REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rekordiniai karščiai fiksuojami ir Lietuvos pajūryje. Kai kur termometrai rodė ir 31-ą laipsnį karščio. Atsigaivinti žmonės brenda į jūrą, nors vanduo toli gražu nėra tiek įšilęs.

Rekordiniai karščiai fiksuojami ir Lietuvos pajūryje. Kai kur termometrai rodė ir 31-ą laipsnį karščio. Atsigaivinti žmonės brenda į jūrą, nors vanduo toli gražu nėra tiek įšilęs.

REKLAMA

Tiesa, į paplūdimį jau ne kartą skubėjo ir greitoji: dėl svilinančių karščių streikuoja tiek pagyvenusių, tiek ir jaunų žmonių sveikata.

Maudynėmis besimėgaujantys žmonės teigia, kad vanduo vėsus, tačiau atsigaivinti jame – tikras malonumas.

Tačiau svilinantis karštis – džiaugsmas ne visiems. Į paplūdimius jau ne kartą skubėjo greitoji. Sveikatos sutrikimais skundžiasi ne tik senyvo amžiaus žmonės.

„Mergaitė buvo jūroje. Su draugėm be tėvų, pasidarė bloga, silpna, negera, pykinimas vėmimas, o šitokie atvejai, kada žmogui pasidaro negera jūroje, yra ypatingai blogi, gali įvykti bet koks atvejis, netgi galimas skendimas. Bet mergaitė buvo išvesta iš jūros, suteikta pirmoji pagalba ir iškviesta greitoji“, – pasakoja medikė Onutė Adomaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau Giruliuose blogai pasijuto 88-erių metų moteris. Jai taip pat buvo iškviesta greitoji. Medikai sako, jog šiuo metu saulė – itin pavojinga. Tad vasaros pradžioje ja mėgautis be pertraukėlės patariama vos 20 minučių.

REKLAMA

„Tikrai ne daugiau 15–20 minučių. Ir patartina kiekvieną dieną tą laiko tarpą vis ilginti. Na, sekančią dieną jau gali pabūti 25 minutes ir tą laiko tarpą ilginti. Nuo 11 valandos, bent šį mėnesį, iki 17 valandos, mūsų nuostabioji saulė yra labai pavojinga“, – pastebi medikė.

Pajūryje sutikti žmonės pasakoja, kad nuo karščio gelbėjasi ledais, vėsiu vandeniu ir pavėsiu: „Tai va, kaip matot, kepurės, akiniai nuo saulės, ledai, vanduo kepurė, kremas nuo saulės“.

Kitas žmogus pastebi, kad svarbu surasti pavėsio lopinėlį: „Pavėsy turim sėdėt, dar kaip sergantys esam su širdimi, tai negalim būt saulėj“.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai įspėja, kad karštą dieną net ir pavėsyje ilgai užsibūti pavojinga. O jei tenka būti saulėje, dėmesį būtina atkreipti į svarbius simptomus.

„Man negera, bloga, zvimbia ausyse, skauda galvą, pykina, žmogus išblyškęs, išbalęs, tai pats pirmas variantas, kada žmogų ištiko saulės smūgis“, – simptomus vardija medikė.

Pajūrio gelbėtojams birželis yra pirmasis sezono mėnuo. 

„Kol jūra rami, tai daugiau visokių saulės smūgių būna, būna termosmūgių, perkaista saulėj. Paprastų sužalojimų būna, užkliūva kopose kur, neseniai pirštą kopose žmogus buvo susižeidęs, suteikėm pirmą pagalbą“, – sako vyresnysis gelbėtojas Dainius Šerpytis.

Sezonui prasidėjus Klaipėdos paplūdimiuose budi 35-i, Palangos ir Neringos po 30-t gelbėtojų. Vasarai įsibėgėjus jų dvigubės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų