REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Abiturientai po valstybinio matematikos brandos egzamino (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Lietuvoje birželio 14 d. abiturientai laikė valstybinį matematikos brandos egzaminą. Laikiusieji neslėpė džiaugsmo, bet taip pat buvo ir dvejojančių, ar pavyks išlaikyti šių metų egzaminą. Be to, dalis abiturientų teigė, kad savo ateitį sies su užsienio universitetais arba šiuos metus praleis dirbdami ir niekur nestudijuos.

22

Lietuvoje birželio 14 d. abiturientai laikė valstybinį matematikos brandos egzaminą. Laikiusieji neslėpė džiaugsmo, bet taip pat buvo ir dvejojančių, ar pavyks išlaikyti šių metų egzaminą. Be to, dalis abiturientų teigė, kad savo ateitį sies su užsienio universitetais arba šiuos metus praleis dirbdami ir niekur nestudijuos.

REKLAMA

Matematikos egzaminą Vilniaus Senvagės gimnazijoje laikiusi Agnė teigė, kad šiam dalykui ruošėsi be galo ilgai, tačiau net ir turint sukauptą svarų žinių bagažą, pasak abiturientės, sprendžiant užduotis, reikėjo pasukti galvą.

„Šiam egzaminui ruošiausi labai ilgai, todėl ketinu pasiekti gerų rezultatų, tikėjausi, kad bus baisiau. Visgi, dvi paskutinės užduotys buvo gana sudėtingos – reikėjo spręsti aritmetinės ir geometrinės progresijos užduotis su dviem nežinomaisiais, taip pat nustebino ir dar viena pateikta užduotis, kur reikėjo sužinoti, kokia bus tikimybė, jog, ištraukus tris rutuliukus su natūraliaisiais skaičiais, iškris lyginis skaičius.

Tikiuosi, kad gausiu 60-70 procentų. Palyginus su praėjusių metų egzaminu, šis buvo gerokai lengvesnis. <...> Šiemet pasiliksiu Lietuvoje ir dirbsiu, o kitais metais stosiu į teatrą arba studijuosiu įtalų kalbą“, – sako Agnė.

REKLAMA
REKLAMA

Arminas iš Vytauto Didžiojo gimnazijos taip pat mano, kad valstybinis matematikos brandos egzaminas, palyginus su ankstesnių metų užduotimis, nebuvo labai sudėtingas, tačiau dalis vietų privertė suglumti. Pašnekovas priduria, kad daugelis galėjo išlaikyti matematikos brandos egzaminą – net ir tie, kuriems tikslieji mokslai nepatinka.

REKLAMA

„Manau, kad šis egzaminas nebuvo labai sudėtingas, bet jeigu sieki geresnių rezultatų, tikrai reikėjo pasistengti. Nors užduotys su funkcijomis ir integralais nebuvo labai sudėtingos, pamąstyti privertė tikimybių sprendimo būdai. Be to, buvo viena kebli užduotis su atotampomis, kuomet yra nurodytas jų ilgis ir reikėjo apskaičiuoti aukšį. <...> Manau, tikrai surinksiu virš 50 procentų.

Palyginus su praeitų metų matematikos valstybinio brandos egzamino užduotimis, tai šios yra gerokai lengvesnės. <...> Svarstau apie laisvus metus, išvažiuoti į užsienį ir galbūt netgi ten studijuoti“, – įspūdžiais dalinasi Arminas.

REKLAMA
REKLAMA

Abiturientė Viktorija, nors ir nenoriai kalba apie galimus egzamino rezultatus, tačiau teigia, kad jai išspręsti pateiktas užduotis buvo paprasta, todėl tikisi gerų rezultatų.

„Bijau prasišnekėti, bet man egzaminas atrodė ganėtinai lengvas. Buvo be galo daug uždavinių su funkcijomis, tikiuosi pasiekti 50 procentų rezultatą. <...> Šiais metais ketinu niekur nestudijuoti, o vėliau svarstau tęsti mokslus Lietuvoje“, – teigia pašnekovė.

Daliai abiturientų egaminas pasirodė sudėtingas

Kita abiturientė iš Vytauto Didžiojo gimnazijos teigė, kad pirmosios dalies egzamino užduotys buvo lengvos, o vėliau spręsti uždavinius tapo sudėtinga.

„Pirmoje dalyje buvo gana lengva, tačiau kitose dalyse užduotys tapo gerokai sudėtingesnės. Asmeniškai man, buvo sunku apskaičiuoti figūrų kampus. Nepasakyčiau, kad matematikos brandos egzaminas šiemet buvo labai lengvas. <...> Svarstau apie galimybę studijuoti teisės mokslus Lietuvoje“, – susirūpinusi kalba Deimantė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė Kamilė, ketinanti studijas tęsti užsienyje, taip pat mano, kad išspręsti pateiktas užduotis buvo nelengva. Visgi, abiturientė teigia, kad egzaminas yra įveikiamas.

„Tai nebuvo mano pagrindinis dalykas, kuriam labai ruošiausi, tačiau man pasirodė, kad šis egzaminas yra gana sudėtingas. Žinoma, daug priklausė nuo to, kokias matematikos užduotis mokykloje mokėjai spręsti geriau. Nepaisant to, manau, kad įveikti šį valstybinį matetmatikos brandos egzaminą buvo įmanoma. Kol kas nenoriu spėlioti rezultatų, bet tikiuosi, kad išlaikysiu. <...> Ateityje svarstau studijuoti užsienyje“, – kalba Kamilė.

Valstybinio matematikos brandos egzamino užduotis susidėjo iš trijų skirtingų dalių. Pirmoje dalyje reikėjo pasirinkti vieną teisingą atsakymą iš dešimt galimų variantų, antroje ir trečioje buvo pateikti struktūruoti arba nestruktūruoti trumpojo ir atvirojo atsakymo uždaviniai. Iš šio tipo užduočių iš viso buvo galima surinkti 60 taškų.

Laikyti valstybinį matematikos egzaminą užsiregistravo 18 400 kandidatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų