REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje filmuotam mini serialui „Černobylis" visame pasaulyje mušant žiūrimumo rekordus – mūsų atominėje elektrinėje Visagino pašonėje rekordus muša čia norintys apsilankyti turistai. 

Lietuvoje filmuotam mini serialui „Černobylis" visame pasaulyje mušant žiūrimumo rekordus – mūsų atominėje elektrinėje Visagino pašonėje rekordus muša čia norintys apsilankyti turistai. 

REKLAMA

Kompanijos HBO kurtas 5 dalių nepagražintais faktais paremtas mini serialas „Černobylis“ pradėtas rodyti gegužės 6 d. – vos per mėnesį sumušė visus žiūrimumo rekordus. Jį jau pažiūrėjo per 8 mln. žmonių. Ir panašu, kad jie nori daugiau.

Visagino pašonėje esančioje Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE), persirengimo kambaryje, dviem sluoksniais baltų drabužių apsirengia užsienio turistų grupė. Daugiausia lenkų.

Šių dienų karštyje jų pirmiausia laukia nedidelė mankšta, kopimas laiptais ir ilgų koridorių įveikimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šio koridoriaus ilgis yra 600 m. Mes praėjome pro pirmąjį atominės elektrinės bloką ir keliaujame į antrą, kur pamatysime išjungtą reaktorių", – kalbėjo žurnalistas Vytautas Dovydaitis. 

REKLAMA

Net IAE koridoriai turistams primena scenas iš populiaraus serialo.

„Tai buvo auksinis koridorius, kuris jungė visus kambarius, valdymo kambarį kairėje pusėje ir reaktorių dešinėje. Čia sienų spalva skiriasi, nes Černobylyje jos spalvos. Bet viskas panašu, labai jaudina“, – kalbėjo lankytojas italas Andrea Ballini Federico.

Ignalinos atominė elektrinė sustabdyta prieš dešimtmetį, bet darbai čia nesibaigia.

„Paskutinį kurą iš šio reaktoriaus ištraukėme pernai, 2018 m. vasarį", – tikino IAE gidė. 

O ekskursijų gidams, panašu darbo po serialo tik daugėja.

„Tikrai jaučiame didelį lankytojų antplūdį, susidomėjimas, žinoma, visada buvo atomine elektrine, bet per pastarąsias dienas tikrai žymiai padidėjo. Jei anksčiau per dieną mes turėdavome 4 užklausas dėl galimybės apsilankyti elektrinėje – dabar turim 40. Per 3 dienas esame užregistravę 400 lankytojų. Tai dienos rezervuojamos jau iki lapkričio pabaigos", – kalbėjo IAE atstovė Ina Daukšienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gidė sako, kad turistai registruojasi iš Australijos, Naujosios Zelandijos ir net Zimbabvės:

„Matote pas mus yra tokie žali davikliai, žalia lemputė dega. Tai reiškia fonas normalus, čia galima ir dirbti, ir lankytis.“

Deja, 1986 m. balandžio 26 d. Černobylyje net avarinio mygtuko paspaudimas nevykusio eksperimento metu nepadėjo išvengti nelaimės. Po baisios avarijos visi šio tipo RBMK reaktoriai, taip pat ir esantis Lietuvoje, buvo tobulinami, kad tokia nelaimė nepasikartotų.

O valdymo skyde sutinkame Michailą Nefedjevą, vyr. budintį inžinierių, kuris čia dirba nuo 1982 m. Sako, gaila, kad elektrinė sustabdyta:

„Tai visiškai savaime suprantamas procesas. Taigi čia gali gailėti, negailėti… Pasaulyje dabar bendra tendencija stabdyti blokų eksploataciją. Suprantama, šio tipo RBMK aparatai, negalima sakyti, kad jie blogi, nes bet koks aparatas gaminantis atominę energiją yra potencialiai pavojingas. Bet juos nustoja naudoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Michailas, nors ir girdėjo apie turistus čia priviliojusį serialą, pats sako jo nematęs. O lenkų grupės gidas tikina, kad po serialo visi nori pasidairyti Lietuvoje.

„Anksčiau to nebuvo, dabar visi nori nuvažiuoti į Ignalinos elektrinę ir pažiūrėti, kaip viskas buvo“, – sako jis.

„Mane domina Černobylis nuo paauglystės, nes buvo žaidimas „Stalker“, kuris mane į tai įtraukė. Tuomet prieš kelerius metus buvau Černobylyje, o dabar aš nusprendžiau aplankyti Ignaliną", – savo mintimis dalinosi lankytojas.

Pavyzdžiui, kelionė ir vizitas Ignalinos atominės elektrinės saugomoje teritorijoje lenkams iš Varšuvos kainavo po beveik 1000 zlotų, tai yra daugiau nei 200 eurų.

REKLAMA

Lietuvos gyventojai Monikai kainavo tik ekskursija. Beveik 60 eurų.

„Aš mačiau, kaip filmavo serialą, buvau atvykus, nes buvo labai įdomu. Tikriausiai serialo metu įdomiausia yra matyti efektus ir sukelia gaisrą, net nesuvoki, kad čia filmuota Visagine, bet pati mačiau, kad filmuota Visagine, tai patikėjau", – pasakojo vilnietė.

O kad šis objektas vis dar nėra eilinis muziejus, išeinant primena ir radiacijos užterštumą ant lankytojų tikrinantys varteliai. Kam nepasiseka – per daug čiupinėjo aplinką – gali tekti keliauti į čia įrengtą dušą.

Turistų neatsigina ir tikroji katastrofos vieta – Černobylis. Skelbiama, kad po serialo ten turistų skaičius išaugo 40 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų