REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis odontologų įmonių Lietuvoje dirbo neturėdami leidimo vykdyti tokią veiklą, rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) analizė.

Dalis odontologų įmonių Lietuvoje dirbo neturėdami leidimo vykdyti tokią veiklą, rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) analizė.

REKLAMA

Teigiama, kad iš 2377 analizuotų įmonių 65 juridiniai asmenys buvo deklaravę odontologijos veiklą kaip pagrindinę, tačiau nebuvo gavę leidimo tokiai veiklai vykdyti.

Šiuo metu odontologai licencijas gauna per Odontologų rūmus – tarpinę organizaciją, ji ne tik išduoda veiklos leidimus, tačiau ir už paslaugas surinktas lėšas panaudoja savo reikmėms.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo odontologų licencijavimą vykdyti per Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą (VASPVT).

„Tokia įsitvirtinusi praktika kelia klausimų ne tik dėl paslaugų kokybės, jų prieinamumo, bet ir dėl veiklos skaidrumo“, – ministerijos pranešime cituojamas ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, dirbantiems be licencijų Odontologų rūmai negali paskirti baudų ar kitaip bausti, tad tokiais atvejais tenka tik moralinė atsakomybė.

REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė teigia, kad odontologų licencijų išdavimo tvarką reikėjo peržiūrėti jau seniai.

„Stebėtina, kad sveikatos sektoriuje dar likusi sritis, kur licencijos išduodamos pačių sau. Tai vienintelė užsilikusi medicinos sritis, kurios nelicencijuoja valstybės įgaliota institucija, o tai palikta savivaldai. Kyla retorinių klausimų – jei Odontologų rūmai nenori atiduoti šios funkcijos, gal tuomet ir kardiologams, šeimos gydytojams, kitiems sveikatos priežiūros specialistams teikti licencijas patiems sau?“, – teigia A. Kubilienė.

REKLAMA
REKLAMA

Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė sako, kad nauja licencijavimo tvarka sudarys vienodas sąlygas visiems odontologams.

„Dabar gi siūloma, kad odontologinės priežiūros ir pagalbos įstaigoms, gydytojams odontologams bei burnos priežiūros specialistams būtų sudaromos vienodos sąlygos pradėti ir vykdyti veiklą kaip ir kitoms gydymo įstaigoms bei specialistams, taip užtikrinant šių paslaugų teikimo kokybę ir saugumą, o surinktos lėšos, priešingai nei iki šiol, keliautų tiesiai į valstybės biudžetą“, – pranešime cituojama N. Ribokienė.

Anot jos, pakeitus licencijavimo tvarką gerėtų ir odontologijos bei burnos priežiūros paslaugų prieinamumas: siūloma įteisinti, kad odontologas ar burnos priežiūros specialistas gydymo įstaigoje galėtų dirbti ne tik pagal darbo sutartį. Jis galėtų būti susijęs su ja darbo santykių esmę atitinkančiais santykiais, tai yra, dirbti mažojoje bendrijoje ar individualioje įmonėje.

Pakeitus dabar galiojančią tvarką, iki įstatymo priėmimo išduotos licencijos ir toliau galiotų – nereikėtų kreiptis dėl naujų licencijų išdavimo ar keitimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų