REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
U. Usevičiūtės daugiabutis (nuotr. asm. archyvo)

Norint įsigyti gyvenamąjį būstą, gali prireikti ne tik finansinių išteklių, bet ir laiko. Su tuo sutinka ir Radviliškyje buvusį mokyklos bendrabutį nusipirkusi šio miesto gyventoja Ugnė Usevičiūtė.

7

Norint įsigyti gyvenamąjį būstą, gali prireikti ne tik finansinių išteklių, bet ir laiko. Su tuo sutinka ir Radviliškyje buvusį mokyklos bendrabutį nusipirkusi šio miesto gyventoja Ugnė Usevičiūtė.

REKLAMA

Kaip teigia nauja daugiabučio savininkė, įsigyti tokio tipo pastatą paskatino sukaupta nekilnojamojo turto patirtis, taip pat gera aukciono kaina, kuri nuo pradinės vertės išaugo beveik dvigubai.

„Aš turiu patirties komercinio nekilnojamojo turto srityje, todėl tai man leido lengviau įvertinti galimas rizikas perkant tokį pirkinį. <...> Pats daugiabutis buvo parduodamas Valstybės turto fondo iniciatyva. Vykusiame aukcione dalyvavo daugybė potencialių pirkėjų, o pradinė viso pastato kaina pakilo beveik dvigubai, todėl 53 butai buvo nupirkti už 211 tūkst. litų“, – patirtimi dalinasi U. Usevičiūtė.

Buvęs mokyklos bendrabutis keičiamas kardinaliai

Nupirktas daugiabutis, pasak U. Usevičiūtės, buvo gerokai apleistas, todėl reikalavo ne tik kosmetinių pakeitimų, bet ir struktūrinių. Butų savininkė priduria, kad nors šiuo metu didžiąją dalį darbų atlieka atskiros statybų įmonės, tačiau neretai tam tikrus pastato pakeitimus tenka tvarkyti savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo mokyklos bendrabutis, todėl jį pertvarkėme į atskirus 1–3 kambarių butus. Išorės renovacija buvo atlikta pagal valstybinę renovacijos programą. Kai kuriems darbams samdome statybines kompanijas, patentininkus, taip pat dalį darbų atlieku pati“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Radviliškietė U. Usevičiūtė sako, kad butų remontas reikalauja nemažų finansinių išteklių, todėl renovacijos darbai gali užtrukti dar bent vienerius metus.

„Kadangi išorė buvo sutvarkyta pagal renovacijos programą, daug lėšų skirti nereikėjo. Tačiau vidaus įrengimas pareikalavo nemažai finansų, todėl, atsižvelgdami į galimybes, butus įrengiame neskubėdami. Žinoma, dėl to kiek užsitęsė darbai“, – teigia U. Usevičiūtė.

Pirkiniu nenusivylė, o butus tikisi parduoti arba išnuomoti

Pasiteiravus daugiabučio savininkės, kokie yra tolimesni planai, kuomet butai bus galutinai įrengti, ji teigė, kad yra nusprendusi pasirinkti standartinį nekilnojamo turto principą – dalį butų parduos arba išnuomos. Radviliškietė svarsto, kad iš karto visų gyvenamųjų patalpų realizuoti tikriausiai nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA

„Dalį butų parduosime, o dalį – nuomosime. Kadangi pasiūla bus didelė, Radviliškyje jų parduoti arba išnuomoti per vieną laikotarpį tikrai neišeis. Žinoma, iš pradžių norime užbaigti statybas, kadangi kol kas galutinai yra įrengtas tik vienas aukštas iš penkių, kurį būtų galima parodyti žmonėms“, – įžvalgomis dalinasi daugiabučio savininkė.

Daugiabučio savininkė į netolimą butų realizavimo idėją žvelgia optimistiškai ir mano, kad nors Radviliškis nėra didelis miestas, tačiau ši vietovė turi daugybę galimybių. Taip pat U. Usevičiūtė, atlikdama bandymą su skelbimų portalais, pastebėjo, kad susidomėjimas tokio tipo gyvenamosiomis erdvėmis yra gana didelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, jog nepavyks išnuomoti ar parduoti butų, nes paklausa yra labai didelė. Kiekvieną savaitę žiūriu naujus skelbimus, juos konspektuoju ir pastebiu, kad žmonių susidomėjimas yra labai didelis. Kas mėnesį iš surašomos lentelės reikia naikinti daugybę butų, nes jie dingsta iš skelbimų sąrašo. <...> Nors Radviliškis nėra labai didelis miestas, bet mes turime stiprų geležinkelį, daugybę transporto kompanijų, yra nemažai užsieniečių. Štai, pavyzdžiui, neseniai pabandymui įkėlėme skelbimą, jog parduodame šiuos butus, tai susidomėjimas buvo labai didelis. Aš pilna optimizmo. Jeigu būčiau pesimistė, nebūčiau pirkusi šio daugiabučio“, – kalba U. Usevičiūtė.

REKLAMA

Kol kas butų savininkė apie nuomos ir pardavimų kainas nenori kalbėti, tačiau teigia, kad jos gali būti šiek tiek aukštesnės nei įprastų senos statybos būstų Radviliškyje. Taip pat daugiabučio savininkė priduria, kad jeigu pasitaikytų proga ir leistų galimybės įgyvendinti dar vieną tokio tipo projektą, ji būtinai apsvarstytų šią galimybę, juolab kad daugelis aplinkinių ją palaikė dėl tokio asmeninio sprendimo.

„Tokio tipo projektų nėra tiek daug, tačiau savo pirkiniu aš nesu nusivylusi. Žinoma, tai atėmė labai daug laiko ir finansų. <...> Aplinkiniai ir artimieji mano tokį sprendimą palaikė. Visgi, dabar norisi įgyvendinti pradėtą projektą, bet jeigu ateityje atsiras panaši galimybė, tai kas čia žino – niekados nesakau „ne“, – optimistiškai kalba U. Usevičiūtė.

REKLAMA

Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai siūlo įvertinti grėsmes

„Inreal“ grupės NT analitikės Kotrynos Griško teigimu, tokia investicija nėra bloga, kadangi regionų gyventojai šiuo metu žvalgosi naujų nekilnojamojo turto projektų. Visgi, ekspertė priduria, kad, prieš įgyvendinant tokią idėją, vertėtų pasverti keletą esminių veiksnių.

„Didžiausia rizika NT plėtros regione yra laikas, per kurį rinka yra pajėgi įsisavinti naują pasiūlą. Jeigu Vilniuje būstai naujuose projektuose šiuo metu realizuojami per maždaug 12 mėnesių nuo pardavimų pradžios, tai regionuose šis laikas yra ilgesnis. Kuo didesnis terminas, tuo didesnė rizika, kad rinkos sąlygos gali pasikeisti. Regionuose dar gana stipriai juntamos istorinės „krizės baimės“. Tačiau drąsesnieji priima sprendimus ir jų investicijos turi didžiausią potencialą sėkmei, nes regionų rinka yra pasiilgusi naujų NT projektų – norinčių pirkti yra, bet nelabai yra ką“, – mano K. Griško.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas NT ekspertas Arminas Karalius taip pat sako, kad toks pirkinys gali būti sėkmingas, jeigu šiame regione yra tokio tipo pastatų paklausa.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, ar yra būsto paklausa Radviliškyje. Jeigu poreikis yra, galbūt tai gera investicija. <...> Kadangi būsto kaina šiame regione, palyginus su didžiaisiais Lietuvos miestais, nėra tokia didelė, tikėtina, kad žmonės ryšis ne nuomoti būstą, bet jį įsigyti“, – teigia A. Karalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų