REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neproduktyvu vesti pamokas tokiomis oro sąlygomis, patvirtina švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. Tačiau jis pabrėžia – mokyklos turėtų ne užsidaryti, o toliau stengtis įgyvendinti ugdymo planą kūrybiškai, nebūtinai dėstant įprastas pamokas, o organizuojant ekskursijas.

Neproduktyvu vesti pamokas tokiomis oro sąlygomis, patvirtina švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. Tačiau jis pabrėžia – mokyklos turėtų ne užsidaryti, o toliau stengtis įgyvendinti ugdymo planą kūrybiškai, nebūtinai dėstant įprastas pamokas, o organizuojant ekskursijas.

REKLAMA

Porą savaičių iš eilės besitęsiant karščiams, A. Monkevičius pirmadienį su mokyklų ir tėvų bendruomene aptarė ugdymo galimybes per karščius.

„Ugdymo planai tvirtinami dviem metams. Kaip žinia, šiemet jie yra ilgesni, siekia 185 dienas ugdymo programa. Tai tikrai tampa iššūkiu pirmiausia dėl to, kad birželio mėnesį klimatas neįprastai pasikeitęs. Sąlygos mokyklose labai sudėtingos. Jau kreipiausi į mokyklas, informavau ir kviečiau prisiminti higienos normas. Bet situacija yra tokia, kad mokyklose dirbti sudėtinga“, – žurnalistams po susitikimo ministerijoje sakė A. Monkevičius.

Ministro teigimu, kiekviena mokykla laisva priimti sprendimą tokiu oru pamokų nevesti. Vis tik daugelis mokyklų šiuo metu nusprendė pamokų ne atsisakyti, o jas trumpinti, užsiėmimus vykdyti tik iki 12 val.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgesni mokslo metai

Praėję mokslo metai buvo dešimčia mokslo dienų ilgesni nei užpernai, 2018–2019 mokslo metais pridėtos dar penkios papildomos mokymosi dienos.

REKLAMA

A. Monkevičius atsisakė komentuoti ankstesnės švietimo ministrės ilginti mokslo metus. Vis tik, jo teigimu, būtent nuo mokyklų priklauso, kaip jos susidėlios ugdymo planą, ir ar sugebėtų mokslo metus baigti dar iki birželio.

„Galime galbūt svarstyti šitą klausimą, bet turėtume jį atsakingai svarstyti. Turime kalbėti apie vaikų ugdymo rezultatą. Turėtume išdėstyti dienų skaičių taip, kad tai nėra vien tik pamokos, o ir kiti dalykai. Jeigu vaikai ilgą pertrauką turės, matome, kad labai nukenčia rezultatai“, – teigė ministras.

Tačiau A. Monkevičius pripažino, kad „tik laiko ištempimas savaime naudos neduoda“. Pats mokslo metų ilginimą ministras, jo teigimu, būtų daręs etapais, o ne iš karto.

REKLAMA
REKLAMA

Reaguodami į prailgintus mokslo metus ir varginantį karštį, praėjusią savaitę Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazijos 7–8 klasių mokiniai Akmenės rajono savivaldybės prašė trumpinti pamokas vasaros metu.

Rekomenduoja trumpinti pamokas

Savo ruožtu ŠMSM mokykloms primena, kad esant karštiems orams, kai patalpų temperatūra viršija 28 laipsnius, ugdymo procesas gali būti koreguojamas. Ministerija mokykloms pataria užsiėmimus rengti lauke, parke ar vėsesnėse patalpose.

Be to, ŠMSM rekomenduoja ir trumpinti pamokas, rengti jas tik iki pakylant minėtai temperatūrai.

A. Monkevičius pažymi, kad karštuoju periodu būtina suderinti vaikų ugdymą su jiems sveika ir saugia aplinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šalyje esant didesniems karščiams kviečiame mokyklas lanksčiai derinti ugdymo procesą su vaikų sveikos aplinkos užtikrinimu. Pamokos gali būti trumpinamos, daugiau veiklų organizuojamos ten, kur nėra tvanku ir neplieskia saulė“, – teigia ministras A. Monkevičius.

Pasak ministro, higienos normose reikėtų platesnio reglamentavimo, kaip elgtis esant karščiams. Būtent todėl su Sveikatos apsaugos ministerija bus svarstoma, kaip aiškiau reglamentuoti, kada mokiniams neberekomenduojama būti lauke, mokykloms nebeorganizuoti pamokų.

Svarbiausi patarimai

Kai už lango itin karšta, vaikams nepatariama būti saulėje nuo 11 iki 16 valandos. Jeigu pavėsyje oro temperatūra siekia 28 laipsnius, vaiko iš viso negalima vesti lauką.

REKLAMA

Būtina tinkama apranga: lengvi, laisvi, natūralaus pluošto drabužiai. Reikėtų nepamiršti pasirūpinti ir natūralaus pluošto galvos apdangalu.

Nepamiršti duoti vaikui gerti negazuoto vandens, sulčių, net jeigu ir nekamuoja troškulys. Atviras odos vietas patepkite apsauginiu kremu SPF 50.

Anot kardiologų, jautriausi karščiui – vyriausieji ir patys mažiausi. Kadangi vaiko kūno termoleguliacija dar nesusiformavusi prie didelės temperatūros, jis prisitaiko ne taip greitai kaip suaugusysis. Taip pat prasčiau išsivystę vaiko atsivėsinimo mechanizmai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų