REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime siūloma įstatymais drausti prekybos tinklams dirbti kai kurių švenčių dienomis. Tokios idėjos imtasi po to, kai dalis prekybos tinklų esą nepaisė pernykščio susitarimo nedirbti per Kalėdas bei Velykas. Tuo metu prekybininkų nuomonės išsiskiria: vieni sutiktų per šventes nedirbti, kiti pažymi, kad jokio susitarimo nedirbti negalėjo būti.

Seime siūloma įstatymais drausti prekybos tinklams dirbti kai kurių švenčių dienomis. Tokios idėjos imtasi po to, kai dalis prekybos tinklų esą nepaisė pernykščio susitarimo nedirbti per Kalėdas bei Velykas. Tuo metu prekybininkų nuomonės išsiskiria: vieni sutiktų per šventes nedirbti, kiti pažymi, kad jokio susitarimo nedirbti negalėjo būti.

REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė ir Seimo narys Tomas Tomilinas praėjusią savaitę Seime įregistravo Darbo kodekso pakeitimo siūlymą, kuriuo numatoma, kuriomis švenčių dienomis prekybos tinklai turėtų nedirbti.

Griebiasi įstatymo

„Per 2018 m. Kalėdas prekybos tinklai laikėsi profsąjungoms ir visuomenei duoto pažado, tačiau per 2019 m. Velykas pažadas buvo sulaužytas ir dalis prekybos tinklų dirbo. Dėl to socialinio dialogo instituto prestižui Lietuvoje iškilo reali grėsmė, nes laužomas pažadas menkina pasitikėjimą juo. Versle pažadas yra svarbiau už parašą. Todėl akivaizdu, kad nelieka kito kelio, kaip tik numatyti įstatyminius ribojimus“, – projektą komentavo T. Tomilinas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nariai siūlo nustatyti ribojimą stambiems prekybos tinklams dirbti vasario 16-ąją, Velykų sekmadienį, lapkričio 1-ąją bei gruodžio 25-ąją.

REKLAMA

Šios datos pasirinktos, atsižvelgiant į 2018 m. spalio 18 d. atliktą mažmeninės prekybos įmonių darbo laiko reguliavimo poveikio vertinimo studija. Joje nurodoma, kad šios dienos pirkėjų apklausoje sulaukė 40–90 proc. pritarimo.

Parlamentarų teigimu, 2018 metais Vyriausybės, profesinių sąjungų ir prekybos įmonių asociacijos derybose buvo pasiektas kompromisas, kad prekybos tinklai nedirbs per Kalėdas ir Velykas nekeičiant teisės aktų.

Netikras susitarimas

Tačiau Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdomoji direktorė Rūta Vainienė teigia, kad minimas susitarimas pasiektas su buvusiu asociacijos vadovu Laurynu Vilimu, kuris Vyriausybei pateikė pažadą, nors tam neturėjo prekybininkų įgaliojimų.

REKLAMA
REKLAMA

„[Asociacijos] nariai nežinojo, kad L. Vilimas tokius pažadus dalino, nežinojo, kad bus kažkoks ultimatumas ar sąlygos. Tai buvo visiškas komunikacijos trūkis. Išėjo tada toks negatyvas, kad prekybininkai sulaužė žodį, nors to žodžio patys prekybininkai nebuvo davę, buvo davęs tuometinis asociacijos vadovas, neturėdamas tam įgaliojimų“, – tv3.lt sakė R. Vainienė.

Anot naujosios asociacijos vadovės, kol kas asociacijos nariai dar neaptarė įregistruoto įstatymo projekto kartu, diskusijos vyksta tik prekybos tinklų viduje, o bendro sprendimo nėra.

„Asociacijoje yra skirtingos nuomonės, kažkokių bendrų susitarimų dėl darbo laiko daryti mes negalime dėl konkurencijos. Konkurencijos taryba griežtai mus prižiūri, todėl unifikuotų sprendimų asociacija priimti negali. Kaip asociacija, mes tik galime pasisakyti dėl tų įstatymo projektų, kurie yra užregistruoti“, – pažymėjo R. Vainienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, jei T. Tomilino ir R. Šalaševičiūtės įstatymo projektas įsigalios, darbo laiko apribojimas galios tik penkiems didiesiems prekybos tinklams, o tai keltų konkurencinių problemų.

„Tai reiškia truputėlį nelygias konkurencines sąlygas su likusiais prekybininkais – degalinėmis, kavinėmis. Taip pat sakoma, kad tai yra nauda darbuotojams. Reikia suprasti prekybos specifiką, kad prekybos salėje, kuri nedirba tomis dienomis, dirba tik dalis darbuotojų. Tuo metu kiti darbuotojai – logistika, gamyba, sandėliai – dirba. Tai tas lūkestis, kad visi darbuotojai nedirbs, yra nelabai teisingas“, – pridūrė R. Vainienė.

Sutiktų nedirbti

Vis dėlto ne visi prekybos tinklai kritiškai vertina idėją įstatymais apriboti parduotuvių darbo laiką švenčių dienomis. Štai „Norfa“ tinko atstovas spaudai Darius Ryliškis mano, kad toks principas yra teisingas.

REKLAMA

„Mes ne kartą kėlėme šitą klausimą, siūlėme nedarbo datas įteisinti įstatymu, kad visiems galiotų vienodos taisyklės. Iki šiol būdavo taip, kad savanoriškai kažkas dirba, kažkas nedirba. Mes laikėmės tradicijos, kad mes nedirbame per Velykas, Kalėdas ir sausio 1 dieną – jau kelerius metus mes taip nedirbame“, – tv3.lt kalbėjo D. Ryliškis.

Tiesa, prekybos tinklo atstovas pažymi, kad konkrečios dienos, kuomet prekybos tinklai turėtų nedirbti, yra diskusijų klausimas. D. Ryliškio teigimu, prekybos tinklai švenčių dienomis pirmiausiai nedirba dėl savo darbuotojų gerovės, bet svarbios ir sąžiningos konkurencijos sąlygos.

REKLAMA

„Mums norėtųsi, žinoma, kad tos konkurencinės sąlygos taip pat būtų vienodos. Dėl to labai gerai būtų įstatymas, o ne susitarimas“, – sakė „Norfa“ atstovas.

Pirmomis Velykų, Kalėdų ir Naujųjų metų dienomis nedirba ir prekybos tinklas „Lidl“. Įmonės Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta teigia, kad, priėmus minėtą įstatymą, prekybos tinklui tai nebūtų naujovė, tačiau įstatymas turėtų būti vienodai taikomas visiems.

„Todėl jei prekybos tinklams įstatyme būtų nustatytos privalomos nedarbo dienos, mums tai nebūtų nauja ir, žinoma, tokį reikalavimą vykdytume. Tačiau labai svarbu, kad jis būtų vienodai taikomas visiems mažmeninės prekybos rinkos dalyviams“, – atsakyme tv3.lt rašė V. Lopeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginimui, nuo 2018 m. kovo Lenkijoje prekybos tinklams uždrausta prekiauti savaitgaliais. Nuo 2019 m. draudimas griežtėjo dar labiau – prekiauti leidžiama tik paskutinį mėnesio sekmadienį, išskyrus balandį ir gruodį. Nuo 2020 m. bus draudžiama prekiauti visais sekmadieniais, išskyrus 7 kartus per metus, prieš šventes. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų