti informuojant kur plyti šio augalo užimami plotai.

„Vartotojui tereikia pranešimo tipą ar tai bus pranešta apie atliktą veiklą, ar apie pažeidimus. Šiuo atveju kalbant apie Sosnovskio barščius tai būtų pranešimas apie pažeidimus, pasirenkamas šis tipas, padaroma keletas nuotraukų iš vietovės ir spaudžiama siųsti. Tai yra tiek. Čia yra minutės reikalas", – tikino agentūros atstovas Aušrius Kučinskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suvokus problemos mastą žadama imtis ryžtingų priemonių, kurios turėtų padėti užkirsti kelią tolimesniam šio augalo plitimui. Pasak aplinkos ministerijos atstovės – delsti nevalia. Nenaikinami Sosnovskio barščiai plinta žaibiškai. Šio augalo sėklos – labai gyvybingos. Ant žemės nukritusi sėkla sudygti gali net ir po 7-erių metų. O tokių sėklų viename augalo skėtyje net 12 tūkstančių. Jų naikinimo būdų yra įvairių. Tiesa greitų rezultatų tikėtis neverta.

„Jeigu tai yra dirbama žemė, mes galime taikyti arimą su herbicidų naudojimu. Jeigu tai yra saugoma teritorija, tai galbūt reikia juos iškasti, arba naudoti agrotekstilę. (sujungti) Ne per vieną dešimtmetį išplito Sosnovkio barštis, ne vieno dešimtmečio reikės, kad tas augalas sunyktų", – kalbėjo Aplinkos ministerijos atstovė Laura Janulaitienė.

REKLAMA

Rezultatai užtruks, nes Sosnovskio barščių naikinimas – sudėtinga misija. Nupurškimas herbicidais efektyviausias pavasarį, kol augalas dar nedidukas, iki 40 cm dydžio. Šią procedūrą teks atlikti porą metų iš eilės. Iškasinėti augalus mechaniniu būdu užtrunka – jų šaknys labai gilios, todėl iškasimą kartoti taip pat tenka ne vienerius metus. Agrotekstilės metodas, kai Sosnovskio barščių plotas apdengiamas juoda plėvele – efektyvus, tačiau – brangus, be to norint ilgalaikių rezultatų jį reikia kartoti net 7 metus, tiek, kiek išlieka gyvybingos jo sėklos.

Už tyčinį Sosnovskio barščių auginimą privačioje teritorijoje galima gauti baudą nuo 300 iki 800 eurų, esą buvo užfiksuota tokių atvejų, kai gyventojai pramogai buvo įsirengę net Sosnovskio barščių labirintus, o už netyčinį, dažniausiai apleistuose žemės sklypuose atsiradusį Sosnovskio barščių krūmyną baudžiama 200 eurų bauda.

Ministerija tikisi greitu metu šias baudas smarkiai padidinti ir taip priversti gyventojus aktyviau tvarkytis jų privačiose valdose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų