REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol mokyklos skelbia konkursus ir ieško maitinimo paslaugas tiekiančių įmonių, moksleivių tėveliai atskleidžia nemaloniąją pusę.

Kol mokyklos skelbia konkursus ir ieško maitinimo paslaugas tiekiančių įmonių, moksleivių tėveliai atskleidžia nemaloniąją pusę.

REKLAMA

„Tauragės kurjerio" redakcija sulaukė Martyno Mažvydo progimnazijos moksleivės mamos laiško su dukros pietų nuotraukomis. Vienoje jų – lėkštėje tik grikiai, virti žirneliai ir kopūstų salotos. Įmonė, maitinanti šios ugdymo įstaigos moksleivius, ginasi – tądien pietums buvo ir suktinukas. Tačiau redakcija savo feisbuko paskyroje diskusijai apie maitinimą mokyklose pakvietusi tauragiškius gavo ne mažiau nustebinusią pietų nuotrauką.

Moksleivės mama pietus pavadino dieta

Tris vaikus auginanti tauragiškė, prašiusi neskelbti jos vardo ir pavardės, redakcijai atsiuntė nuotrauką – dukters pietų lėkštėje tik grikiai, virti žirneliai ir kopūstų salotos. Anot moters, pavadinkime ją Aurelija, šią nuotrauką iš progimnazijos jai atsiuntė duktė. Kadangi šeima augina tris vaikus, lankantys mokyklą gauna nemokamus pietus. Nors vėliau M. Mažvydo progimnazijoje maitinimo paslaugas teikiančios įmonės atstovai teigė, kad tądien pietums buvo ir mėsos suktinukas, Aurelija tiki savo dukra ir tvirtina, kad mergaitė mėsos suktinuko negavo. Jai buvo patiekti grikiai, žirneliai ir kopūstų salotos. Duktė, suvalgiusi jai duotus pietus, jau po valandos esą buvo alkana.

„Gerai, kad dukrai buvau davusi pinigėlių, nes po pamokų turėjo eiti į būrelį, tai ji nuėjo ir nusipirko papildomai maisto. Man tokie pietūs, kokius ji gavo, yra nesuvokiamas dalykas. Ar šis patiekalas laikomas sveiku, ar tai dieta? Jei tai laikoma sveiku maistu, gal tuomet turėtų atsižvelgti, jog mano dukra alergiška grikiams. Ji alergiška ir kitiems produktams, bet į tai niekas neatsižvelgia. Ir dulkėms ji alergiška, o renovacijos metu, mokykloje jų kalnai. Bet dabar ne apie tai. Jei valstybė skiria lėšas nemokamiems pietums, jas gaunantys vaikai turi sočiai pavalgyti. Ne visos šeimos išgali duoti papildomai pinigų. Ar gali augantis vaikas pavalgyti vien tik grikių ir daržovių? Kitą dieną pietums buvo cepelinai. O kur čia sveikumas?“, – nesuprato Aurelija.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, pietūs, kuriuos vaikai perka mokyklos valgykloje, labai skiriasi nuo nemokamų pietų.

„Kuo tie, kurie gauna nemokamus pietus yra prastesni už kitus vaikus? Suprantu, kad valstybė nėra tokia turtinga, tačiau ir mes einame į darbus, mokame mokesčius. Vaikas nebenori eiti valgyti į mokyklos valgyklą. Prašo pinigų sotesniems pietums. Be to, man ir dėl gamintojų higienos taisyklių laikymosi kyla abejonių – tai blakstieną, tai plauką lėkštėje randa“, – tęsė moksleivės mama.

REKLAMA

Moteris redakcijai atsiuntė ir cepelinų porcijos su įkritusia blakstiena nuotrauką.

Apie alergiją moksleivės mama neinformavo

Moksleivės mamos atsiųstas nuotraukas ir klausimus nusiuntėme Martyno Mažvydo progimnazijos direktoriui Remigijui Masteikai. Jis informavo, kad maitinimo paslaugą teikia VšĮ „Bruneros“. Anot jo, mokykla nuo mokinių maitinimo neatsiriboja.

„Visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, vykdantis sveikatos priežiūrą progimnazijoje, vertina vaikų maitinimo organizavimo atitiktį vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašui. Mokiniai maitinami valgykloje pagamintu maistu. Du ar daugiau dienos patiekalų yra tausojantys. Tai nurodyta valgiaraščiuose, kurie skelbiami elektroniniame dienyne“, – informavo progimnazijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, į redakciją kreipusis moteris sakė, kad elektroniniame dienyne matydavo tik mokamų pietų valgiaraščius.

Anot R. Masteikos, mokinių tėvai turėtų apie vaikų alergijas maistui informuoti mokyklą ar valgyklos darbuotojus.

Progimnazijos vadovas atsakė ir dėl moksleivės mamos pateiktų nuotraukų. R. Masteika tikina, kad niekada nėra buvę, jog mokiniams gaunantiems nemokamą maitinimą būtų pateikta nepilna porcija, be mėsos ar žuvies, jei mokinys to neprašo. O dėl lėkštėje rastos blakstienos – valgyklos darbuotojos esą atsiprašė mokinės, pakeitė maistą.

Maitintojai: moksleivė atsisakė suktinuko

VšĮ „Bruneros“ mitybos skyriaus vadovė Donata Pasovienė paaiškino, kad tądien, kai mergaitė nufotografavo minėtus pietus, pagal meniu turėjo būti maltas suktinukas, biri grikių košė, morkų ir kopūstų salotos, virti žalieji žirneliai. Virtuvės darbuotojos teigė, kad moksleivė tądien pageidavo suktinuko nedėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būna, kad ši mergaitė prašo virėjos į lėkštę nedėti daržovių, grikių ar mėsos patiekalo. Medikų pažymos dėl jos alergijos maisto produktams nei mokyklos medicinos sesuo, nei mes nesame gavę. Kai gauname tokią pažymą, virėjos perduoda mitybos skyriui, mūsų dietistai pagal gydytojų rekomendacijas sudaro specialų valgiaraštį, pagal kurį gaminamas moksleiviui tinkamas maistas. Visi valgiaraščiai yra derinami su valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba bei ugdymo įstaigos vadovais. Dirbama tik su suderintais valgiaraščiais.

Valgiaraščiai gali būti keičiami atsižvelgiant į mokyklos bendruomenės pageidavimus ir, be abejo, keičiami besikeičiant įstatymams reglamentuojantiems vaikų mitybą“, – tikino įmonės mitybos skyriaus vadovė.

REKLAMA

„Bruneros“ mitybos vadovė Donata pridūrė, kad nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams yra sudaryti pietų valgiaraščiai iš dviejų variantų: tausojančio, kai patiekalai verdami, troškinami ir netausojančio varianto, kai antras patiekalas gali būti keptas. Anot jos, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai bei ugdymo įstaigos tvirtina ir valgiaraščius mokamiems pietums. Iš mokamo valgiaraščio galima laisvai rinktis, imti tik salotas su gėrimu, sriubą be duonos ir kukulį, vaisių ir sriubą ir daugybė kitų variantų. Tai – laisvas pasirinkimas.

Kita šios įmonės atstovė žurnalistei išklojo, kad valgyklos darbuotojos pastebi, jog ši moksleivė dažnai fotografuoja pietų nuotraukas ir kažkam vis siunčia.

REKLAMA

Neliko daržovių ir bulvių

„Tauragės kurjeris“ diskusijai apie moksleivių pietus pakvietė savo feisbuko paskyros lankytojus. Įkėlėme M.Mažvydo progimnazijos moksleivės mamos atsiųstą pietų nuotrauką ir klausėme, ar tėvai, turintys moksleivius vaikus, patenkinti pietumis mokyklose.

Įrašas patraukė apie 6000 žmonių dėmesį, peržiūrų buvo daugiau nei dvigubai. Sulaukėme virš pusantro šimto komentarų ir apie publikuotą nuotrauką, ir apie moksleivių pietus mokyklose. Buvo ir tokių, kurie sakė, kad grikiai ir daržovės pietums sveika ir normalu, tačiau dauguma žėrė kritiką ir pasipiktinimą dėl šio patiekalo skurdumo. Beje, po paskelbtu įrašu nepastebėjome nei vieno komentaro, kuriame būtų suabejota moksleive, kad ši specialiai neėmusi suktinuko ir mamai būtų melavusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentatuose įsiplieskė ir ginčai dėl nesveikų pietų, kuriuos kai kurie tėveliai bruka savo vaikams. Tačiau kitos tauragiškės įkelta nuotrauka, kur lėkštėje matosi tik kotletas ir duona abejingų nepaliko. Moteris rašo, nemokamą maitinimą gaunančiai Jovarų pagrindinės moksleivei (maitintoja taip pat VšĮ „Bruneros“) pietums neliko nei bulvių, nei daržovių, todėl valgyklos darbuotojos pasiūlė valgyti kotletą su duona, kad būtų sočiau. Komentatoriai piktinosi ir svarstė, kur dingo salotos ir bulvių košė, jei nemokamo maitinimo porcijos yra suskaičiuotos. Kiti rašė, kad nemokamo maitinimo talonus kai kurie vaikai išmeta, esą tiek tos pagalbos iš valstybės.

REKLAMA

„Du sūnūs valgė nesveiką maistą ir užaugo sveiki vyrai. Dabar du valgo sveiką, anot protinguolių – subalansuotą pašarą ir dažnai apsivemia po „gerų“ pietų arba išvis nevalgo. Juokinga, kai vaikas gauna pusę padžiūvusio apelsino ar banano, gal geriau būtų obuolys. Bet viskas priklauso nuo to, kas valgyklos vedėja“, – komentavo Meilutė V.

Komentatoriai teiravosi, ar mokyklų valgyklas tikrina maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai?

Kas turi būti vaikų lėkštėse?

Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Lijana Kadienė paaiškino, kad ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose vaikams rekomenduojami šie maisto produktai: daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai, ankštinės daržovės, pienas ir pieno produktai, žuvis ir jos produktai, aliejai. Turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės produktų: kur įmanoma riebi mėsa, mėsos gaminiai keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis. Pietų metu vaikai turi turėti galimybę pasirinkti karštą maistą: tausojantį ir patiekalą pagamintą tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Rekomenduojama net sudaryti galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų patiekalų ir kelių garnyrų.

REKLAMA

„Mokykloje vaikai maitinami pagal suderintus kiekvienos vaikų amžiaus grupės nemokamo ir mokamo maitinimo valgiaraščius, pagal kuriuos tiekiami tausojantys patiekalai ir patiekalai, pagaminti tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Valgiaraščiai sudaryti atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams“, – tikino L.Kadienė.

Anot maisto produktų inspektorės, vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus (forma Nr.027-1/a), turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas. Mokyklos visuomenės sveikatos specialistas apie pateiktus formoje nurodymus per 5 darbo dienas raštu turi informuoti mokyklos administraciją ir maitinimo paslaugų teikėją dėl vaiko pritaikyto maitinimo organizavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto produktų inspektorė žurnalistę informavo, kad Tauragės M.Mažvydo progimnazijoje patikrinimo metu maitinimo paslaugą teikiantis atsakingas asmuo teigė, kad nėra pateiktų gydytojo raštiškų nurodymų ir pritaikytas maitinimas pagal atskirą valgiaraštį vaikams nėra skiriamas.

„Tauragės M.Mažvydo progimnazijoje nemokamą maitinimą tiekianti įmonė VŠĮ Bruneros (buvusi VĮ Kretingos maistas) 15 darbo dienų laikotarpiui sudaro nemokamo maitinimo valgiaraščius dviem amžiaus grupėms (6-10 m. ir 11 m. bei vyresnio amžiaus vaikams). Valgiaraščiai yra suderinti su Šilutės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais“, – informavo L.Kadienė.

Anot specialistės, jei atliekami suderintų valgiaraščių keitimai, jie pakartotinai derinami su teritoriniu VMVT padaliniu. Pakartotinai valgiaraštis nederinamas, jei atliekami minimalūs keitimai. Pavyzdžiui, pakeičiamas vienas tos pačios grupės maisto produktas ar patiekalas kitu maisto produktu ar patiekalu, kai maisto produkto ar patiekalo maistinė ir energinė vertė išlieka tokia pat arba pakinta ne daugiau kaip 5 procentus.Taip pat kai keičiamos patiekalo sudėtinės dalys pagal metų laikus – raugintų kopūstų sriubą keičiant šviežių kopūstų sriuba, burokėlių sriubą-šaltibarščiais.

REKLAMA

Maitinimo pažeidimų nenustatyta

Pasak maisto ir veterinarijos tarnybos specialistės, VšĮ „Bruneros“ M..Mažvydo progimnazijos moksleivius maitina nuo 2018 rugsėjo 10 d.. Paskutinį kartą M.Mažvydo progimnazijoje maitinimo paslaugos patikrinimas buvo atliktas šių metų gegužės 3-ą, kurio metu nustatyti bendri higieniniai pažeidimai.

Patikrinimo metu Tauragės VMVT specialistai žiūri, ar vaikai maitinami pagal valgiaraščius, ar jie yra suderinti, ar organizuojamas pritaikytas maitinimas, ar vaikų maitinimui netiekiami draudžiami maisto produktai. Vykdoma žaliavų ir maisto produktų atsekamumo, laikymo sąlygų kontrolė. Po minėto patikrinimo pabrėžta, kad maisto ruošimo patalpose reikalingas kapitalinis remontas ir įrangos atnaujinimas. Renovacija nėra atlikta nuo mokyklos pastatymo. Pagal pateiktą trūkumų šalinimo planą jau yra numatyti patalpų rekonstravimo darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų