REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dirbantiems ir mokesčius mokantiems tėvams priklauso 1 arba 2 metus mokama vaiko priežiūros išmoka. Jeigu pirmus metus gaunantys išmokas nori papildomai uždirbti, tai išmoka sumažinama uždirbtos sumos dydžiu. Teismas spręs, ar tokia nuostata neprieštarauja Konstitucijai.

Dirbantiems ir mokesčius mokantiems tėvams priklauso 1 arba 2 metus mokama vaiko priežiūros išmoka. Jeigu pirmus metus gaunantys išmokas nori papildomai uždirbti, tai išmoka sumažinama uždirbtos sumos dydžiu. Teismas spręs, ar tokia nuostata neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinis teismas informavo sustabdęs bylą, kurioje gyventojas skundžia „Sodros“ veiksmus, ir nusprendęs kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti įstatymo nuostatų atitiktį Konstitucijai.

Teismo išplatintame pranešime rašoma, kad pareiškėjas P. M. 2018 m. gegužės mėnesį kreipėsi į „Sodros“ Vilniaus skyrių prašydamas skirti vaiko, gimusio 2018 m. gegužės mėnesį, priežiūros išmoką.

Skyriaus 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu pareiškėjui buvo apskaičiuota 1 227,02 Eur per mėnesį vaiko priežiūros išmoka, iki vaikui sukaks vieni metai, ir 701,15 Eur per mėnesį vaiko priežiūros išmoka, iki vaikui sukaks dveji metai.

REKLAMA
REKLAMA

Byloje ginčas kilo dėl suteiktos vaiko priežiūros išmokos sumažinimo, pareiškėjui pradėjus gauti draudžiamųjų pajamų įsidarbinus uždarojoje akcinėje bendrovėje.

REKLAMA

Taigi pareiškėjas, kuriam nuo 2018 m. gegužės 23 d. iki 2020 m. gegužės 23 d. paskirta vaiko priežiūros išmoka, neteko galimybės gauti vaiko priežiūros išmoką (jos dalį) pradėjęs gauti draudžiamųjų pajamų iš savo darbovietės.

Pareiškėjo teigimu, toks teisinis reguliavimas apriboja jo teisę į darbą ir nuosavybę, skirta kompensuojamojo uždarbio sumažinta išmoka yra per maža, todėl jis priverstas papildomai dirbti.

P. M. prašo teismo panaikinti „Sodros“ sprendimus, kuriais Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius reikalauja iš jo grąžinti paskirtą 1 814,36 Eur vaiko priežiūros išmoką, ir įpareigoti „Sodros“ Vilniaus skyrių išmokėti vaiko priežiūros išmoką už laikotarpį nuo 2018 m. rugpjūčio 1 d. iki 2018 m. rugpjūčio 31 d. bei jam priklausančias neišmokėtas sumas.

REKLAMA
REKLAMA

Teismui kilo abejonių dėl Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo atitikties Konstitucijai tiek, kiek joje nustatyta, kad jeigu apdraustasis asmuo, kuriam yra paskirta vaiko priežiūros išmoka, pirmaisiais vaiko auginimo metais turi pajamų, ar iš pirmaisiais vaiko auginimo metais vykdytos darbinės veiklos gautų pajamų, ir jų dydis mažesnis už vaiko priežiūros išmoką, jam mokamas vaiko priežiūros išmokos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų pajamų ir išmokų skirtumas. Jeigu šių pajamų ir išmokų dydis yra didesnis už vaiko priežiūros išmoką arba jai lygus, vaiko priežiūros išmoka nemokama.

Todėl teismas birželio 5 d. nutartimi nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą ir prašyti tai ištirti. Administracinė byla sustabdyta, iki Konstitucinis Teismas išnagrinės bylą pagal šį prašymą ir įsigalios joje priimtas nutarimas (sprendimas). Jeigu bus nuspręsta, kad tokia  nuostata prieštarauja Konstitucijai, tėvai galės gauti visą išmoką ir nepraras pinigų jeigu norės uždirbti papildomai.

„Sodros“ duomenimis, vaiko priežiūros išmoka mokama daugiau kaip 41 tūkst. asmenų, kurie yra išėję vaiko priežiūros atostogų. Iš jų – per 31 tūkst. moterų ir 10 tūkst. vyrų. Vidutinis išmokos dydis – 457 eurai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų