REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiavaikėms šeimoms jau rugsėjį vyriausybė žada padalinti nuolaidų. Jas šeimos gaus, jei pasinaudos naujomis šeimos kortelėmis. Po vieną nemokamą kortelę vyriausybė žada kiekvienai daugiavaikei ar neįgalų vaiką auginančiai šeimai ir pirmiausia leisti už pusę kainos važiuoti tarpmiestiniais traukiniais ir autobusais. Tuo metu mamos prašo nuolaidų kasdienėms prekėms- maistui, rūbams, degalams.

Daugiavaikėms šeimoms jau rugsėjį vyriausybė žada padalinti nuolaidų. Jas šeimos gaus, jei pasinaudos naujomis šeimos kortelėmis. Po vieną nemokamą kortelę vyriausybė žada kiekvienai daugiavaikei ar neįgalų vaiką auginančiai šeimai ir pirmiausia leisti už pusę kainos važiuoti tarpmiestiniais traukiniais ir autobusais. Tuo metu mamos prašo nuolaidų kasdienėms prekėms- maistui, rūbams, degalams.

REKLAMA

Nuolaidų korteles gausios šeimos Alytuje naudoja jau 4 pastaruosius metus. Savivaldybės užsakytas korteles naudoja beveik pusketvirto šimto šeimų, o 10-40 proc. nuolaidas joms siūlo apie pusšimtis įvairiausio plauko miesto verslininkų.

„Paprastai svyruoja vidutinė nuolaida apie 15 proc., bet yra ir 20 proc., knygynai skirsto pagal tai, ką perka, grožinę literatūrą, didelė parama gausioms šeimoms, kai perka mokyklines prekes, pratybų sąsiuvinius“, – sako Alytaus socialinių paslaugų skyriaus vedėja Akvilė Voverienė.

REKLAMA
REKLAMA

Panašia kortele jau porą metų naudojasi ir Varėnoje. Tačiau ji neišpopuliarėjo, jas turi vos 50 šeimų, o ir nuolaidos tesiekia iki 7 proc.

„Neturim tiek daug privačių įmonių, norinčių suteikti nuolaidą, neturi įmonės galimybių, resursų, kas užsiimtų šeimų duomenimis, juos valdyti suvesti į sistemą, kad būtų galima pritaikyti nuolaidą. Tai kainuoja papildomus kaštus“, – teigia Varėnos socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja Ramunė Pilienė.

REKLAMA

Seimas nusprendė, kad panašią nuolaidų kortelę daugiavaikėms šeimoms ar auginančioms neįgalų vaiką metas pasiūlyti ir visos Lietuvos gyventojams. Ir nuolaidos galiotų visiems jos turėtojams visoje šalyje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau kitą mėnesį ketina pradėti kortelių gamybą, kad rugpjūtį ar rugsėjį šeimos jas gautų ir galėtų naudotis. Planuojama, kad korteles gauti turėtų per 60 tūkst. šeimų. O jos galios tik kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu. Nuolaidų teikėjai patys spręs, ar reikalaus pateikti visų vaikų gimimo liudijimus, ar pakaks tik tėvų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ant pačios kortelės bus užrašyti vardai ir pavardės tų, kuriems priklauso nuolaidos, lengvatos. Kad kortelė galiotų, bus reikalingas dokumentas. Kol kas tokia tvarka. Pradžioje reikalinga, kad piktnaudžiavimas neišplistų“, – pastebėjimais dalijasi Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Kortelė nėra pririšta fiziškai prie manęs, tėčio, mamos ar vaikų. Kortelėje surašyti asmenys, jie gali nuolaida pasinaudoti. Pats piktnaudžiavimas yra sąlyginis, įmonės, kurios dalyvauja programoje, nedarys nuolaidų tokių, kurios būtų joms nenaudingos, atnešančios nuostolį“, – pastebi SADM viceministras Eitvydas Bingelis.

Kokio dydžio nuolaidos ir kur galios šeimos kortelės nuolaidos, dar neaišku. Ministerija dar tik renkasi, kuriai nevyriausybinei organizacijai bus pavesta administruoti šį projektą. Ministras Kukuraitis žada, kad pirmiausia 50 proc. nuolaidos įsigalios tarpmiestiniams traukiniams, autobusams ir keltams. O muziejai sekmadieniais bus išvis nemokami. Tuo metu mamos sako, kad nuolaidų labiausiai reikia kasdienio vartojimo prekėms – maistui ir rūbams, degalams, bet ne transporto bilietams: „Degalams galėtų duoti nuolaidas. Automobiliu patogiau nei traukiniai ar autobusai“, – teigė viena iš sutiktų moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita gatvėje kalbinta moteris pastebėjo, kad svarbu būtų duoti nuolaidas kasdienėms prekėms: „Rūbai labai brangūs vaikiški. Tam tikroms parduotuvėms, kur vaikiški rūbai būtų gerai. maistą pati gaminu, tyrelės brangios“, – pastebi pakalbinta moteris.

„Drabužių sektoriuje ir vaistų, kad vaistams būtų didesnės nuolaidos. Mano vaikelis susirgo, 30-40 € kainuoja, jei 3 vaikus turi, 100 € išeina papildomai“, – guodžiasi viena iš gatvėje kalbintų praeivių.

„Sveikatos srity kas palengvintų tėvams, kurie turi daug vaikų, laiką planuoti sudėtingiau. Gal įstaigos gali pasiūlyti lankstesnius būdus užsiregistruoti, kas kurtų ne medicininę vertę“, – teigia Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Už pigesnes šeimų keliones vyriausybė žada kompensuoti vežėjams nuostolius iš biudžeto. Tuo metu privačius prekybininkus ar paslaugų teikėjus ministerija tikisi prisivilioti be papildomų biudžeto išlaidų ir laukia šeimoms didesnių nuolaidų nei gauna jau dabar su lojalumo kortelėmis.

„Tai yra derybinis procesas, kiek mums pavyks susiderėti didesnes nuolaidas šitos kortelės turėtojams negu kitiems lojaliems klientams“, – sako Linas Kukuraitis.

Kad gautų šeimos kortelę, šeimos turės patvirtinti sutikimą internetu socialinių paslaugų informacinėje sistemoje. Vieną kortelę ministerija pagamins ir atsiųs šeimos nurodytu adresu nemokamai. Jei šeima paprašys daugiau kortelių, kad ir kiekvienam šeimos nariui, už jas teks susimokėti. Kokia bus papildomų kortelių kaina, ministerija dar nežino, mat dar neišrinktas kortelių gamintojas ir nenustatyta jo paslaugų kaina. Tiesa, ateityje žadama sukurti ir specialią mobiliąją programėlę, kuri atstotų plastiko kortelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų