REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bandymai sutelkti stipresnę valdančiąją daugumą įnešė daugiau sumaišties. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis už paramą daugumai pažadėjęs Seimo pirmininko postą socialdarbiečiams, kita ranka iš jo verčia valstiečių atstovą Viktorą Pranckietį. Pastarasis tokiam susitarimui įnirtingai priešinasi. Kuo baigsis derybos dėl Seimo valdančiosios daugumos – laidoje „Dienos komentaras“ kalbamės su politologe Rima Urbonaite.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bandymai sutelkti stipresnę valdančiąją daugumą įnešė daugiau sumaišties. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis už paramą daugumai pažadėjęs Seimo pirmininko postą socialdarbiečiams, kita ranka iš jo verčia valstiečių atstovą Viktorą Pranckietį. Pastarasis tokiam susitarimui įnirtingai priešinasi. Kuo baigsis derybos dėl Seimo valdančiosios daugumos – laidoje „Dienos komentaras“ kalbamės su politologe Rima Urbonaite.

REKLAMA

Tai vis tik įvyko išrintojo prezidento Gitano Nausėdos ir premjero Sauliaus Skvernelio susitikimas – kaip galima manyti, kas tai yra? Ar iš tiesų S. Skvernelis, kaip sakė, nuspręs, ar likti premjeru ar ne, priklausomai nuo to, ką G. Nausėda pasakys? O galbūt S. Skvernelis žengia žingsnį, tarsi jis pats formuotų naują Vyriausybę? Gal net ir be valstiečių?

Pirmiausia pasižiūrėkime į tai, o kokios prielaidos ir su kuo į tą susitikimą ėjo pats S. Skvernelis? Nes, žiūrėkite, koalicija nėra išplėsta. Šiandien koalicija be V. Pranskiečio, kuris formaliai nėra valstiečių frakcijos narys, turi 68 asmenis. Beveik galime V. Pranskiečio ir neskaičiuoti, kai žinome, kokios dramos vyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip tariant, koalicija nėra išplėsta. Nėra aiški visiškai galimos naujos vyriausybės sudėtis. Kas kokius postus turės? Kas ką deleguoja? G. Nausėdai šiandien kažką pasakyti daugiau, išskyrus tai, kad „man nėra nepriimtina S. Skvernelio kandidatūra“ – na turbūt iš anksto neįmanoma kažko daugiau tikėtis.

REKLAMA

Tai man atrodo, kad visa ši situacija yra keista būtent tuo, kad yra labai daug sąlygų keliama visiems ir visomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, nebalsuosite už S. Skvernelį – turėsite tai rinkimuose. Arba dabar nepasitrauks V. Pranckietis iš savo posto – turėsite pirmalaikius rinkimus. Dabar, jeigu G. Nausėda nepritars S. Skvernelio kandidatūrai – vėl turėsime problemų.

Kitaip tariant, reikėtų patiems politikams pasižiūrėti, kas yra komunikuojama, nes mes visi tuoj galime išlėkti į tokį politikos kosmosą, kur realiai nebesuprasime, kas vyksta. Tai, man atrodo, kad čia yra ir kažkiek desperacijos apraiškų.

REKLAMA
REKLAMA

Tai R. Karbauskio situacija?

Matyt sudėtingai situacija yra valdoma dėl to, kad, reikia pasakyti ir tai, kad paties R. Karbauskio situacija yra sudėtinga. Jo frakcija yra gerokai sumažėjusi. Taip, mes šiandien iš esmės turime mažumą Seime, kuri yra valdančioji. Tai nėra valdančioji dauguma.

Turime paties R. Karbauskio klibančią, pavadinkime taip, situaciją partijoje, kai jau dėl tam tikrų sprendimų ir pareiškimų tiek jo frakcijos, tiek partijos nariai jaučia tam tikrą nepasitenkinimą ir net gi kai kurie ragina R. Karbauskį pasitikrinti pasitikėjimą. Pastarasis sako, kad „nematau reikalo“, bet reikalas tikrai yra, panašu. Aš manau, kad čia yra ta situacija, kuri jau politikų, ypač R. Karbauskio nėra lengvai suvaldoma. Tą galime matyti ir iš jo pareiškimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek yra realūs pasvarstymai, kad S. Skvernelis gali perimti valstiečių vairą vietoje R. Karbauskio?

Norint tą vairą perimti, dar reikėtų pabandyti išsilaikyti ir premjero poste. O kol kastas išsilaikymas be R. Karbauskio dar gali būti sudėtingas. Ten bandoma pažiūrėti žingsnis po žingsnio. Tu negali visko vienu metu padaryti, tai dėl to gali būti strateguojama...

Pirma premjeras, o paskui jau...

Pirma suformuoti Vyriausybę ir kartu išlaikyti premjero poziciją, o paskui jau gali būti ir partijos klausimų sprendimas. Dėl to, kad pats S. Skvernelis jau yra pasiuntęs aiškų signalą, jog partijoje yra būtini įsivertinimai to, kas vyksta, ypač atsižvelgiant į rinkimų rezultatus, ir priimti sprendimai, kad partija galėtų viduje susitvarkyti, transformuotis ir ruoštis galbūt artėjantiems 2020 metų Seimo rinkimams.

REKLAMA

O kaip dabar situacija su V. Pranckiečiu? R. Karbauskis sako, kad nenori jo matyti, V. Pranciektis sako, kad nesitrauks. Kai kurie valstiečiai sako, kad nenori aukoti V. Pranckiečio. Gabrielius Landsbergis sako, kad suėję vos ne trys seimūnai pasirašo tą susitarimą, kai čia Seimas turi balsuoti. Kaip dabar, tikėtina, spręsis ši situacija?

Ta situacija jau yra beveik tragikomiška, dėl to, kad mes matome, kad vienas liepia išeiti, kitas nenori. Tada vos ne su kėde mes tave čia išnešim, nes jau yra pažadėta Gediminui Kirkilui.

Kitaip tariant, ta situacija kaip tik ir rodo, kokia yra problemiška partijoje ta raida visa, kiek dabar yra tų aštrių pozicijų. Akivaizdu, kad tą silpnumą R. Karbauskio, kuris dabar yra, junta ir kiti partijos nariai. Tame tarpe ir V. Pranckietis, kuris iš esmės eina „va bank“, bando krautis netgi sau kapitalą, priešindamasis pagrindiniam partijos lyderiui.

Aišku, greičiausiai turėtų pavykti surinkti tuos balsus, jeigu bus reiškiamas nepasitikėjimas, bet iš esmės tai yra ne toks jau visai ir neprotingas V. Pranckiečio žingsnis, žinant, kad tai yra gera proga pasirodyti pakankamai stipriu ir gebančiu priešintis. Nor, aišku, kiti bando sakyti, kad tas priešinimasis čia neturi jau jokios prasmės ir kad pastarasis nesupranta pasikeitusios politinės situacijos. Bet, iš kitos pusės, tai yra ženklas, kad reikia kalbėtis su frakcijos nariais, su partijos nariais, o ne priimti užkulisinius sprendimus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų