REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 20 tūkst. abiturientų šiomis dienomis skamba paskutinis skambutis. Vieni švęsdami laikosi tradicijų, kiti savo auklėtojus nustebinti patyliukais ruošiasi naktį. Pasibaigus oficialiai šventei, prasideda neformalioji dalis, kuriai rengtis reikėjo jau nuo praėjusių metų pabaigos.

Daugiau nei 20 tūkst. abiturientų šiomis dienomis skamba paskutinis skambutis. Vieni švęsdami laikosi tradicijų, kiti savo auklėtojus nustebinti patyliukais ruošiasi naktį. Pasibaigus oficialiai šventei, prasideda neformalioji dalis, kuriai rengtis reikėjo jau nuo praėjusių metų pabaigos.

REKLAMA

Iš viso šiais metais bendrojo ugdymo mokyklas baigs 23,7 tūkst. abiturientų. Pernai gimnazijas baigė daugiau nei 25 tūkst. dvyliktokų. Panašiai tiek abiturientų mokyklas baigė ir užpernai.

Nedidelės išlaidos sukuria gražią šventę

Vieni abiturientai laikosi senųjų paskutinio skambučio šventės tradicijų, o kiti sugalvoja ir netikėtų sprendimų. Abiturientė Arina portalui tv3.lt pasakojo, kad išlaidos šventei nėra didelės – po keletą eurų mašinos papuošimams ir gėlėms auklėtojai.

Arina su bendraklasiais laikosi tradicijų: papuoštos mašinos važiuoja kolona, pasiima auklėtoją, nuvažiuoja pasifotografuoti, o paskui – šventė mokykloje. Paskutinę pamoką veda auklėtoja, o paskui pirmokai. Po to abiturientai keliauja į mokyklos kiemą, kur vyksta mokyklos šventė.

REKLAMA
REKLAMA

„Paskutinis skambutis, mano nuomone, yra labai šilta šventė. Atsisveikinimas su mokykla ir klasės draugais sukelia šiltų, bet ir liūdnų emocijų. Vis dėlto suvoki, kad tai yra dar vieno gyvenimo etapo pabaiga, kur jau nebegrįši“, – dalijosi abiturientė.

REKLAMA

Šiek tiek kitaip auklėtojus nustebinti nusprendė Inga su bendramoksliais iš Šakių Žiburio gimnazijos.

„Mes, abiturientai, prieš paskutinį skambutį puošiame auklėtojų namus, tai darome vidury nakties, auklėtojams miegant“, – apie originalų sveikinimo būdą portalui tv3.lt pasakojo Inga.

Pasak abiturientės, dvyliktokai biudžetą stengiasi taupyti, tad šventinę atmosferą bando sukurti naudojant kuo daugiau nemokamų priemonių.

„Pirmiausia, griebiame dabar žydinčias gėles, pavyzdžiui, alyvas. Daug dalykų nešamės iš namų. Be abejo, išlaidų tikrai būna, to nepakeisi, juk kiekvienas norime parodyti, kaip stipriai mylime savo auklėtojus“, – tvirtino ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė pasakojo, kad originalus sveikinimo būdas visai klasei atsiėjo tik 20 eurų. Inga tikino, kad paskutinio skambučio šventė ir jai, ir jos draugams – labai svarbi.

„Mes prisimename tuos laikus, kai dar buvome mažučiai vaikai, o dabar jau mums metas pakilti. Negalėčiau sakyti, iš savo patirties, jog tokios šventės gali tapti tik formalumu. Nebent esi naujokas, tik šiais atėjęs metais į klasę, gal tada taip, nes tu nieko gerai nepažįsti“, – pasakojo abiturientė.

Svarbiausia – graži aplinka

Po oficialiosios šventės programos abiturientai neskuba skirstytis į namus, o pratęsia šventę, kas restoranuose, kas kaimo turizmo sodybose.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė portalui tv3.lt sakė, kad kaip ir visais laikais, taip ir dabar moksleiviai renkasi švęsti paskutinio skambučio šventės į viešbučius ir restoranus. Pasak jos, daugiausiai populiarumo ir dėmesio sulaukia tos vietos, kurios turi dideles sales ir pakankamai daug vietose lauke. E. Šiškauskienės teigimu, viena populiariausių vietų tarp moksleivių – Belmontas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ieško tų erdvių ir užsisako prieš pusę metų ir anksčiau, nes paprastai nori, kad būtų daug vietos lauke, terasos“, – pasakojo pašnekovė.

E. Šiškauskienė tvirtino, kad viešbučiai ir restoranai specialiai tokioms šventėms paslaugų nepabrangina, vyrauja rinkos kainos.

„Visi švenčia pagal galimybes. Vieni užsakinėja kukliau, kiti brangiau. Bet, akivaizdu, kad visiems labai svarbi aplinka, kurioje vyksta šventė“, – teigė E. Šiškauskienė.

Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės teigimu, vietos, kurios priima moksleivių šventes, prižiūri, kad jaunimas nevartotų alkoholio, kadangi tai jiems draudžia įstatymas.

„Restoranai nenori prarasti licencijų. Tad nėra problemos, nes yra įstatymas ir visi jo laikosi“, – sakė E. Šiškauskienė.

REKLAMA

Tačiau pašnekovė negalėjo garantuoti už tas paskutinio skambučio šventes, kurios vyksta kaimo turizmo sodybose.

Vis tik, E. Šiškauskienė šį draudimą vertina kritiškai. Pasak jos, tėvai turėtų šviesti vaikus apie saikingą alkoholio vartojimą, o ir prieš draudimo įvedimą vykusiose abiturientų šventėse, pašnekovės tvirtinimu, jaunimas ypatingai nepadaugindavo stipriųjų gėrimų.

Nuskambėjus paskutiniam skambučiui, abiturientams pagrindinė brandos egzaminų sesija mokyklose dar truks iki birželio 20 d. Norint gauti brandos atestatą, šiemet reikia išlaikyti privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną pasirinktą brandos egzaminą. Privalomas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas vyks birželio 1 d., šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų