REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plaukimas – viena efektyviausių sporto šakų, padedančių atsipalaiduoti ir kovoti su neigiamomis emocijomis. Tačiau plaukimo treneriai pabrėžia, kad plaukimas – gyvybiškai svarbus įprotis, kurį svarbu išsiugdyti dar vaikystėje.

Plaukimas – viena efektyviausių sporto šakų, padedančių atsipalaiduoti ir kovoti su neigiamomis emocijomis. Tačiau plaukimo treneriai pabrėžia, kad plaukimas – gyvybiškai svarbus įprotis, kurį svarbu išsiugdyti dar vaikystėje.

REKLAMA

Kada geriausia pradėti vaikus mokyti plaukti, kodėl svarbu, kad pirmuosius plaukimo yrius prižiūrėtų profesionalus plaukimo treneris ir kokia plaukimo nauda – atsako „Girstučio“ sporto komplekso vyr. trenerė Gintarė Grigonė.

Kokio amžiaus vaikus galima pradėti mokyti plaukti? Ar tam yra koks nors amžiaus cenzas?

Pradėti mokyti plaukti ar pratinti prie vandens yra du skirtingi dalykai. Mano nuomone, pratinti prie vandens reikia nuo kūdikio, kada dar gimęs vaikas nepraradęs įgūdžių sulaikyti orą, nebijo panerti po vandeniu.

Tačiau mokyti plaukti, rekomenduočiau pradėti 5-8 metų. Ne veltui į mokyklas pradedama eiti 7 metų ir mokyklose antrokams yra sudaryta mokymo plaukti programa. Manau tokio amžiaus vaikas jau geba koncentruoti dėmesį, išklausyti, atlikti užduotis bei įsisavinti informaciją. Tačiau, tai nereiškia, kad vyresnio amžiaus vaikams ar suaugusiems mokytis plaukti per vėlu – tikrai ne. Amžiaus cenzo mokymuisi plaukti nėra!

REKLAMA
REKLAMA

Vaikus dažnai moko plaukti tėvai, giminaičiai ar draugai. O kuo skiriasi trenerio pamokos? Ko vaikai mokomi pirmiausia? Ko treneriai vaikus pamoko, ko galbūt nežino ne profesionalai?

REKLAMA

Labai svarbu, kad mokymas plaukti būtų taisyklingas. Dažnai tėvai, seneliai, draugai ar kiti giminaičiai moko plaukti netaisyklingai, taip išugdomus įpročius sunku ištaisyti…Treneriai vaikus moko saugiai elgtis vandenyje ir prie vandens.

Vaikai mokomi galvos panėrimo po vandeniu, taisyklingo kvėpavimo, taisyklingų kojų ir rankų judesių, bei jų derinimo, mokomi kaip išsilaikyti ant vandens, sugebėti apsiversti, panerti.

Pagrindinės klaidos, kurias daro vaikus mokantys plaukti neprofesionalai – netaisyklingas kvėpavimas. Dėl to negebama nuplaukti ilgesnio atstumo, susiformuoja netaisyklingi judesiai ir jų derinimas. Labai dažnas atvejis – plaukimas iškelta galva. Tai kenkia nugarai.

REKLAMA
REKLAMA

Kokius plaukimo įgūdžius žmogus turėtų turėti, kad galėtum pasakyti, kad jis moka plaukti?

Galima sakyti, kad žmogus moka plaukti, jeigu jis geba nuplaukti 400 metrų be sustojimo ir geba plaukti bent dviem taisyklingais plaukimo būdais (moka išsilaikyti vandenyje tiek ant pilvo tiek ant nugaros, geba panerti po vandeniu, taisyklingai kvėpuoti).

Kokia yra plaukimo nauda vaikams ir suaugusiems?

Plaukimas – gyvybiškai svarbus įgūdis. Juk aplinkui turime tiek vandens telkinių, todėl mokėjimas plaukti yra privalomas ir reikalingas kaip ir mokėjimas vaikščioti.

Plaukimas yra viena iš mažiausiai traumų sukelianti sporto šaka. Plaukimas stiprina visus kūno raumenis, gerina širdies veiklą, didina plaučių tūrį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiomis dienomis didelė problema yra mūsų kasdieninė veikla, dauguma žmonių dirba sėdimus darbus, vaikai daug laiko praleidžia prie kompiuterių… Nuolatinis, netaisyklingas sėdėjimas sukelia stuburo iškrypimo problemas – plaukimas yra pirmas vaistas nugarai.

Kai buvau maža, turėjau problemų dėl nugaros, krypo stuburas. Vienintelė sporto šaka, kuri buvo man leidžiama ir padėjo sustiprinti kūną ir sumažinti stuburo krypimą, buvo plaukimas. Be to, sportas vandenyje yra idealus pasirinkimas žmonėms turintiems problemų su sąnariais ar antsvoriu, kadangi vandenyje yra sumažinama apkrova sąnariams.

Kodėl mokyti plaukti baseine yra geriau negu atviruose vandens telkiniuose?

Visų pirma, baseine mes turime „rėmus “ t. y. nemokantis plaukti vaikas ar suaugęs žmogus, jaučiasi saugiau, kai jaučia dugną po kojomis ir mato baseino kraštus, reikalui esant gali pasilaikyti už sienos. Atviruose vandens telkiniuose gylis yra nežinomas, vanduo yra tamsus, nematome kur plaukiame, nesijaučiame saugiai, ypatingai nemokantys plaukti.

REKLAMA

Baseinuose dirba profesionalūs plaukimo treneriai. Atviruose vandens telkiniuose dažniausiai moko plaukti tėvai, seneliai, artimieji ar draugai, kurie nevisada turi tam kompetencijų.

Taigi, baseine mokyti plaukti yra saugiau, patikimiau, yra galimybė mokyti plaukti viso sezono metu (atviruose telkiniuose tik šiltuoju sezono metu). Taip pat yra galimybė pasirinkti tinkantį ir patinkantį trenerį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų