REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija sekmadienį patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus.

Vyriausioji rinkimų komisija sekmadienį patvirtino galutinius prezidento rinkimų rezultatus.

REKLAMA

Jie rodo, kad ekonomistas Gitanas Nausėda antrajame rinkimų ture gavo beveik dukart daugiau balsų nei Seimo narė Ingrida Šimonytė.

Oficialiais duomenimis, nepriklausomas kandidatas G. Nausėda gegužės 26 dieną surink 65,68 proc. balsų. Už jį balsavo 881 tūkst. 496 Lietuvos piliečiai.

Konservatorių iškelta I. Šimonytė antrajame ture sulaukė 33,04 proc. rinkėjų paramos. Jai savo balsą atidavė 443 tūkst. 394 piliečiai.

Šiuos rezultatus vienbalsiai patvirtino 13 Vyriausiosios rinkimų komisijos narių. G. Nausėdai Respublikos Prezidento pažymėjimas Seime bus įteiktas birželio 7 dieną.

Rinkimų antrajame ture dalyvavo 53,88 proc. rinkėjų – tai mažiau nei pirmajame ture gegužės 12-ąją, bet daugiau nei 2014-ųjų metų antrajame ture.

REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėda prezidento pareigas pradės eiti po inauguracijos liepos 12 dieną.

Vienuolika EP mandatų – septyniems sąrašams

VRK taip pat patvirtino, kad vienuolika Europos Parlamento mandatų pasidalijo septynios politinės jėgos.

REKLAMA

Tris atstovus Europos Parlamente turės Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, po du – Lietuvos socialdemokratų partija ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Po vieną mandatą gavo Darbo partija, Liberalų sąjūdis, Aušros Maldeikienės suburtas komitetas bei Valdemaro Tomaševskio blokas.

Konservatoriams atstovaus politikos senbuviai parlamentarai Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė bei Vasario 16-osios akto atradimu išgarsėjęs mokslininkas Liudas Mažylis.

Lietuvos socialdemokratų partijos atstovais bus ilgametė europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė ir Seimo narys, buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji „valstiečiai“ į Europos Parlamentą deleguoja Bronį Ropę ir Stasį Jakeliūną. Pastarajam vietą užleido buvęs krepšininkas Šarūnas Marčiulionis, atsisakęs savo mandato. Buvęs NBA žaidėjas Vyriausiajai rinkimų komisijai sekmadienį sakė, kad nedirbti Europos Parlamente nusprendė supratęs, kad jame nepavyks įsteigti jaunimo ir sporto komiteto, taip pat dėl sveikatos priežasčių.

Europos Parlamente toliau dirbs „darbiečių“ vadovas Viktoras Uspaskichas ir liberalas Petras Auštrevičius. Europarlamentarais taip pat patvirtinti A. Maldeikienė ir V. Tomaševskis.

Pirmasis Europos Parlamento posėdis įvyks liepos 2 dieną.

Rinkėjų aktyvumas Europos Parlamento rinkimuose buvo mažesnis nei balsavime dėl naujojo šalies prezidento – beveik 10 tūkst. atėjusių rinkėjų atsisakė imti Europos Parlamento biuletenį, dar daugiau kaip 5 procentai sugadino biuletenius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų