REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagal dabar galiojančią tvarką gyventojai, kurie išvyksta iš Lietuvos, tačiau to tinkamai nedeklaruoja, turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Nemokantiems įmokų kaupiasi skola, kuri gali būti nuskaičiuota nuo sąskaitos.

Pagal dabar galiojančią tvarką gyventojai, kurie išvyksta iš Lietuvos, tačiau to tinkamai nedeklaruoja, turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Nemokantiems įmokų kaupiasi skola, kuri gali būti nuskaičiuota nuo sąskaitos.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis prieš kurį laiką registravo Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisų projektą.

Pataisomis siūloma palengvinti emigrantų dalią. Tuo atveju, kai žmonės „Sodrai“ pateiktų dokumentus apie ES šalyse gaunamas pajamas ir mokesčius arba Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) užpildytų išvykstančio gyventojo deklaraciją, būtų laikoma, kad jie yra deklaravę savo išvykimą. Taigi, jiems išnyktų pareiga mokėti PSD, nesikauptų ir skola.

Svarstant įstatymo projektą Seime, buvo nuspręsta, kad dėl jo reikalingos Vyriausybės išvados.

Jų projektą parengusi Vidaus reikalų ministerija siūlo, kad trečiadienio posėdyje Vyriausybė nepritartų R. Karbauskio pasiūlytam įstatymo projektui. Neigiamai apie jį pasisakė ir Finansų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės nutarimo projekto pažymoje nurodoma, kad įstatymas nustato pareigą Lietuvoje gyvenantiems asmenims deklaruoti savo gyvenamąją vietą, t. y. nuspręsti dėl savo gyvenamosios vietos ir ją deklaruoti yra išskirtinai paties asmens teisė ir pareiga.

REKLAMA

Duomenys apie įmokų mokėjimą kitose ES valstybėse ir faktas, kad jie „Sodros“ sprendimu yra atleisti nu įmokų Lietuvoje mokėjimo, savaime esą neleidžia daryti išvados apie tai, kad asmens gyvenamoji vieta keičiama ir jis Lietuvoje nebegyvena. Pvz., jis gali gyventi Zarasuose, o dirbti – Daugpilyje. Asmens, galutinai išvykstančio iš Lietuvos, pajamų mokesčio deklaracija taip pat nėra patikimas išvykimą liudijantis duomuo.

„Jeigu asmenys, kurie VMI yra pateikę fizinio asmens, galutinai išvykstančio iš Lietuvos, pajamų mokesčio deklaraciją, būtų laikomi išvykusiais iš Lietuvos <...>, tai toks reguliavimas leistų gyventojams savo noru „išstoti“ iš Lietuvos privalomojo sveikatos draudimo sistemos ir išvengti mokestinės PSD įmokų mokėjimo prievolės atgaline data, nes būtent tokia galimybė būtų sudaroma gyventojams šioje deklaracijoje nurodant bet kokią datą. Tokiu būdu deklaruoti išvykimą „atgaline data“ asmenys galėtų net nepateikę jokių dokumentų, patvirtinančių jų teisinį statusą“, – nurodoma pažymoje.

REKLAMA
REKLAMA

Galiausia daroma išvada, kad asmenų gyvenamosios vietos deklaravimas be paties asmens valios, pagal duomenis apie įmokų mokėjimą ar deklaracijas yra netikslingas ir sukurtų prielaidas kaupti neteisingus duomenis gyventojų registre.

Jeigu Vyriausybė pritars neigiamoms išvadoms, emigravusiems, tačiau to nedeklaravusiems asmenims ir toliau bus skaičiuojama PSD skola.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų