REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinėje prokuratūroje atliekant ikiteisminį tyrimą dėl vadinamojo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) Lietuvoje prokurorui darytas spaudimas jo nenutraukti, teigia prokurorų profsąjungos lyderis.

Generalinėje prokuratūroje atliekant ikiteisminį tyrimą dėl vadinamojo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) Lietuvoje prokurorui darytas spaudimas jo nenutraukti, teigia prokurorų profsąjungos lyderis.

REKLAMA

„Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis įtikinėjo, kad negalima tos bylos nutraukti, siūlė eiti parūkyti 20 minučių ir persigalvoti, (...) siūlė bet kokią bylą nutraukti, tik ne šitą, nes tai nepatiks Prezidentūrai“, – neteisėtą poveikį politikams ir valstybės tarnautojams tiriančiai Seimo komisijai trečiadienį liudijo Vilniaus apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Julius Rėksnys.

Jis tvirtino, kad jam tai pasakojęs tuomet minėtą ikiteisminį tyrimą atlikęs tuometinis Generalinės prokuratūros prokuroras, dabar advokatas Mindaugas Dūda.

REKLAMA
REKLAMA

J. Rėksnio teigimu, M. Dūda jam minėjęs, kad kai D. Raulušaitis įtikinėjo jį nenutraukti tyrimo, jam buvo duotas popieriaus lapas su pavardėmis, kam reikėtų pateikti įtarimus CŽV byloje.

REKLAMA

„Kai įtikinėjo jį tęsti tą tyrimą, jam buvo duotas lapas su šešioms ar dešimt, ar dvylika pavardžių, kuriems žmonėms turėto būti pateikti įtarimai. Kiek pamenu, sakė, kad ten buvo Mečio Laurinkaus ir Arvydo Pociaus pavardės, buvusių saugumo darbuotojų. Berods,M. Dūda užsiminė ir apie prezidentą Valdą Adamkų“, – pasakojo J. Rėksnys.

Anot jo, M. Dūda minėjo, kad pati vadinamojo CŽV kalėjimo byla buvo „tuščia“, „paremta spėlionėmis“, „be įrodymų“.

D. Raulušaitis generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas ėjo 2010 – 2015 metais.

Generalinė prokuratūra teigia, kad viešai išsakyti teiginiai apie prokurorų ar politikų darytą poveikį, spaudimą tyrimui dėl CŽV kalėjimų yra nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

2014-aisiais po teismų sprendimų Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną, 2015-aisiais prie jo prijungė atnaujintą tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo. Tyrimas vyksta iki šiol, įtarimai niekam nepateikti.

2014-ųjų gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus CŽV įkalinimo centrus. Ataskaitoje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005–2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai gegužę paskelbė, kad CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti Lietuvoje veikė 2005–2006 metais. Dėl neteisėto kalinimo jame Lietuvos Vyriausybė įpareigota išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaida). Jis įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių ir šiuo metu yra kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Raulušaitis: tikrai nesu sakęs, kokius sprendimus prokurorui priimti CŽV byloje

Buvęs Generalinio prokuroro pavaduotojas, šiuo metu advokatas Darius Raulušaitis sako nedaręs spaudimo ikiteisminį tyrimą dėl vadinamojo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo Lietuvoje atlikusiam prokurorui.

„Tikrai neatsimenu tokių pokalbių“, – BNS trečiadienį sakė D. Raulušaitis.

„Gal kažką ir kalbėjęs apie tą bylą, bet kokius sprendimus daryti – tikrai ne“, – teigė jis.

D. Raulušaitis teigia taip nekalbėjęs. Jis taip pat sakė, kad pats spaudimo ar išskirtinio politikų dėmesio dėl šios bylos nejautė.

„Tikrai nebuvo jokio išskirtinio dėmesio. Buvo to dėmesio iš tarptautinių įvairių organizacijų: atvažiuodavo „Amnesty International“, berods, domėjosi, kaip kas vyksta, bet tik tiek“, – kalbėjo buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas.

REKLAMA

„Aš kiek atsimenu, buvau susipažinęs pats su ta byla ir tiek, nes tekdavo palaikyti daug komunikacijos su tomis tarptautinėmis organizacijomis“, – sakė jis.

D. Raulušaitis taip pat teigė, jog jam pagal pareigas nebuvo jokios prasmės daryti spaudimo M. Dūdai.

„Nėra jokios prasmės tą daryti. Aš tuo metu buvau tokioje pozicijoje, kad jeigu man būtų nepatikęs tas sprendimas, aš jį galėjau panaikinti“, – sakė D. Raulušaitis.

D. Raulušaitis generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas ėjo 2010 – 2015 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų